Mis on kõrvavaik?

Kõrvavaik on segu vedelikust, mida eritavad su keha näärmed selleks, et kõrvas niiskust hoida, ja surnud rakkudest, mis su kõrva kogunevad samamoodi nagu igale poole mujale, kus on nahk. Ja sul võib olla seda raske uskuda, aga su kõrvad on tegelikult isepuhastuvad.

Nii et kui sa topid kõrva vatitiku, siis sa viid oma kõrva loomuliku puhastussüsteemi tasakaalust välja ja selle tulemusel hakkab kõrvas rohkem vaiku tekkima. Halvemal juhul aga surud sa juba välja tuleva vaigu oma kõrva tagasi ja see võib tekitada ummistuse, mille saab sealt ainult arst eemaldada. See ei ole meeldiv protseduur.

Juukseklambrid kõrva?

Uskumatu, aga arstid räägivad, et lisaks vatitikkudele on nad kokku puutunud veel paljude koduste vaigueemaldusvahenditega. Inimesed on üritanud oma kõrvu vaigust puhastada erinevate käepäraste vähem ja rohkem teravate esemetega. Juukseklambrit või süstalt kõrva toppida ei ole hea mõte. Võib ju tunda, et oma kõrva vett pritsides ei saa midagi halba juhtuda, aga see pole tõsi, sest vesi võib vaigu taha kinni jääda ja sa pead jällegi arsti juurde minema.

Mida siis teha?

Hea uudis on see, et midagi saad sa ikkagi ise teha, et vaigu väljavoolamise protseduuri kiirendada. Pane umbes kümme minutit enne duši alla minekut kõrva üks või kaks tilka vesinikperoksiidilahust. Nii voolab duši all välja kõik, mis su kõrvas üleliigset on. Seda protseduuri tasub teha umbes korra kuus. Kui tunned, et su kõrvad tekitavad mingil perioodil rohkem vaiku kui tavaliselt, siis on põhjus kõrva kuivuses ja aitab see, kui panna kõrvadesse tilk mineraalõli.

Kas suutsime sind lõpuks veenda vatitikke edaspidi oma kõrvadest viisakas kauguses hoidma?

Allikas: Women’s Health Magazine