“Inimesed suhtuvad sageli bariaatrilisse kirurgiasse kui iluoperatsiooni, mis teeb vaid saledaks ja ilusaks. Tegelikkuses on bariaatrilise kirurgia eesmärgiks mitte niivõrd ilu kui tervis. Operatsioonid teostakse patsientidele, kes on tugevalt rasvunud, eesmärgiga parandada patsiendi tervislikku seisundit, ravida ja ohjata kaasuvaid haiguseid ning parandada patsiendi elukvaliteeti. Maovähendusoperatsioonid aitavad kaalu langetada kirurgiliste meetodite abiga, et tekitada patsiendil täiskõhutunnet juba pärast väikese portsjoni söömist.” selgitab Christinas Clinic’u juhataja Brit-Carmen Norlan.

Võimalusi on mitu

Bariaatriline kirurgia jaguneb suures plaanis kaheks: radikaalsemad meetodid, millega kaasnevad sisemised ümberehitustööd (maost möödajuhtiv operatsioon ja mao pikisuunaline resektsioon), ja vähemradikaalsed operatsioonid, mille puhul magu kirurgiliselt ei vähendata (maopaela asetamine ümber mao toidu läbivuse piiramiseks või maoballooni asetamine mao mahu vähendamiseks). Igal meetodil on oma eelised ja patsiendile sobiv meetod otsustakse kogenud kirurgi abiga.

Üks kõige vähemtraumeerivamaid ja lihtsamaid meetodeid on maopaela asetamine ehk gastric band. See võimaldab saavutada eduka pikaajalise kaalukaotuse ilma pöördumatute kahjustuste või anatoomiliste muutusteta. Tänu laparoskoopilisele kirurgiale on armid väiksed, patsient tõuseb juba tund pärast operatsiooni jalule ning on 1-2 nädala jooksul töövõimeline.

Maopaela asetamise käigus paigaldadakse mao ülaosa ümber spetsiaalne silikoonist pael, mis vähendab mao mahtu ja kiirendab patsiendil täiskõhutunnet. Paela paigaldamiseks tehakse kõhupiirkonda vaid väikesed lõiked. Pael raskendab toidu läbivust makku, mistõttu tekib täiskõhutunne juba pärast väikse toidukoguse söömist. Süüa saab peaaegu kõike ning vitamiinide või mineraalainete puudist ei teki.

Maopaela teeb eriliseks asjaolu, et toidu läbivust saab kohandada vastavalt vajadustele, kindlustades patsiendi kaalulanguse stabiilses ja tervislikus tempos. Maopaela küljes on portsüsteem, mis jääb kõhunaha alla ja mille kaudu saab paela täita või tühjendada. Soovi korral on võimalik pael hiljem lihtsa protseduuri abil eemaldada.

See on justkui distsiplineerija neile, kellel on kalduvus süüa korraga suuri kaloririkkaid toidukoguseid nii, et piire ei tajuta ja kaal muudkui tõuseb. Maopael sobib patsiendile, kelle kehamassiindeks on 30 või üle selle. Kui ülekaaluga kaasneb diabeet, võib operatsiooni teha alates kehamassiindeksist 27.

Maost möödajuhtiva operatsiooniga ehk gastric sleeve’iga juhitakse toit maost mööda, et ahendada mao mahtu ning takistada makku sattunud ainete imendumist.

Tegemist on kõige radikaalsema meetodiga, mille puhul on kaalukaotus võrreldes teiste meetoditega kõige suurem. Kaalust on võimalik alla võtta 100-150 kg või veelgi rohkem. Maost möödajuhtiva operatsiooniga eemaldatakse 4/5 maost, alles jääb vaid väikemagu, mis ühendatakse peensoole keskosaga ning toit juhitakse ülejäänud maost mööda. Võrreldes teiste maovähendusoperatsioonidega, muudab see meetod kõige rohkem keha ainevahetuslikku protsessi ning tekitab toitainete defitsiiti. Operatsioon on näidustatud patsientidele, kelle KMI on 40 või üle selle ja kes on proovinud langetada kaalu regulaarse dieedi ja treeningu abiga, kuid ei ole hoolimata pingutusest saavutanud tulemusi.

Kolmas võimalus on mao pikisuunaline resektsioon ehk gastric sleeve. Operatsiooni puhul eemaldatakse küll suur osa maost, kuid toitu ei juhita teatud seedetrakti osadest mööda. Allesjääv magu jäetakse varrukakujuliseks, millest tuleb ka meetodi inglise keelne nimetus “sleeve” ehk “varrukas”. Aastatepikkune praktika on näidanud, et kui patsient ei jälgi oma toitumist ja sööb üle, siis selle meetodi puhul on patsiendil kõige lihtsam oma magu tagasi algstaadiumisse süüa.

