Paljudel taimedel on inimese biokeemiat ja neurotransmittereid (närvisignaale vahendavad kemikaalid) mõjutav toime, mis aitab kergemal juhul depressiooniga võidelda ning raskemal juhul medikamentoosset ravi toetada ning keha vajalike toitainetega varustada.

Kavapipar (Piper methysticum) on Vaikse ookeani lääneosa saartelt pärinev taim, mida on kasutatud lõõgastumist soodustava vahendina. Teadusuuringud on leidnud, et sellest taimest on abi ärevushäirete ja depressiooni leevendamisel. Kuna sellel on liigses koguses maksa kahjustav toime, siis tuleb selle tarbimisel olla ettevaatlik.

Asendamatu aminohape L-trüptofaan on meeleolu mõjutava hormooni serotoniini eelühend, mis reguleerib meeleolu, vähendab stressi, tõstab tuju, aitab lõõgastuda ja parandab und. Seda leidub näiteks šokolaadis, seesamiseemnetes, päevalilleseemnetes, spirulinas ja paljudes teistes toitudes.

Safran on vürts, mida saadakse safrankrookuse (Crocus sativus) õiest (emakasuudmest). Safran on värvilt kollakas ja seda kasutatakse toiduvalmistamisel nii maitse- kui ka värvainena. On leitud kerge depressiooni puhul terapeutilist toimet.

Naistepuna võib depressiooni ravis olla sama tõhus kui SSRI (selektiivse serotoniini tagasihaarde) tüüpi ravimid, kuid ilma kahjulike kõrvalnähtudeta. Arvatakse, et üks toime, mille kaudu see taim meeleolu parandab, on ajus kortisooli taseme vähendamine.

Sinirohelised vetikad on suur grupp lihtsaid taimelaadseid organisme, mida leidub nii soolases kui ka magevees. Ka Klamath Algae nime all tuntud vetikate ekstraktil on leitud meeleolu ja elukvaliteeti parandav toime ning need on aidanud naistel menopausi järel vähendada ärevust ja depressiivsust.

Omega-3 rasvhape eikosapentaeenhape (EPA) võib olla depressiooni ravimisel sama tõhus kui Prozac. Lisaks aitavad omega-3 rasvhapped kaitsta südamehaiguste, diabeedi ja muude haiguste eest ning neil on leitud kasulikku toimet ka bipolaarse häire ravis. Head omega-3 rasvhapete allikad on lina-, chia,- tudra-, kanepi-, kõrvitsa- ja rapsiseemned ning õlid

Hariliku taralõnga ehk Goji marjad parandavad üldist enesetunnet ja tervist. Need sisaldavad kõiki kehale vajalikke asendamatuid aminohappeid ning palju vajalikke mineraale.

Ka homöopaatia mõju depressiooni ravis on uuritud. 2009. aastal avaldatud uuringu põhjal võib see olla ägeda depressiooni ravis sama tõhus kui fluoksetiin, millel põhinevad paljud tuntud depressiooniravimid, kuid ilma toksiliste kõrvalnähtudeta.

Lavendli lõhn on hea abimees unetuse, ärevuse ja kurvameelsuse leevendamisel.

Lõvilakk (Hericium erinaceus) on Põhja-Ameerikas, Euroopas ja Aasias levinud puuseen, mis taastab närvisüsteemi, mälu ja kognitiivset väljendusoskust. On leitud, et see leevendab depressiooni, ärevushäireid ning vanadusega kaasnevaid ajuhaigusi nagu dementsus ja Alzheimeri tõbi.

Veiste-südamerohi (Leonurus cardiaca), nagu ka nimest järeldada võib, on olnud kasutusel südamehaiguste ennetamisel, kuna see toimib rahustavalt ja põletikuvastaselt. Vene teadlased uurisid veiste-südamerohu toimet kõrgvererõhktõve, ärevuse ja unehäiretega patsientide ravis ning leidsid, et tervelt 32% patsientide puhul oli märgata olulist ärevuse vähenemist.

Roosilõhnaline kuldjuur (Rhodiola rosea) võib olla tõhus meeleolu parandamisel ja depressiooniga võitlemisel. See parandab füüsilist ja vaimset võimekust ning võib vähendada väsimust; loomkatsed on näidanud, et roosilõhnaline kuldjuur hoiab ära stressiga seotud muutusi söögiisus, kehalises aktiivsuses, kaalus ja sigimistsüklis.

Tsingi puudust kehas on seostatud depressiooni, halva mälu ja madala immuunsusega. Tsink on oluline antioksüdant, millel on oma roll väga paljudes keha reaktsioonides. Tsingi allikateks on mereannid, liha, täisteratooted, munad, kaunviljad, maks, seemned ja idud.

Kurkumi kasulikest omadustest kirjutatakse aina sagedamini ning ka teadlased pühendavad üha enam aega kurkumiini kasulikkuse uurimisele. Lisaks suurele hulgale muudele haigustele aitab kurkumiin leevendada ka depressiooni.

Muskaatpähklit kasutatakse meil peamiselt magustoitude valmistamisel, kuid Lääne-Euroopas on see ka paljude soolaste toitude puhul sobiv vürts. Nagu enamikul teistel vürtsidel, on ka muskaatpähkel palju enamat kui lihtsalt maitse andja. Teadlased on leidnud, et muskaatpähkli ekstraktil on potentsiaalne depressiooni leevendav toime.

Ženšenn on üks tuntumaid üldtugevdavaid ja energiat andvaid taimi Hiina meditsiinist. Ning lisaks organismi üldisele toetamisele on see abiks ka kurvameelsuse puhul.

Rosmariin on Vahemere äärest pärit levinud maitsetaim, mis kasvab Eestiski, kui see talveks tuppa tuua. Lisaks meeldivale maitsele ja lõhnale on sellel mitmeid tervisele kasulikke omadusi, sealhulgas ka meeleolu parandamine.

Palderjani kasutatakse laialdaselt rahustava ja und parandava vahendina. See aitab vähendada ärevust ning leevendada depressiooni ilminguid.

Folaadid on B9-vitamiini ühendid, mis esinevad looduslikes taimsetes toitudes, nt rohelised lehtköögiviljad, herned, seemned. Foolhappe rolli tuntakse peamiselt sünnidefekte ennetavana, kuid sellel on organismis palju laiem funktsioon. Folaadid aitavad toetada nii vaimset kui ka emotsionaalset tervist ning võivad omada ravitoimet ka depressiivsuse puhul.

Kõigi nende taimede depressiooni-vastase toime kohta tehtud uuringute viited on saadaval originaalallikas.

Allikas: Real Farmacy