Ning selleks, et tekiks probleem, ei olegi vaja neid jooke juua hiiglaslikus koguses, näitas uurimus. Liiter karastusjooki päevas kuue kuu jooksul kahekordistab rasvakogust maksas ning kõhul. Paar purki karastusjooki nädalas või rohkem kahekordistab pankrease vähi oht.


Juua end magusatest jookidest paksuks on üsna rumal, sest nad sisaldavad palju kaloreid, kuid ei tekita täiskõhutunnet. Inimene ei märkagi tegelikult, kui palju kaloreid keha sellest saab. Karastusjoogid ei sisalda ka mingeid kasulikke aineid, ei mingeid vitamiine, kiudaineid ega valke. Ainult suhkur, värvained, lisaained ning muu rämps. Light-karastusjoogid suurendavad omakorda magusaisu ning sisaldavad keemilisi magusaineid, millest mõned on väga ebatervislikud. Seepärast on kõige õigem kõik magusad joogid vahetada vee vastu.


Ameerika Südameassotsiatsioon soovitab naistel vähendada oma päevast suhkrukogust 6 teelusikani või 100 kalorini ning meestel 9 teelusikani või 150 kcal-rini. Suuremas koguses suhkru tarbimine suurendab haiguste riski.


Seepärast:

  • Joo tavalist vett ja mineraalvett. Maitsesta kraanivett värskete puuviljade, marjade või ürtidega. Vala vesi kannu ning lisa sinna ka jääd.

  • Kui eelistad gaasidega vett, tasub ehk investeerida vee gaseerimismasinasse.

  • Mahl sisaldab küll vitamiine ja kiudaineid, kuid ka suures osas puuviljasuhkrut. Seepärast söö puuvilju parem tervena.

  • Peojoogiks sobib hästi mahl segatuna gaseeritud veega.

Expressen.se