Levinumad müüdid

MÜÜT #1 Maovähendusoperatsioon on ohtlik kirurgiline sekkumine

On loomulik muretseda riskide pärast, mis kirurgiaga kaasnevad. Enamus maooperatsioonidega seotud hirme on aga alusetud. Tehniliselt ei ole tegemist ohtlikuma operatsiooniga, kui mistahes teise laparoskoopilise operatsiooniga (N: pimesoole operatsioon). Rolli ei mängi operatsioon, vaid patsiendi tervislik seisund. Maovähendusoperatsioonile tuleb reeglina inimene, kes on haige, mistõttu on ka tüsistuse tekkimise risk suurem. Komplikatsioonide vältimiseks on väga oluline järgida korrektselt järelravijuhiseid ning pidada kinni ettenähtud režiimist. Äärmiselt oluline on ka valida, millise kirurgi juures operatsiooni teha lastakse, sest kirurge, kes maovähendusoperatsioone kiirelt ja osavalt teevad, on vähe.

MÜÜT #2 Kaalulangetusoperatsioonid on “lihtne väljapääs” laiskadele inimestele

Tihti soovivad maooperatsioone inimesed, kes on lugematu arv kordi erinevate meetoditega (dieet, trenn, tabletid vms) püüdnud kaalu iseseisvalt langetada. Rasvumine on haigus ning suure ülekaalu puhul ei pruugi dieet ja trenn püsivat lahendust pakkuda. Kui inimese kehamassiindeks on üle 40-50 ja me suuname selle inimese trenni, siis võib ta selle protsessi käigus oma tervist hoopis kahjustada. Ülekaalu ja rasvumise põhjuseks ei pruugi olla mitte laiskus vaid hormoontalitushäired, mis tekitavad ainevahetus- ja protsessihäireid, psühholoogilised tegurid või geneetika, näiteks rasvtõbi.

MÜÜT #3 Maooperatsiooniga kaasnev kiire kaalukaotus on ebatervislik

Liiga kiire kaalulangetus on tõesti ebatervislik, kuid tervisele ohtlikult rasvunud patsientide puhul on kaalukaotus lausa hädavajalik. Kui patsiendi kehamassiindeks muutub kasvõi natukene paremuse poole, paranevad ka tervisenäitajad. Kaalukaotusega kaob kõrgvererõhutõbi, uneapnoe, väheneb koormus liigestele jpm.

Tulemused sõltuvad patsiendi informeeritusest ja motiveeritusest

“Kergekäeliselt radikaalseid maovähendusoperatsioone (gastric bypass, gastric sleeve) teostada ei tohiks, sest sellised operatsioonid mõjutavad patsiendi ainevahetust üsna drastiliselt ning võivad tekkida puudujäägid vitamiinide ja mineraalainete imendumisprotsessides,” tõdeb Nolan. Radikaalsemad meetodid on näidustatud patsientidele, kelle kehamassiindeks (KMI) on üle 40. Erandiks on ainult raskete kaasuvate haigustega patsiendid, kelle KMI on üle 35. Eesti Haigekassa poolt on kompenseeritud vaid radikaalsed maovähendusoperatsioonid (bypass ja sleeve). Vähemradikaalsema bariaatrilise kirurgia eest tuleb patsiendil tasuda ise, mistõttu kasutavad neid meetodeid vaid erahaiglad.

Oluline on teada, et maovähendusoperatsioonidega on kaalukaotus väga kiire ja võivad kaasneda tohutud nahaülejäägid, millega patsiendid arvestama peaksid.

See, kas maovähendusoperatsioon annab häid tulemusi ning kas patsient on lõpptulemusega rahul, sõltub täiesti kliiniku ja patsiendi omavahelisest koostööst ning patsiendi informeeritusest ja motiveeritusest. Meedias on kajastatud lugusid, kus bariaatriline kirurgia pole andnud soovitud tulemusi või patsiendid on pettunud kaalukaotusest tulenevate nahaülejääkide tõttu. Et seda vältida, on väga oluline kogu protsessist täpse ülevaate andmine ning põhjalikud operatsioonieelsed konsultatsioonid. Patsiendiga tuleb teha piisavalt nii eel- kui järeltööd, teda motiveerida ning vajadusel saata psühholoogilisse nõustamisse, et aidata muuta tema mõtteviise, käitumismustreid ja -harjumusi. Samuti tuleks patsiendil läbida toitumisnõustamine, et kinnistada uued toitumisharjumused. Reguleerida tuleks ka füüsilist aktiivsust vastavalt patsiendi võimetele ja tervislikule seisundile. “Kuna oleme juba pikemat aega tõdenud, et Eestis on suur vajadus komplekssele lähenemisele, on Christinas Clinic loomas uut, Eestis ainulaadset individuaalse meditsiini keskust, kus oma ala spetsialistid hakkavad tegelema patsiendi iga probleemiga nii psühholoogilisel, füsioloogilisel kui füüsilisel tasandil,” räägib Christinas Clinic’u juhataja.

Jaga
Kommentaarid