„Lipedema tunnusteks on tunduvalt kogukam alakeha võrreldes ülakehaga ja postjad jalad. Kui pluusi rõivanumber on 8, võib pükste mõõt olla lipedema puhul 16 või rohkemgi. Jalgade nahk on sageli väga tundlik ja sinikad tekivad kergesti. Hiljem võib lipedeemiline rasv koguneda ka käsivartesse. Protsessist võib välja areneda ka lümfedema, kuna aja jooksul hakkavad vohavad rasvarakud takistama lümfisüsteemi tööd ja lümfi liikumist,“ räägib Sinusalong.ee asutaja Janika Koch-Mäe.

Kellel seda kõige rohkem esineb?

Seda esineb naistel. Arvatakse, et isegi kuni 11 protsendil naistest maailmas. Põhjuseid uuritakse veel. Arvatakse, et tegu on hormonaalse häirega alates sageli puberteedieast, raseduse ajal, peale günekoloogilist operatsiooni või menopausi tekkel. Lisaks mängib rolli geneetika — lipedemat võib esineda põlvkonniti.

Miks sellest keegi ei räägi?

Teema on uus. Teadlased pole lõpuni välja selgitanud veel tekkepõhjuseidki, samuti pole päris selge, millist ravi see seisund nõuab ja millised meetodid on efektiivseimad. Õnneks areneb tänapäeva teadus kiiresti ning usun, et vast 5 aasta pärast oleme lipedema teemal palju targemad.

Kui palju sina enda töös oled lipedemadiagnoosiga kliente näinud?

Enda töös kohanud pole, kuid inimesi enda ümber jälgides olen sageli mõelnud, et mis võib olla sellise kehakonditsiooni põhjuseks. Tunnen mitut inimest isiklikul tasandil ja näen ka seal geneetilist soodumust. Need inimesed toituvad ja liiguvad sageli sama palju, kui teised inimesed, kuid rasvkoe suurus alakehal on tunduvalt suurem. Siiani mõeldi, et lihtsalt selline kehatüüp, kuid nüüd lipedema diagnoosi sõnastamisel saab sellist tüüpi rasvumist paremini seletada ja ka vähemalt osaliselt leevendada.

Kuidas sina sellest haigusest kuulsid?

Keegi rääkis, et selline nimetus, diagnoos ja seisundikirjeldus on üldse olemas. Eestis infot selle kohta varem leidnud ei ole. Nüüd meditsiinialase väliskirjandusega tutvununa olen saanud vastused paljudele küsimustele, mida olen endamisi mõelnud. Lipedema puhul ei saa keha kuju seletada lihtsalt „õuna“ või „pirni“ kehatüübi kaudu — probleem tuleneb pigem hormonaalsest süsteemist ning seetõttu ei anna regulaarne treening nii head tulemust, kui lihtsalt ülekaalulisuse või rasvumise korral.

On selleks ka ehk mõni eriti tõhus terviklahendus välja pakkuda?

Regulaarne treening, toitumise jälgimine ja vaakum-massaaž võiks lipedema probleemi kindlasti leevendada.