Meditsiiniringkondades riniidi nime all tuntud heinapalavikku ravitakse tavaliselt selliste ravimitega nagu Zyrtec ja Claritin. Kahjuks kaasneb nendega sageli unisus ja hindki kallis.

Euroopa teadlased on aga taasavastanud loodusliku vahendi, mis suudab heinanohu sümptomeid tõhusalt leevendada uimasust tekitamata. Selleks on lihtne katkujuur ehk Petasites hybridus. ), mis. Muuseas ei tekita katkujuur uimasust, mida ülalmainitud preparaatidega tavaliselt seostatakse.

Eksperient viidi läbi 125 patsiendi peal Šveitsi Landquarti allergiakliiniku nina-, kurgu- ja kõrvahaiguste kliinikus konsultant dr. Andreas Schapowal käe all. Haiged jagati kahte rühma. A grupp sai Zyrtecit ja B rühm katkujuurt. Zyrtecit manustati kord päevas, katkujuurt aga kahe nädala vältel neli korda päevas, kusjuures kumbki rühm ei teadnud, mis ravi nad said.

Mõlemad rühmad said probleemist jagu võrdsete tulemustega, kuid Zyrteci grupp kurtis unisuse ja nõrkuse üle, katkujuure rühm aga mitte. Siit järeldasidki teadlased, et hooajalise allergilise riniidi ravis, kui on vaja vältida antihistamiinide uinutavat efekti, tuleks kasutada katkujuurt.

Uuringu tulemused on avaldatud teadusajakirjas British Medical Journal.