Vastab Kaarli Hambatehnilise labori juht IMBI TRIEBSTOK.

Ei ole eestlaste hambad teiste omadest viletsamad, peamine põhjus on siiski see viimane — inimesed lasevad hammaste seisukorra halvaks minna. Kindlasti ütleksid paljud, et põhjus on hambaravi kallites hindades. Kui aga inimesed hoolitseksid oma suuhügieeni eest, käiksid vähemalt korra aastas arsti juures hambaid kontrollimas ja parandamas, ei tekiks olukorda, et hambad on ühtäkki kõik korraga katki ja uute hammaste eest tuleb hulk raha välja käia.

Mõned naised ütlevad, et iga laps, kelle oled sünnitanud, võtab kaasa kaks hammast. On väitel alust?

Tüüpiline niisugune nähtus küll ei ole. Kui ema ootab last, tuleks hoolikalt jälgida vitamiini- ja mineraalainete piisavat sisaldust toidus ja paluda selles asjas nõu ka perearstilt. Raseduse ja imetamise ajalgi tuleb suuhügieeni eest hoolt kanda ja hambaarsti juures kontrollis käia. Aga kindlasti etendab oma osa ka geneetiline taust.

Neljakümnesel taluperenaisel on kõik neli esimest hammast kuni silmahammasteni suus puudu, ta sama vanal abikaasal on alles kaks esihammast ja vist ka mõned purihambad. Kas neil noortel kenadel inimestel on veel võimalus endale ilus naeratus saada?

Võimalused on täiesti olemas. Selleks tuleb Tallinna Kaarli Hambapolikliinikusse tulla või siia helistada ja konsultatsiooni aeg hambaarsti juurde kinni panna. Meie hambaarstide võimalused ja oskused on läänemaailma tasemel ja nad on teeninud lugupidamise ka paljudelt välismaa klientidelt.

Arst vaatab üle hammaste seisukorra ja pakub välja sobiva variandi ja hinna. Mõni klient tuleb polikliinikusse, omaaegne naeratusega foto kaasas ja palub tohtrit talle just niisugused noorusaja hambad teha. Mõni soovib kriitvalgeid hambaid, mis alati just väga loomulikult ei mõju. Teine klient palub natuke kollakamaid ja pisut puseriti hammastega proteese nagu tal oma hambad olid, et sõbrannad ütleksid: küll sinul on ikka head hambad, veel kaheksakümneselt omad hambad suus. Kõiki on võimalik aidata.

Hambad veeklaasis, see on sagedane põhjus anekdootideks ja üleüldse pisut öäk. Ning üks tagajärgi, kui hammaste hügieeni eest ei hoolitseta ja hambaarsti juurde ei minda enne, kui suu tühi ja pole enam millegagi süüa. Kaua ei tohiks suu ilma hammasteta olla, sest alveolaarhari atrofeerub ja sobiva proteesi valmistamine võib osutuda väga raskeks. Aga tänapäeval on kvaliteetsed ka totaalproteesid ja neid kannavad väga paljud inimesed nii meil kui välismaal. Ent totaalproteeside ja implantaatide vahele jääb veel palju teisi abistavaid võimalusi.

Kombineeritud ehk lukkudega proteesid on totaalproteesidest töömahukamad valmistada ja ka kallimad. Niisugune variant sobib siis, kui esimesi hambaid on veel alles, aga purihambaid ei ole. Alles olevad hambad lihvitakse ära ja nende peale tehakse kroonid. Kroonide külge pannakse lukud ja lukkude külge omakorda metallist karkassil büügelprotees.

Hambad lukus! Ons lukul ka võti, et hambaid pesemiseks suust võtta?

See on eriline lukusüsteem. Kroone ära võtta ei saa, aga büügelproteesi saab ära võtta, puhastada ja tagasi panna. Büügleid ei pea tingimata igal õhtul suust võtma, küll peab aga suuhügieeni eest hästi hoolt kandma.

Kas büügelproteesidega saab õuna hammustada?

Saab küll. Aga seejuures peab patsient arvestama tõsiasjaga, et ta kannab siiski proteese.

Mis on sildproteesid?

Kui osa oma hambaid on veel alles, osa aga mitte. Oma- ehk tugihammastele pannakse kroonid, kahe tugihamba vahele vahelülihammas.

