Migreen on terviserike, mida iseloomustavad hootised tugevad peavalud, pööritus, oksendamine ning tundlikkus valguse ja müra suhtes. Migreeni esinemise sageduse kasv ning sellega seotud funktsioonide pärssimine on teinud kättesaadavate ja taskukohaste ravivahendite leidmise prioriteediks.

Traditsioonilised ravimeetodid näevad ette ravimite, sealhulgas valuvaigistite ja migreeni põhjustavate biokeemilisi protsesse pärssivate ainete manustamise. Enamus neist ravimitest vaigistab migreeni sellega, et piirab vere juurdevoolu pähe, samas võib nende mõju veresoontele tekitada probleeme mujal kehas, eriti kui inimene põeb südame-veresoonkonna haigusi, kasutab muid vereringlust mõjutavaid ravimeid, on rase või toidab last rinnaga. Ka on võimalik sattuda mõnest neist ravimist sõltuvusse. Eriti valuvaigistite pikaajalise kasutamise korral. Neid migreenihooge tuntakse ravimite ülekasutuse valudena ja neid on palju raskem ravida kui tavalist migreeni. Eelnimetatud põhjustel loobub üle poolte migreeni all kannatavatest inimestest arstiabist.

Kõnealuses uuringus määrati 80 migreeni all kannatavale inimesele kuueks nädalaks kompleksprogramm, teistele määrati traditsiooniline ravi. Traditsiooniline ravi seisnes ravimite manustamises, samas kui kompleksprogramm nägi vajadusel ette ravimid pluss
- füüsilise aktiivsuse,
- lõõgastusteraapia,
- kaks lõõgastavat massaazhi
- loengu tervislikust toidust.

Seejärel mõõdeti patsientide valutaset ning funktsioonide kaotust, nende elukvaliteeti ning ravimite kasutamist kuuenädalase programmi lõpus ning kolm kuud hiljem.

Kompleksravi grupis vähenesid oluliselt nii valu esinemissagedus, intensiivsus kui kestus, ainult ravimeid saanud grupis registreeriti väike kasv.

Kompleksravi saanud inimeste funktsioonid paranesid ligi 35 % võrra ning elukvaliteet üle 35 %, samas kui traditsioonilist ravi saanute grupis toimus mõlema osas väike tagasiminek.

Kolme kuu järel on efekt kompleksravi grupis veelgi suurem - funktsionaalsus kasvas 51 % ja elukvaliteet 57 %. Kerge treeninguga jätkanutel olid tulemused paremad kui teistel.

Viimase 30 aasta jooksul läbi viidud uuringud on järjekindlalt näidanud, et käitumisteraapiad, peamiselt lõõgastusharjutused ja stressiravi, aitavad efektiivselt leevendada migreeni ja teist tüüpi peavalu, mida tuntakse pingevalu nime all. Need uuringud näitavad, et käitumisteraapia aitab leevendada mõlemat peavalu 35-50 %. Üks uuring näitas, et ravimite ülekasutusest tingitud peavalu ravis on kõige efektiivsem sellise teraapia ja ravimiteraapia kombinatsioon.

Mõnel inimesel aitab migreeni vältida õige toiduvalik, näiteks aminohappe türamiini ja allergeensete toitude vältimine (ettevaatust ka aspartaami ja naatrium glutamaadiga). Kuigi kompleksravi grupis oli ette nähtud ka toitumisalane loend, ei kirjeldanud uuringu autorid, millist nõu anti ning migreeni leevenemist ei seostatud konkreetse toitumismuutusega.

Muud looduslikud vahendid migreeni vältimiseks ja raviks näevad ette selliste toidulisandite nagu magneesiumi, riboflaviini ja koensüüm Q10 tarbimist.

Vaata ka : Q 10 - mis see on?