Nii et meie kliimas on väga raske piisavalt D-vitamiini saada. D-vitamiini puudulikkuse määrab kõige täpsemini vereanalüüs, aga toome välja peamised soodumused ja sümptomid, et su kehas võib olla suur D-vitamiini puudus.

1. Sul on keskmisest tumedam nahk

Mida tumedam nahk inimesel on, seda rohkem ta D-vitamiini vajab. Kuna su nahapigment toimib nagu päikesekaitse, siis mida tumedam sa oled, seda kauem sa pead päikese käes viibima, et vajalik kogus D-vitamiini kätte saada.

2. Sa oled kurvameelne

Hormoon nimega serotoniin kontrollib inimese meeleolu. Valgus käivitab ajus selle hormooni tootmise ja lõputu pimedus pärsib seda. Nii et inimesi, kellel on D-vitamiini puudulikkus, kimbutab depressioon kordi tõenäolisemalt.

3. Sa oled 50-aastane või vanem

Mida vanemaks sa saad, seda vähem suudab su keha päikesevalguse abil D-vitamiini toota. Ka on vanemate inimeste neerude töö tõhusus vähenenud, nii et need ei suuda enam D-vitamiini piisavalt kiiresti kehale omastatavaks töödelda.

4. Sa oled ülekaaluline

Ülekaaluline inimene vajab rohkem D-vitamiini kui kõhn inimene, sest D-vitamiin on rasvas lahustuv. Nii et kui inimese kehas on palju rasva, siis läheb osa D-vitamiini selle sees kaotsi.

5. Sa oled kurnatud ja su kondid valutavad

See kombinatsioon on väga tavaline sümptomite kombinatsioon, mis D-vitamiini puudulikkusest tekib. Luuvalu põhjustab see, et D-vitamiini puudulikkus takistab ka kaltsiumi imendumist.

6. Sul on kõhuprobleemid

Kuna D-vitamiin on rasvas lahustuv vitamiin, siis mõningad seedeprobleemid vähendavad ka D-vitamiini imendumist. Pidev D-vitamiini puudulikkus võib põhjustada selliseid kõhuhaigusi nagu Crohni tõbi, tsöliaakia või gluteenitalumatus.

Kui sul esineb üks või mitu neist soodumustest või sümptomitest, lase enda D-vitamiini taset testida ja ehk parandab selle vitamiini juurde võtmine mitu terviseprobleemi, mille juured sa arvasid olevat hoopis kusagil mujal.

Allikas: Real Farmacy