Mõned aastad tagasi (kui passi järgi lõi ette vanusenumber 40) hakkasin veidi teadlikumalt toituma. See ei tähenda, et ma oleksin loobunud aeg-ajalt õhtustest snäkkidest teleka ees ja õlledest saunaõhtutel. Mu naine käis pidevalt peale, et läheksin ka arsti juurde, sest kontoriöid on elus korralikult veedetud ja vahepeal on rinnus pisteid, mõnikord olen ärganud öösel ka puperdava südamega ja kerge kõht on ette tekkinud. Aga otseselt mul ju midagi väga viga pole.

Sattusin sõbra soovitusel meditsiinilaborisse. Ülekoormuse ja vanuse riskide tõttu käskis sõber mul kontrollida südant. Hurjutas mind, et kui veri pole korras, siis vaatame edasi, et vererõhk, EKG jm ka vaja uurida. Vaatan tagasi ja olen väga rahul, et läksin. Netist tutvusin enne teenusega, verd andma läksin kohapeale. Keegi ei küsinud minult, miks ma seda kontrolli teen, kus ma varem olin, mis mu eluviisid on vms. Sobib!

Läksin Synlabi Tallinna laborisse Peterburi teel ja andsin vere. Kokku läks seal veidi üle 20 minuti. Kolm päeva hiljem sain vastused samasse portaali, kust olin eelnevalt Südamepaketi tellimuse teinud. Veetsin ca 30 põnevat minutit arvutis, et süveneda, mida analüüsid siis minu organismi kohta ütlevad. Algus oli üsna keeruline, nt analüüs nimega hemogramm sisaldab igasugused võõrnimesid. Aga edasi läks lihtsamaks. Kolesterool oli normist kõrgem, täpsemalt olid toodud ka hea ja halva kolesterooli tase. Analüüside juures olid ka selgitused.

Hemogrammi, üldkolesterooli ja glükoosi on mul ka töötervishoiu arsti juures kontrollitud ja perearst kunagi ammu tavakontrollis, teadis naine.

Glükohemoglobiin (diabeedi riski analüüs) oli mul korras. Sain teada, et naatrium ja kaalium on olulised südamelihaste jaoks ja et nende normist erinevad väärtused viitavad neeru-, maksa-, lihaskahjustuste esinemisvõimalusele. Magneesiumivaegus põhjustab lihasnõrkust, südamerütmihäireid ja krambivalmidust. Seda lugedes mõtlesin, et ehk on mul magneesiumipuudus. Ja tõesti, magneesiumi analüüs oligi normi alumisel piiril. Niisiis saan sellega nüüd toitumisel arvestada, näitaja muutumist jälgida ja vajadusel toidulisandina juurde võtta.

Tsiteerides meditsiinilabori kodulehte, sain ülevaate:

• Milline on minu üldine tervislik seisund?
• Kas minu immuunsüsteem on tugev?
• Ega mul ei esine mõnda südame- ja veresoonkonnahaiguste teket mõjutavat (varjatud) terviseprobleemi — kõrget kolesteroolitaset, lipiidide või süsivesikute ainevahetushäiret (nt suhkruhaigust), infektsiooni, kroonilist põletikku?

Kirjutan neid ridu mitte Synlabi reklaamimiseks vaid selleks, et öelda: “Mehed, mina sain hingerahu, mida pean jälgima, et mu süda vastu peaks. Isana on see oluline ka mu lastele. Ma olin sellest turvatundest oma tervises osas positiivselt üllatunud endalegi. Usun, et nii mõnigi selle kirjatüki lugeja töötab rohkem kui peaks! Reaalselt kinkisin isalegi sama paketi kinkekaardi.”