Pärast pikka ja pimedat talve ootavad kõik pikisilmi päikesepaistet, kuid silmadele võib suur valgusemuutus ja erk päike olla tugevaks stressiks. KSA Silmakeskuse silmaarst dr. Ants Haavel soovitab oma silmi teadlikult valgusega harjutada ehk jälgida, et mitte minna hämarast toast liiga järsku ereda päikesevalguse kätte. “Kui hämar keskkond muutub järsku väga eredaks, peab silm lühikese aja jooksul oma aine-ja verevarustust oluliselt tõstma. Kui seda nõuda liiga kiiresti, siis on see silmadele aga stressirohke,” ütleb ta. Arst soovitab toast õue kätte astudes hoida silmi paar sekundit kinni ning neid siis tasapisi avada, et anda silmadele rohkem aega oma verevarustust kiirendada.

Heaks abimeheks valgusega harjumisel ning silmade kaitsmisel on loomulikult päikeseprillid. Vahel võib olla soov päikeseprillid silmade ette panna isegi siis, kui päike on justkui pilvede taga, kuid ikkagi tundub väljas olevat nõnda ere, et silmad tõmbuvad kissi. Päikeseprillid muudavad tugeva valguse paremini talutavamaks, kuid prilliklaasi tumedusest ainult ei piisa. “Silmadele võib ohtlik olla olukord, kui prillide klaasid on tumedad, aga UV-kaitse nõrk,” ütleb dr. Haavel ning rõhutab, et päikeseprillid peaksid olema kvaliteetsed ja kindlasti UV-kaitsega.

Päikeseprillid on üldiselt heaks abivahendiks, kuidas silmi ereda päikesega harjutada. Silmi tuleks aga hoida vastavalt keskkonnale. Kui tavakodanikud võivad tänaval kõndides kanda heledamaid päikeseprille, siis näiteks mägironijad või kalamehed peaksid kandma kõige tumedamate klaasidega prille, sest valgustpeegeldavate objektide läheduses olemine mõjub silmadele väga koormavalt. Kindlasti ei tohiks otse ka päikesesse vaadata, olgu ees siis tumedad prillid või mitte.

Kui päikesesse otse mitte vaadata, toast õue tulles silmi natuke aega kinni hoida ning neid rahulikult avada ja korralikke päikeseprillide kanda, siis peaksid ka silmad olema rohkem õnnelikud saabunud suvekuude üle. Lisaks silmade hoidmisele vähendavad päikeseprillid ka kissitamist ehk enneaegsete kortsude teket.

Allikas: KSA