Terviseleht (TL): Kas te hakkasite taimeraviga katsetama oma patsientide peal või oli teil endal tervisehäireid?

Silvi Mänd (SM): Nii seda kui teist. Olin kõigesööja salatitest piima, või ja lihani, eriti maitses mulle kohupiim hapukoorega. Mul hakkas süvenema väsimus ja sagenesid põletikud. Kui mõnda põletikulist protsessi, näiteks kõripõletikku antibiootikumidega ravisin, tekkis nahale lööve – organism oli muutunud allergiliseks. Siis hakkasingi oma nõrgenevale tervisele loodusest tugesid otsima. Kui olin need leidnud ja tervise tagasi saanud, tahtsin iseenda järele proovitud eluviisi teistelegi soovitada. Sageli avaldatakse ju arvamust, et eesti rahvas on haige – olen veendunud, et üks põhjusi peitub ebatervislikus toitumises.

TL:Parim tõuge iga tegevuse järgimiseks on hea eeskuju. Mida te hommikul sööte?

SM: Kohe peale võimlemist ja külma dušši joon aeglaselt kruusitäie puhast vett. Vett joon ma pool tundi enne iga söögikorda ja kaks ja pool tundi pärast sööki. See viib kehast välja ainevahetuse jäägid, šlaki, mis ongi väsimuse ja loiduse tekitajad. Pool tundi pärast vee joomist on magu eelnenud toidu jääkidest ja limast puhas ning jämesoolele saadetud refleks, et see end tühjendama asuks. Mida aktiivsem ja tervem on jämesool, seda tervem on kogu organism, teiste sõnadega – mida paremini kõht läbi käib, seda erksamad ja energilisemad me oleme. Vesi vedeldab ka kõiki kehavedelikke, kaasa arvatud veri ja röga.

TL: Mis toit sellele järgneb?

SM: Värske puuvili, olgu õun, kiivi, pirn, marjad. Ka banaani kui head stressi peletajat võiks süüa enne põhitoitu. Siis kaerahelbe-, odra-, riisi-, või tatrapuder, kuhu ma pärast valmimist lisan kuivatatud puuvilju. Need sisaldavad tublisti närvivitamiine e B-grupi vitamiine , ka on neil suur energeetiline väärtus. Kasutan datleid, ploome, rosinaid, aprikoose, kookoshelbeid.

Vaata ka Ajuvitamiinid

Teraviljaputrusid tuleb üsna kaua – vähemalt pool tundi keeta, et neist antiained välja saada. Antiained nõrgendavad seedefermentide tegevust, nende sisaldus teraviljades on teaduslikult tõestatud. Kuivatatud puuvilju tuleks aga leotada ja pesta, et vabaneda säilitusainena kasutatavaist väävelhappesooladest.

TL: Aga pikalt keetes kaovad ju ka vitamiinid?

SM: Keetes hävib ainult C-vitamiin. Alles jäävad kõik teised olulised vitamiinid, sealhulgas närve tugevdavad B-grupi vitamiinid.

TL: Peaks see ainuõige hommikune tervisetoit olema puder?

SM: Sugugi mitte. Meil on suurepärased biojogurtid, müslid, kliisepikud, täisterarukkileib, erinevad kohupiima tooted. Ka mina lisan mõnikord pudrule kohupiima. Pisut enne valmimist võiks lisada aga värske terve muna läbi klopitud viinamarjamahlaga. Niisugune puder taastab ka pikalt haige olnud inimese elujõu.

TL: Lõunasöök?

SM: Olen läinud kahele toidukorrale päevas, sest mu hommikusöök on hiline.

Lõunat ja ühtlasi ka õhtust söön kella viie-kuue ajal. Alustan ühe-kahe õunaga. Õun sisaldab nimelt kõiki inimesele vaja minevaid vitamiine. Kui aga süüakse kolm korda päevas, peaks viimane kord kerge olema – pasta (makaronid), puuviljad, kohupiim, rasvavaesed kana- ja kalatoidud. Kõike neid vähemalt kaks tundi enne voodisse minekut.

Minul järgneb õunale toorsalat, mis koosneb porgandist, kapsast, kaalikast või mõnest teisest aedviljast, vähese taimeõli lisandiga.

Seejärel aga mitmel viisil valmistatud kaunviljad – kas oad, sojauba, herned või läätsed, mis kõik organismi taimsete valkudega varustavad. Läätsed parandavad kasvajalisi vohanguid nahal. Kaunviljasupi või -hautisega koos söön alati mitmesuguseid hautatud juurvilju.

TL: Enamasti oleme peaaegu kõik aga ka liha sööjad ja ega sellest kombest kergesti lahti ei saa. Kuidas teie arvates liha võimalikult tervislikult valmistada?

SM: Keedetuna või hautatuna. Kusjuures alati tuleks esimene keema läinud vesi liha pealt ära valada ja liha uues keeduvees pehmeks hautada.

Esimese vee ära valamine väldib ekstarktiivaineid, mis kipuvad liigestesse minema ja seal põletikke tekitama.

Püüdkem liha nii harva kui vähegi võimalik praadida ja grillida. Rootsi teadlaste uuringul kaasneb praadimisel ja grillimisel akrüülamiid – üks peamisi vähi tekitajaid. Ka kõiki juurvilju ja kartuleid peaks ainult keetma, veel parem hautama.

Fotod: Verner Puhm