1. Su silmavalged on punased ja ärritatud

Sul võib olla konjuktiviit. Kõik limaskesta ärritused kuuluvad nahaarsti kompetentsi, nii et kui silmavalged tihti punased on ja silmad vett jooksevad, on kõige targem just nahaarstiga konsulteerida.

2. Su juuksed näevad kohutavad välja

Ükskõik kas su juuksed on kõõmased või kipuvad välja langema või on lihtsalt nirud — enamik juukseprobleeme on tingitud peanahast ja sellel asuvatest karvanääpsukestest, nii et jällegi dermatoloogi pärusmaa.

3. Su küüned on haprad

Haprad, lõhenevad ja tuhmid küüned võivad viidata mitmele haigusele, alates mingi aine puudusest kuni psoriaasi ja kilpnäärmehaigusteni. Isegi kui su küünte olukord sind otseselt ei häiri, tuleb saada jälile põhjustele, mis seda olukorda tekitavad, et õigeid asju ravida — ja need põhjused aitabki leida dermatoloog.

4. Villid huulte sisekülgedel

Nagu haprad küünedki võivad need villid viidata paljudele terviseprobleemidele ja dermatoloog peaks olema esimene, kes neid seoseid uurib.

5. Villid genitaalidel

Selliste asjadega pöördutakse tavaliselt kohe günekoloogi poole, kuid osasid asju ravib paremini nahaarst, kes oskab näha, kas nahamoodustis võib areneda pahaloomuliseks.

6. Sul on depressioon

Depressiooni puhul ei peaks nahaarst muidugi esimene arst olema, kelle poole sa pöördud. Aga kui su vaimse madalseisuga kaasnevad ka küünte-, juuste- või nahaprobleemid, pöördu kindlasti just dermatoloogi poole. Psoriaas ja mitmed teised nahaprobleemid on põletikulised protsessid, mis on tugevalt seotud tujude kõikumisega ja üldse vaimse tervisega.

Allikas: Prevention