Inimeste laktoositundlikus väljendub erinevalt. On neid, kellele see vaid kergemaid terviseprobleeme tekitab ja on neid, kellel on laktoositalumatuse pärast igapäevane elu tõsiselt häiritud. Toome välja levinumad sümptomid, mis annavad märku, et sul võib olla laktoositalumatus.

  • Sage ning tugev kõhukorisemine

  • Gaasid ja puhitused

  • Iiveldus ja kõhuvalu

  • Kõhulahtisus peale piimatoodete tarbimist

  • Väga äärmuslikel juhtudel võivad tekkida ka krambid ning kuuma -ja külmahood


„Kuna arsti juurde on tihti pikad järjekorrad siis on olemas lihtne viis, kuidas ise laktoositalumatust testida. See ei ole küll 100% usaldusväärne, kuid annab siiski märku võimalikust probleemist. Esmalt tuleks paari päeva jooksul vältida laktoosi sisaldavate toitude ja jookide tarbimist. Seejärel tuleks juua 2 klaasitäit piima. Tunni jooksul tekkiv kõhuvalu või kõhulahtisus ning iiveldus viitavad laktoositalumatusele. Seejärel oleks mõislik perearsti juurde aeg kinni panna ja konsulteerida edasise ravi osas,” õpetab Qvalitas Arstikeskuse perearst dr Lauri Laas.

Paraku pole võimalik keha võimetust laktaasi toota muuta ega ka välja ravida. Laktoositalumatuse korral on peamiseks raviks muudatused igapäevases menüüs. „Kergematel puhkudel piisab, kui tarbida vähese laktoosisisaldusega toite, nagu näiteks keefir. Raskematel juhtudel tuleb aga kõigist laktoosi sisaldavatest toiduainetest loobuda, kuid sellisel juhul tuleks juurde tarvitada D-vitamiini ja kaltsiumi,” lisab Laas.

Õnneks on probleemiga kimpus olevatel inimestel võimalik valida piimatoodete hulgast neid, mis ei sisalda laktoosi. Laktoosivabade toodete hulk poelettidel on viimasel ajal üha suurenenud ja turule tuuakse järjest rohkem uusi tooteid, mis sobivad ka laktoositalumatusega inimestele.