Tinktuurid ehk alkoholitõmmised on tülikad valmistada, kuid mugavad kasutada mitte ainult haiguse ajal, vaid ka ennetamisel. Tinktuur võib olla lahja või kange, olenevalt alkoholi kangusest ja taimede kogusest. Enamjaolt kasutame tooreid taimeosi, siis saab tinktuur toimeainerikkam.

Üldise põhimõtte järgi võib taimede ja alkoholi vahekord olla 1:10, tugevatoimelistel aga 1:5. Kahtlemata on ka erandeid, millest saate edasises loos teada.

Lahjade tinktuuride valmistamiseks:

* 2-3 spl peenestatud taimeosi vala üle 100 g viinaga;
* lase tõmmata pimedas või tumedas purgis kuni 2 näd., aeg-ajalt loksutades, kurna;
* säilita pimedas/tumedas purgis kaanega suletult jahedas kohas;
* võta kuni 15 tilka lahjendatult veega 1:1 söögikordade ees või määri valutavaid kohti.

Kangete valmistamiseks:

* 3-4 spl peenestatud taimeosi vala üle 100 g piiritusega;
* hoia toatemperatuuril kuni 2 nädalat tumedas purgis aeg-ajalt loksutades, kurna;
* säilita pimedas/tumedas purgis kaane all jahedas kohas;
* võta kuni 15 tilka sooja veega lahjendatult 1:5 (taruvaigu tinktuur) söögikordade ees.

Tinktuurid säilivad nõuetekohastes tingimustes hoituna üsna kaua. Kodustes tingimustes võib valmistada valuvaigistavaid, rahustavaid, toniseerivaid jm tinktuure. Selliseid pudelikesi võib olla külmikus mitu. Kui seljataga on raske tööpäev ning olete väsinud ja pinges, ootab kodus teid näiteks punase päevakübara võlueliksiir: võtad seda 1 tl veega või teega ja sa suudad jälle naeratada.

Koduaiast taimed/juurikad otse purki

Praegu on paras aeg mõelda tinktuuride valmistamisele, koju on vaja varuda nii viina kui ka piiritust. Õnnelikud on need, kel koduaiast otse peenralt kõike võtta, teistel pisut tülikam otsida turult, apteegist või tuttava aiast. Kes keelab jagamast oma taimi, kui neid küllaga, nagu minul.

Punane päevakübar õitseb tänavu peenral nii uhkelt ja rikkalikult, et iial ei jõuaks seda ise ära kasutada, või varemerohi, mis metsaääre mul vallutanud. Mõlemad on ülipopulaarsed raviviinade alusmaterjalid, viimasest muidugi juur. Kuid need pole ainsad!

Aiad kollendavad saialillest, punetavad moonidest, koirohi õitseb ja levitab aias meeldivat aroomi, humal juba valmivate käbidega on roninud kõrgele ridva otsa, küüslaugud ootavad peenralt ülesvõtmist jm väärtuslikku leiab oma aiast veelgi.

Ma ei räägi praegu metsataimedest, sest loodetavasti valmistasid paljud juba endale naistepuna, männikasvu, nõgese, puneme, põldosja jt taimede tinktuure, kui oli nende taimede õitsemise ja korjamise õige aeg.

Sügisel saab teha veel tinktuure kibuvitsamarjadest, pihlakatest, palderjani- ja kalmusejuurtest, kadakamarjadest, soopihli- ja tedremaranajuurtest jt. Ilmselt jätkame seda teemat edaspidigi. Koduaias kasvatatavad ravim- ja maitsetaimed on aga praegu (juurikate korjamine seisab veel ees) tinktuuriks valmistamiseks valmis.

Mõningaid haiguste-vastaseid tinktuure

Saialille tinktuur

Lase peotäiel saialilledel 2 nädalat pooles klaasis viinas või 70kraadises piirituses tõmbuda ning võta kuni 20 tilka korraga 3 korda päevas.

Tinktuur leevendab peavalu, parandab und, suurendab töövõimet. Kasulik on tarvitada kõrge vererõhuga, mao- ja soolehaiguste, liigeste hädadel, pahaloomulise kasvaja, südame arütmia, paljude põletike korral.

Saialilletinktuur kiirendab kudede taastamist ning on hea määrida välispidiselt isegi luumurdude ja raskesti paranevate haavade korral. Häid tulemusi annab see ka suu ja kurgu limaskesta põletiku ravis ning mädase angiini korral…

Aitab ravida ka herpest ja odraiva, kui lahjendame veega 1:10. Aitab paljudel juhtudel ravida ka günekoloogilisi haigusi, kui teeme lahjendatud tinktuuriga (1:5) kompressi.

Punase päevakübara (Echinacea purpurea) tinktuur

Täida purk otse peenralt korjatud lehtede ja poolitatud õitega poolest saadik ja vala peale ääreni viina. Lase tõmmata toatemperatuuril kuni 3 nädalat ja kasuta pärast kurnamist, ülejääki hoia külmkapis. Nii omab ta ravijõudu kuni järgmise saagini.

