1. Sa ei vaheta tampooni piisavalt tihti

Pärmseen armastab niisket keskkonda ja just seda kaua tupes olnud tampoon talle pakub. Eriti hull on asi siis, kui ilm ka veel soe on — niiskust koguneb veelgi. Vaheta tampooni vähemalt nelja tunni tagant, aga parem tihemini.

2. Sul oli just antibiootikumikuur

Antibiootikumid võivad tupe head bakterid tappa, mis laseb pärmseenel vohama hakata. Võta alati koos antibiootikumidega probiootikume, need tasakaalustavad keskkonna.

3. Sul on kõrge veresuhkur

Diabeetikute ebastabiilne veresuhkur võib väga kergesti soodustada pärmseene vohamist kogu kehas, sealhulgas tupes. Siin polegi muud teha kui oma veresuhkru taset nii hästi kui võimalik kontrolli all hoida.

4. Sa seksid haige partneriga või lihtsalt “liiga” palju

Jah, pärmseen on nakkav. Lisaks võib pärmseent tekitada liiga tihe ja intensiivne seks, sest see muudab tupe pH-taset, mis soodustab seene kasvu.

5. Sa kannad kitsaid ja sünteetilisest materjalist aluspükse

Kui aluspüksid on kitsad ja sünteetilisest materjalist, siis ei pääse õhk intiimsetele kehaosadele ligi, tekib liigne niiskus ja pärmseen rõõmustab, et saab kasvada niivõrd seenesõbralikus keskkonnas.

6. Sa kasutad lõhnastatud hügieenitarbeid

Lõhnastatud sidemed, tampoonid ja püksikaitsed ei lähe kohe mitte! Pole soovitatav kasutada ka tugeva lõhnaga pesugeele ja kasvõi vannivahtu — kõik need rikuvad tupe loomuliku keskkonna ja annavad seenele vaid jõudu juurde.

Allikas: Prevention