Islandil on noorte alkoholi-, tubaka- ja kanepiproovimine drastiliselt langenud. Kui enne olid 15% alkoholitarvitajad, siis nüüd on see protsent 15-16-aastaste seas 5, vahendab ERR’i meelelahutusportaal. Ühe meetmena noorte alkoholitarbimise vastu võitlemisel kasutatakse sisustatud vaba aega: “Tehti tasuta võimalikuks huviringide ja spordiklubide kasutamine. Ja nad käivad nendes. Imestasime tänavapildis, kus on lapsed. Tuli välja, et neil on aeg väga hästi sisustatud.”

Martin Plaser, Korrus3 treener:

Meil on maapiirkondi, kus tasuta trennis käimise asemel istutakse telefoni taga küürus. Ma tean linnas lapsi, kes valetavad emale-isale kõhuvalu kohta, et saaks trennist eemale jääda, trenni ajal aga mängivad telefoniga. Laps helistab ja valetab, ise spordikeskuse fuajees istudes ja lolli mängides. Nad on veel liiga noored, et alkoholi, tubakat või kolmandat tarbida, aga suhtlemise ja ajakulu esmavajaduse eest on hoolt kantud.

Lapsevanemad suunavad, aga kui ei suuna, siis kes seda tegema peaks?!

Rääkisin eile lapsevanemaga, kes “oma lapsi ei sunni”. Kui tahavad, valivad trenni, huviringi, hariduse või hobi (järjekorrast sõltumata). Kõrval istuv lodev noor oli selle “mittesundimise” karikatuur. Nagu arvata võite, on selliseid “lasen oma lapsel otsustada, ja las teeb, mis tahab” inimesi üsna palju. Hea on sellisel juhul loota kogukonnale ja valmis infrastruktuurile, aga meil on mänguväljakurel õlletaara klaasikillud ja konid, suitsetavad pubekad. Olen korduvalt sellistele alaealiste tunnustega tegelastele politsei kutsunud . Aga mida see suures pildis muudab?

Koolide hoovid on tihtipeale lukus, saalid aga renditud “kooli omatulu eesmärgil” rikastele hoolekogu liikmetest vilistlastele — lahe ju sõpradega korra nädalas kossu mängida ja õlled teha, aga näe toetame ka kooli —, kes omavalitsuse kehtestatud tariifide peale naeravad, sisulise tööga tegelevad spordiklubid neid maksta ei jaksa.

On koole, kus oma kooli ja valla lastele luuakse tasuta või väga soodsad treenimistingimused. Minu jaoks parim näide on Saku vald! Vald toetab treeninguid, lapsevanema taskust läheb ühe kuu jagu treeningute maksumuseks vaid 5.50. On lapsevanemaid, kes kiidavad, on neid kes jäävad ka selle võlgu, aga kõigile on soodne võimalus olemas. Tehes taotluse, saab ka tegelikult sellest 5.50-st soodustust.

Alustan Saku Valla Spordihoones sügisest teist hooaega maadlustreenerina. Saku on meie väike Island!