See tinktuur on haigusi ennetava mõjujõuga. Kui teeme paarinädalase ravikuuri (1 tl 3 korda päevas veega) sügisel läbi, pole karta talviseid külmetushaigusi. Sellel taimel on omadus ergutada immuunsüsteemi kaitsvate vereliblede teket ja takistada viiruste levikut (antiseptiline toime).

Oluline on teda omada koduapteegis seetõttu, et külmetushaiguste ilmnemisel oleks kohe käepärane ravim olemas (gripp, angiin, ülemiste hingamisteede põletik, palavik, peavalu jm).

Teismelistel on käepärane vahend vinnide ja nahalööbe ravis, täiskasvanutele aga kindlasti hambavalu, igemepõletiku ja herpese korral. Rahvameditsiini seisukohalt on toetavaks ravimiks pahaloomuliste kasvajate ja allergia puhul.

Küüslaugutinktuur

Täida 1/3 purki peenestatud küüslauguga ja vala peale viin. Lase seista 2 nädalat pimedas. Võta sisse 3 korda päevas enne sööki 1 tl külma veega 5 tilka. Hoida tuleb teda külmkapis või jahedas pimedas ruumis.

See vabastab veresooned ladestustest, alandab vererõhku, puhastab magu ja leevendab ajuveresoonte spasme. Mõjub hävitavalt seenhaigustele. On oluline külmetushaiguste korral, kuid võib teha ka profülaktilist ravikuuri paari nädala jooksul enne külmade ilmade ilmumist.

Humalatinktuur

Lase 1 osal humalakäbidel 4 osas viinas vähemalt 1 nädal seista. Pärast kurnamist ja tugevat väljapigistamist hoia külmkapis ning võta kuni 40 tilka veega lahjendatult 3 korda päevas.

Unetuse korral on mõttekas võtta õhtul enne magamaminekut 10 tilka sooja teega. Kuid maksa-, kuse- ja sapipõletiku korral võib kuni 40 tilka võtta.

Lahjendatud tinktuuriga võib määrida peanahka kõõma kõrvaldamiseks ja vistrikulist ning allergilise lööbega nahka. Mõningast abi on saadud ka veenipõletiku ravis, kui määrida 4-5 korda päevas.

Kuldjuuretinktuur

Lase 1 osal peenestatud juurel 5 osa viinaga seista 20 päeva hästi suletavas nõus pimedas. Pärast kurnamist hoia külmkapis ja võta 15-20 tilka 3 korda päevas veega lahjendatult 30 min enne sööki.

Kuldjuurt samastatakse žen-žennijuurega. Kuldjuure tinktuur suurendab kehalist ja vaimset töövõimet, tugevdab immuunsüsteemi. Ei ole soovitatav kõrgvererõhutõve, onkoloogiliste haiguste ja raseduse korral ning õhtusel ajal. Seega tinktuur on hea neile, kel madal vererõhk ja väsimustunne.

Hea kasutada külmetushaiguste, eriti kurguhädade korral. Soovitatakse kasutada ka sügisel ja kevadel viirushaiguste massilise leviku perioodil. Hoiduda tuleb üledoseerimisest, võib põhjustada peavalu, vererõhu liigset tõusu, närvilisust ja unetust. Ei soovitata ka kõrge palavikuga ja liig suure erutuvusega.

Mooniürditinktuur

Küpsed moonikuprad peenesta ja vala 2 spl massile peale pool klaasi 70kraadist piiritust. Valmista tavameetodil. Kasuta kõikvõimalike valude, samuti tugeva depressiooni ja väsimuse korral kaks korda päevas 10-15 tilka veega lahjendatult.

Varemerohutinktuur

Täida 2/3 ulatuses purk puhastatud tükeldatud juurikatega ja täida viinaga. Lase tõmmata 3 nädalat, kurnamiseks vajadust pole.

Tinktuuriga on hea määrida valutavaid liigeseid ja veenilaiendeid. Soovitav on määrida sellega ka verevalumi, venituse, nikastuse, luumurru ja väljaväänamise korral.

Paljudel juhtudel on aidanud tinktuuriga määrimine leevendada ka reumat ja podagrat. Välispidiselt võib kasutada suu limaskesta põletiku, lõhenenud suunurkade ja põletikuliste nahahaiguste (ka varbavahe haudumus) korral. Sissevõtmiseks ei sobi, kuna juured veidi mürgised.

Viirpuutinktuur

Vala 2 spl viljadele 1 kl viina ja lase kinnises anumas vähemalt 1 nädal tõmmata, kurna. Võta sisse 1 tl veega lahjendatult enne sööki 3 korda päevas.

Sobib veresoonte lupjumise, kilpnäärme ületalituse, südame arütmia, kõrge vererõhu ja unetuse korral. Raviks võib kasutada pidevalt, üksnes pärast kuuajast ravikuuri pidada 1 nädal vahet.