Kõikidest hädadest, mis mehi kimbutavad, ei ole korraga võimalik kirjutada. Selles loos piirdume vaid meeste eesnäärmehaigustega. Paljudel vanematel meestel on probleeme eesnäärmega, mis ravimata jätmisel võib lõppeda kroonilise eesnäärmepõletikuga e prostatiidiga, veel enam ka eesnäärme adenoomiga (kasvajaga). Prostatiiti võib esineda ka keskeas meestel, kus põhjuseks on külmetamine, nakkus, geneetilised tegurid ja ka soolte tegevuse häired (krooniline kõhukinnisus ja -lahtisus).

Otseravi puudub ja paljud apteegiravimid mõjuvad visalt. Seega kõige tähtsam on ennetus.

Parim vahend vaevuste korral on soojad istevannid koos taimsete ekstraktidega. Tulemusena paranevad vereringe ja ainevahetus. Oluline osa on toidul (ei sobi vürtsised, soolased, rasvased toidud).

Kindlal kohal on ka loodusravi, mis püüdlikkuse ja järjepidevuse korral annab tulemusi. Valida tuleb taimi, mis on põletikuvastased, kuseeritust ergutavad, valuvaigistavad, spasmolüütilised, seedimist korrastavad ja antiseptilised. Adenoomi ärahoidmiseks peaks enne magamaminekut sööma 1 mugulsibula ja päeva jooksul kõrvitsaseemneid.

Vanemas eas on veel probleem suguvõimega (potentsiga), mis võib suurel määral olla seotud eesnäärme suurenemise, stressi ning kurnatusega. Nõrkade suguhäirete puhul aitavad kindlasti taimed, raskematel juhtudel aga jääb taimravi toetavaks põhiravivahenditele.

Eesnäärmevähi puhul on kindel riskitegur toitumine. Taimeteed, roheline tee, sojatooted, aedviljad, linaseemned, kala, need peavad kuuluma igapäevamenüüsse. Liialdada (võiks täielikult loobuda) ei tohi loomalihaga (ka sealiha), see on kindel vähirisk.

Enamasti neid haigusi tervel, puhanud, regulaarset suguelu elaval ja reipal mehel ei esine, kui just pole tegemist vanadusega. Kui mees usub loodusravisse, siis võiks ikka alustada kõigepealt loodusraviga, mis tugevdab immuun- ja närvisüsteemi. Kui kasutatakse juba kangeid ravimeid, on seda raske kokku sobitada loodusraviga ja siis on kooskõlastus arstiga juba väga vajalik.

Abistavad taimed

Eesnäärmehaiguste, urineerimishäirete korral kasutame: väikeseõieline pajulill, pohlaürt, mustikaürt, harilik leesikas, kõrvitsaseemned, linaseemned, aedpetersell, aedseller, aedtill, põldosi, liht-naistepuna, harilik linnurohi, saialill, kanarbik, valge iminõges, suur mungalill jt.

Impotentsuse korral: kõrvenõges, aedseller, harilik leeskputk, põdrakanep, kortsleht, liht-naistepuna, salat-kress, meliss, aasristik, porgandiseemned, veiste-südamerohi, roosilõhnaline kuldjuur, harilik leesikas, suur teeleht, harilik raudrohi, kõrvenõges, humal, mets-kibuvits, suur takjas, kalmusejuur.

Väikeseõieline pajulill (Epilobium parviflorum)

Looduslikult niisketes kohtades ja aias umbrohuna kasvavast pajulillest kasutame ravimina ürti (lõigata maha lehistunud osa), koostises on flavonoide, steroole, tanniine, parkaineid. Hoiab korras neeru- ja põietalitluse, viib organismist välja mürkaineid, korrastab seedimist, takistab pahaloomulise kasvaja teket (tänapäeval teaduslikult tõestatud).

Ravib kroonilist eesnäärmepõletikku ja takistab eesnäärme suurenemist, põie- ja neerupõletikku, liigesepõletikke, reumat, neeru- ja põieliiva. Toimelt on lähedased ahtalehine põdrakanep, kõrvenõges.

Tee

1 sl kuiva, 2 sl toorest peenestatud ürti vala üle keeva veega, lase tõmmata 30-40 min, sega aeg-ajalt, kurna. Joo 1 kl 20 min enne sööki 3 korda päevas mitme kuu jooksul, vaheta taime ja korda. Samamoodi valmista ja tarvita: harilik linnurohi, saialill, harilik raudrohi (ei sobi, kui veri “paks”), kanarbik, valge iminõges, kõrvenõges, põdrakanep, kortsleht, veiste-südamerohi, humal, suur mungalill, vaarikavarred, roosilõhnaline kuldjuur, suur takjas, kalmus.

Pohl (Vaccinum vitis-idaea)

Männimetsades looduslikult (nüüd ka kultuurtaimena põllul) kasvavast pohlast kasutame ravimina lehti, võrseid ja marju. Ürdis leidub fenoole, tanniine, flavonoide, mikroelemente, fütontsiide, parkaineid, C-vitamiini. Nii marjad kui ka ürt tugevdavad organismi, ergutavad uriinieritust, desinfitseerivad kuseteid, tekitavad söögiisu, parandavad seedimist, reguleerivad ainevahetust, tugevdavad südametegevust. Ürt ravib sagedast urineerimist, põie- ja eesnäärmepõletikku, neeru- ja põiekivitõbi, kuseteede- ja liigesepõletikku, ei sobi üle 7 päeva järjest.

