Kõige olulisem on õige mõtlemine. Negatiivsed mõtted kurnavad tervist, ülemäärane optimism samuti. Elule tuleb vaadata positiivselt, aga realistlikult. Ja mitte põdeda selle üle, mis juhtus või ei juhtunud, mis võiks olla või ei peaks olema. Kui on midagi, mis vajab muutmist ja saad seda muuta, siis muuda. Kui ei saa, siis lase see mõtetest lahti. Teiseks on vajalik korralik uni. Kolmandaks — värskes õhus liikumine ja liigutamine.

***

Minu tervisenipp on juua iga päev sidruni, ingveri, nelgi ja mee teed. Ja kui peaks juhtuma, et haigeks jään, siis segan toormee küüslauguga ja võtan üks spl päevas.

***

Kui tunnen, et kurk hakkab sügelema siis aitab alati soolavee lahusega kuristamine. Kui nohu, siis tuleb ninaseinale õhtul mett määrida. Haigused meie perele ei meeldi!

***

Olen võtnud vastu otsuse, et ma ei ole haige — lihtsalt ei ole ja kõik. Magan, kui olen väsinud, joon, kui on janu, söön, kui kõht on tühi ja seda, mille järgi isu on (mõnikord on n-ö kummalised isud ja annan neile järgi — ju siis organism vajab just sellist toitu hetkel). Püüan iga päev vähemalt 1-2 tundi olla värskes õhus — käin kõndimas iga ilmaga. Polegi muud nippi — pole ka haige olnud. Võta sa kinni — kas need on nipid või ma lihtsalt ei haigestu…

***

Hommikul esimene jook olgu soe vesi sidruniga, see aitab suurepäraselt ainevahetust korras hoida. Kuna D-vitamiini vajadus on praegusel ajal suur, siis on ka need kasutuses. Paar korda trenni ka otsa ja tervis tuleb nagu niuhti. Ahjaa — ja jooge vett! Mul on mitu korda vedelikupuudus olnud, tänu sellele olen aru saanud, kui tähtis on vesi.

***

Sa pead seda ise tahtma. Ära tee seda teiste jaoks, siis sa pole õiges meelteseisundis. Tee seda selleks, et oma elu parandada. Puhasta ennast kahjulikust nii seespidiselt (toit, paast, klistiir) kui välispidiselt (suhted, asjad). Söö nii nagu sa sööksid looduses. Söö õuna, aga ära küpseta seda. Kui sa paned küpsetatud õuna mulda, kasvab sellel ainult hallitus. Kui sa paned elus õuna mulda, kasvab sellest õunapuu. Kasuta blenderit ja tee salateid, aga kasuta tooraineks elus toitu. Ela loodusele nii lähedal kui saad. Ma usun, et iga muutus saab alguse meist endast. Alles siis saame inspireerida teisi ja muuta maailma. Sinu lähedased hakkavad energeetiliselt üle võtma sinu energiat ja tahtma muutusi. Aga see algab kõik sinust. Ma luban sulle, et elus toidul lööd sa särama ja sind ümbritsevad inimesed vaatavad, et „vau, mis sinuga juhtus! Mida sa teed? Ma tahan ka selline olla!“

***

Minu tervisenipp on järgmine: ära osta koju suhkrut ega lisa suhkrut mitte kuskile ise juurde! Lähtun põhimõttest, et asjad, mis on loodud olema magusad (näiteks puuviljad), ongi juba iseenesest magusad. Asjad, mis ei ole loodud magusad olema, neid ei tohikski vägisi magusaks muuta. Lisaks saame me suhkrut varjatud kujul juba niigi iga päev väga palju juurde kõiksugu kastmetes, mahlades, poesalatites ja üldse väga paljudes asjades, seega on selle ise lisamine tervisele lausa kuritegelik.