Täitamine ehk
pedikuloos
on maailmas levinud probleem, eriti laste hulgas. Selle haiguse ainus sümptom võib olla sügelev peanahk, aga esineda võivad ka allergilistest reaktsioonidest ja sügamisest tingitud bakternakkustest põhjustatud probleemid. Täidest on raske lahti saada, kuna need levivad ühelt inimeselt teisele väga kergesti, mistõttu koolides ja tervetes kogukondades võib puhkeda täiepideemia.

Tavaline täiravi kujutab endast püretriinist, permetriinist ja muudest putukamürkidest valmistatud vedelikke ja šampoone, mis tekitavad osadel inimestel löövet ja nahaärritust, ka on mõned neist mürkidest närvi- ja immuunsussüsteemile toksilised. Nende vahendite korduv kasutamine suurendab nende toksilisust. Ka muutuvad täid kiiresti selliste ainete suhtes resistentseks ning traditsioonilised ravivahendid kaotavad oma efektiivsuse piirkondades, kus pestitsiide tihti kasutatakse. Seetõttu otsitakse pedikuloosi raviks pidevalt uusi vahendeid.

Antud uuringus valmistati aniisist, ylang ylangist ja kookospähkli õlist koosnev pihustatav vedelik ning võrreldi selle efektiivsust putukamürgist valmistatud vedelikuga. Eksperimendis osales 119 juuksetäidega Iisraeli kooliõpilast. Õpilasi raviti kas looduslikest ainetest või kemikaalidest valmistatud vedelikuga, kusjuures looduslikku vahendit kanti 15 minutiks peale 1, 6 ja 11 eksperimendi päeval, samas kui traditsioonilist ravi kasutati päevadel 1 ja 11.

Mõlemad ravimeetodid olid võrdselt efektiivsed ning täid kadusid 92 %-l l mõlema grupi lastest. Ainus kõrvalmõju oli mõlemas grupis registreeritud üks sügeleva peanaha juhtum.

Selliste ürtide nagu aniisi ja ylang ylangi õlis sisalduvaid lõhnaaineid tuntakse eeterlike õlidena. Eeterlikud õlid on üldiselt antibakteriaalsed, tõrjuvad seenhaigusi ja kahjureid ning neid on kaua sellisel otstarbel ka kasutatud. Uuringud on näidanud erinevate eeterlike õlide tõhusust võitluses põllumajanduslike kahjurite ja muude putukatega, aga nende mõju täidele ei ole kuigi palju uuritud.

Teises uuringus kaaluti Aafrika taime Lippia multiflora eeterliku õli efektiivsust riide- ja juuksetäide vastases võitluses ning avastati, et selle mõju on kiirem ja tugevam kui traditsioonilistel medikamentoosetel meetoditel. Loodetavasti aitavad need uuringud kaasa eeterlike õlide ulatuslikumale kasutusele nii pedikuloosi ravis kui ka meditsiinis üldse.

Antud uuringus kasutatud vahendit müüakse Iisraelis kaubamärgi all Chick-Chack.