Kas tervetele hambajuure kanalitele saab uue hamba panna?

Tervetele juurekanalitele saab teha tihvtköntpanuse, millele omakorda valmistatakse kroon. Kui aga hammas on välja tõmmatud, siis sinna enam tihvtköntpanust valmistada ei saa.

Nüüd siis kallid ja kaunid implantaadid. Kes on nende tellijad?

Implantaadid kruvitakse lõualuu sisse, kusjuures luu peab tingimata tugev ja terve olema. Oleme neid valmistanud eesti noorematele inimestele, aga oleme teinud ka pensioniealistele. Noored lasevad implantaate panna, kui näiteks üks hammas on ära tulnud ja ei taheta lasta kõrvalolevaid hambaid krooni panemiseks lihvida. Implantaadi panekuks kõrvalhambaid ei lihvita.

Kas kuldhambaid pannakse veel?

Need on õieti kuldkroonid, neid pannakse ka tänapäeval. Kasutame kulda karkassina, mille katame keraamikaga. Kuld on üks koesõbralikumaid metalle.

Kõigil iseseisvusajal sündinud noortel on nüüd korrapärased sirged hambaread või breketid suus, puseriti hambaid näeb vaid eakamatel.

Nõukogude ajal puudusid paljudel inimestel teadmised puseriti hambaid ennetada ning nende asendit muuta. Breketid on praegu populaarsed. See on pikaajaline raviprotsess. Breketite asendi reguleerimiseks peab pidevalt arsti juures käima. Kui on aeg need eemaldada, tuleb veel teatud aeg kanda öösiti reteinerit ehk retplaati, sest hammastel on omadus endisesse asendisse tagasi minna. Lõpuks saab aga ilusa sirge hambarea.

Puseriti hammaste asendit saab breketite abil parandada ka täiskasvanud inimene. Nende kandmisel peab suuhügieeni eest aga väga hoolitsema, selleks puhuks on olemas spetsiaalsed harjakesed.

Hammaste valgendamine.

Valgendada soovitame vaid neid hambaid, mis ei ole plombeeritud. Aga ka valgendamise variantide vahel saab klient valida.

Halba tööd teeb suus igemepõletiku põhjustaja parodontiit.

Parodontoos on meie organismi üldhaigus. Sümptomid on igeme punetus, turse, valulikkus, veritsemine. Sellegi haiguse ennetamisel on olulisim igaühe enda igapäevane hool. Hambaork, hambaniit, suuvesi, sageli vahetatav hambahari ja keelepuhastaja peaksid iga endast hooliva inimese tualettruumi kuuluma. Seda ei olegi palju, kui teada, et nende vahenditeta võib juba noores eas hammastest ilma jääda. Ravimata igemepõletik võib viia hambaid kinnitava luu hävimisele ja hammaste liikuvuseni, hammaste vahele tekivad ebanormaalsed vahed.

Parodontiidi raviks võib kasutada peale arsti poolt määratud ravi ka valgusravi biotron. Sellega saab isegi liikuvate hammaste seisukorra stabiilsena hoida. Biotroni valgusravi on võimalik osta ka koduseks raviks.

Hambaarst, kunagine hirmuäratavaim tohter, enam valu ei tee?

Ei tee. Hambaid puuritakse ülikiire veejahutusega puuridega ja tuimestussüstiga võetakse valu ka kõige tundlikumalt inimeselt. Kui omal ajal kostis siin päeva jooksul korduvalt laste kisa, siis nüüd esineb seda juba väga harva.

Teie laboris tehakse ka suukaitseid. Kellele need on mõeldud?

Kõrgtehnoloogilisest materjalist spetsiaalse kihilise konstruktsiooniga igale tellijale individuaalselt tehtavad suu- ja hambakaitsed on eelkõige mõeldud aktiivselt spordiga tegelevatele inimestele. Suukaitse peaks kuuluma komplekti koos põlve- ja küünarnukikaitsmetega ja kiivriga. Aga neid tellitakse ka lastele, kes harrastavad judot, karated, jalgpalli, hokit, rulluisutamist, surfamist. Suukaitsed hoiavad ära hammaste ja suu vigastusi, peapõrutusi, vähendavad ajutraumade ohtu.