Valmistame teed, tõmmist, marjadest ka mahla ja siirupit. Sarnaselt toimib leesikas ja põldosi.

Tee

2 sl peenestatud kuiva/toorest ürti vala üle 1 kl keeva veega, keeda aeglasel tulel 15-30 min, kurna, lisa keenud vesi. Joo 0,25 kl enne sööki 4 korda päevas.

Samamoodi valmista ja tarvita: liht-naistepuna (ei sobi, kui kõrge vererõhk, juua pikka aega), mustikaürt, vaarikavarred, harilik leeskputk (taliseller), mets-kibuvits, porgandiseemned, tilliseemned, kõrvitsaseemned, linaseemned.

NB! Seemneteesid ära kurna, vaid joo vedelik koos seemnetega tühja kõhuga, 1 kl korraga 2 korda päevas. Eriti vajalikud on linaseemned, mida võib jahvatatult lisada toidusse või süüa koos veega.

Harilik leesikas (Arctostaphylos uva-ursi)

Männimetsades ja liivakutel kasvavalt leesikalt korjame ravimina ürti või lehti, koostisesse kuuluvad fenoolid, flavonoidid, tanniinid, orgaanilised happed, antotsüaanid, eeterlikud õlid, parkained, C-vitamiin jt. Leevendab valu, soodustab uriinieritust, desinfitseerib kuseteid, toimib põletikuvastaselt. Ravib eesnäärmepõletikku, põie- ja kuseteedehaigusi, seedehäireid, närvisüsteemihaigusi, liigesepõletikku. Võib tekitada maoärritusi (parem sel juhul asendada pohla või põldosjaga).

Tee

1 sl kuiva, 2 sl toorest peenestatud ürti vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 20 min, kurna. Joo 0,5-1 kl 4 korda päevas peale sööki.

Samamoodi valmista ja tarvita: aedseller, aedpetersell, aedtilliürt, aasristik, meliss, kress-salat, suur teeleht.

Segutee 1

Peenestatud kuivatatud taimed võrdses koguses: väikeseõieline pajulille ürt (3 osa); pohla-, aedpeterselli-, leeskputkelehed (igat 1 osa); liht-naistepuna. 1 sl peenestatud segu vala üle 1 kl keeva veega, lase seista 2 tundi, kurna. Joo 1 kl söögivaheaegadel 3 korda päevas eesnäärmehaiguste korral.

Segutee 2

Peenestatud kuivatatud taimed võrdses koguses: suur teeleht, liht-naistepuna, põdrakanep, harilik leeskputk, vaarikalehed. 1 sl peenestatud kuiva/toorest segu vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 30 min, kurna. Joo 1 kl 3 korda päevas impotentsuse ja eesnäärmehäirete korral.

Ka apteegis on müügil looduslikke ravimeid ja toidulisandeid, mis aitavad eesnäärme probleemide korral ka organismi tervikuna tugevdada ja depressioonist vabaneda (enamikul meestel selle probleemiga kaasnev häire).

Toidulaud

Esmane, mida mees nende probleemide korral teha saab, on loobumine liigsöömisest, eriti õhtusel ajal. Kindlasti tuleks tihendada söögikordi, et siis korraga ka vähem söödaks. Vedelikuga pole vaja teha piiranguid, mida paljud peavad endale kergenduseks. Üksnes see, et näiteks teed tuleb tarvitada 30 minutit enne sööki või pärast sööki, mitte söögi ajal.

Eesnäärmehaiguste korral on eriliselt soovitatavad (omavad ka ravivat mõju): kapsas, kõrvits ja kõrvitsaseemned, porgand, tomat, sibul, küüslauk, aedselleri pealsed ja juur, aedpetersell, linaseemned (õli), pähklid (õli), pohlamarjad, mais, hirss, kaer, mesi, taruvaik, õietolm (kasvaja korral konsulteeri arstiga).

Impotentsuse korral: mugulsibul, küüslauk, kõrvits ja kõrvitsaseemned, porgand, roheline sibul ja murulauk, karulauk, vaarikad, mustad sõstrad, ebaküdoonia, pohlad, jõhvikad, aedseller, aedpetersell, salat-kress, aniisiseemned, linaseemned, seesamiseemned, teeleheseemned, mandlid, kaer, tera- ja kaunvilja idandid.

Mõningaid soovitusi:

  • välja tuleks lülitada toidukaardist loomsed rasvad (v.a kalarasv), rasvane liha;
  • mitte tarvitada vedelikku söögi ajal, vaid juua pärast sööki;
  • sool asendada roheliste maitsetaimedega;
  • vähendada maiustuste osa toidus;
  • jätta toidust välja rafineeritud toiduained ja peenjahud (näiteks valge sai);
  • suurendada toidusedelis täisteraviljade, hapupiimasaaduste, aedviljade, kalade, õlide osatähtsust;
  • teed loodustaimedest peavad kuuluma igapäevamenüüsse;
  • õlidest on soovitatav kasutada toorsalatites (ka hommikuti 1 dessertlusikas tühja kõhuga) külmpressitud õlisid, parim linaseemneõli;
  • iga söögikorra juurde peavad kuuluma rohelised salatid ja maitsetaimed, püüdes igal söögikorral nautida vähemalt 1 sl sellerit (ka leeskputke) või peterselli ja paari küüslauguküünt või toorest sibulat.