Kõõm on liigse hulga surnud naharakkude irdumine, mis põhjustab sügelemist ja valget või hallikat ketendust juustega kaetud peanahal. Kõõm tekib siis, kui peanaha mikrofloora on tasakaalust väljas ja peanaha rakkude pooldumise protsess on kiirenenud. Kõige sagedamini esineb kõõma rasusel peanahal, aga nahaketendus võib kaasneda ka nahahaiguste, näiteks seborroilise ekseemi ja psoriaasi korral.

Kõõma tekkepõhjus võib olla nahas tavapäraselt elutseva seenorganismi vohamine või lihtsalt peanaha liigne kuivus, mis puudutab peamiselt neid, kes tihti juukseid föönitavad või värvivad. Põhjusteks võivad olla ka hormonaalsed muutused, vale toitumine, stress, halb vereringe või ebasobivad hooldustooted. Kõõm ei ole sugugi tühine probleem: kui peanahk on ärritunud ja põletikuline ning juuksejuur ei saa enam normaalset toitu, ei kasva juuksed normaalselt ja võivad halvimal juhul isegi välja langema hakata.

Teadlikum toitumine

Peanaha ja juuste heaolu arvesse võttes peaks rohkem sööma muna, kala, liha, sojaube, täisteratooteid, pähkleid, seemneid, banaani, avokaadot, spinatit ning tooreid nisuidusid. Vähendama peaks maiustuste ja pärmi sisaldavate toitude tarbimist. Peanahaprobleemide korral võiks läbi teha ka paar kuud kestva vitamiinikuuri.

Vähem geele, vahte ja vahasid

Kui võimalik, tuleks loobuda juuste föönitamisest, sest see kuivatab peanahka. Kindlasti tuleks vähendada ja viia miinimumini kuivšampoonide, juustegeelide, -vahade, -vahtude, jt kasutamine, mis koormavad peanahka ning võivad tekitada ka allergilisi reaktsioone.

Inimestel, kel esineb tihti kõõma, on oluline peanaha niisutamine, pehmendamine ja toitmine. Mõnel puhul võib abi olla ka takjaõlist või riitsinusõlist, mida kasutatakse nii peanaha niisutamiseks, juuksejuurte tugevdamiseks kui ka lihtsalt juuste hooldamiseks.

Sobiv šampoon apteegist

Kõõma on võimalik edukalt kontrolli all hoida, kergetel juhtudel piisab vaid igapäevasest pea pesemisest, mis vähendab naha rasusust ja ketendust. Kõõmavastaseid šampoone on nii igapäevapesuks sobivaid ja kergemaid, aga ka tugevamaid, millel on ka peanahka kooriv toime. Viimaseid tohib kasutada kuni kolm korda nädalas.

Kindlasti on mõistlik valida kõõmavastane šampoon apteegist, sest sealsed tooted on valmistatud vaid kõiki ravimite valmistamise nõudeid järgides, samuti on viidud miinimumini värvi-, lõhna-, säilitus- ja muude lisaainete sisaldus. Põletikulist peanahka pole kindlasti vaja täiendavalt koormata ja ärritada üleliigse keemiaga, vaid turgutada just sobivate toimeainetega.