Mida süüa, et mitte haigestuda
Iga inimene peab õppima ise toime tulema, kui on saadud külmetushaigus. Külmetushaigus ei teki otsekohe, tal on põhjus, miks ta tekkis. Elada tuleks nii, et ei tekiks haiguse põhjust.
Mida süüa ja juua, et mitte haigestuda
Ei maksa arvata, et pimeda ja sünge aja saabudes peaks sööma rohkem rasvaseid ja magusaid toite oma energiavajaduste rahuldamiseks. Just praegu nõuab organism vitamiini- ja mineraalaineterikkaid toiduaineid. Kui suvel sõime aedvilju rohkem toorelt ja lubasime endile külmi toite, siis praegu on mõtet tarvitada sooje toite ja kuuma jooki.
Hea, kui sügavkülmikust on võtta vitamiinirikast puhast toidukraami ja keldrist hõrgutavaid hoidiseid ning mahlu. Kui neid pole varutud, siis võtame turu- ja poekraami ette, valik on suur.
Kindlasti peavad kuuluma igapäevatoidusse punane peet, paprika, tomatid, porgand, küüslauk, sibul, spinat, kõik kapsaliigid ja teised kõrge bioaktiivsusega köögiviljad. Ärge piirdugem üksnes kartuliga. Köögivilju, marju ja puuvilju peab hea tervise nimel sööma vähemalt pool kilo päevas.
Köögiviljadest saadav energiakogus on küll väike, kuid kasulike ainete hulk imetlusväärselt suur. Suuresti toetavad meie tervist neist saadavad vitamiinid, mineraalained, kiudained, antioksüdandid (bioaktiivsed ühendid) ja fenoolühendid. Erksavärvilistes viljades on kõiki inimesele kasulikke bioaktiivseid aineid.
Nii näiteks erkroheline värvus (spinat) annab tunnistust kõrgest rauasisaldusest, purpurpunase värvuse (punane peet) taga on tugevatoimelised antitsüaniidid, kollase värvuse (porgand) taga on peamiselt karotenoidid jne. Kõik need ained hoiavad immuunsüsteemi tugeva ning hoolitsevad selle eest, et mitte haigestuda. Taolised toiduained hoolitsevad ka selle eest, et nakkushaigused meid ei tabaks.
Soovitusi haiguste ennetamiseks
Kui ikkagi haigus murrab…
Kui tekivad külmavärinad ja peavalu, ei tohiks kohe haarata tablettide järele. Külmatunde vastu tuleb astuda kuumaga, mitte lasta külmal võimust võtta. Hea, kui saab sauna või ürdivanni minna. Kui seda võimalust pole, piisab ka kamina või ahju ääres kuumas jalavannis istumisest. Hea, kui on käepärast kuuse- või männiekstrakt, mida panna kuuma joogi sisse kui ka jalavanni. Veel parem oleks kasutada selleks põldosja ürti. Võib teha ka sinepivanni ja juua kuuma teed mahlaga.
Kui aga tekib ka palavik,
…siis on selge, et organism ise võitleb haigusega, vabastades meid jääkainetest ja taastades normaalset seisundit. Palavik on haiguse väljaravija. Liigsuurt palavikukuumust tuleb summutada jahedate kompressidega või viinaga määrides. Palaviku ajal pole hea ka palju süüa, parem juua vitamiinirikkaid mahlu.
Haiguse ajal on omal kohal kõik mahlad ja marjad. Eriti kasulikud on mustasõstra-, jõhvika- ja astelpajumahl. Ka juurviljamahlad on head, eeskätt toore punapeedi mahl. Seda võiks veega lahjendatult juua mitu korda päevas ja nohu puhul isegi ninna tilgutada.
Hea, kui endal suvel korjatud pärnaõied, saialill, piparmünt, naistepuna, raudrohi, pune, meliss, monarda, mustsõstralehed, liivatee, paiseleht, põdrasammal, salvei, põdrakanep, kummel, petersell, vaarikalehed, kibuvitsamarjad, astelpajumarjad, pihlakamarjad ja veel palju muidki. Küllap igaüks leiab omale just selle sobiva sellest pikast nimistust.
Teed nendest võib juua päeva jooksul mitu klaasi, vedelik tuleb ainult kasuks. Kui endal pole kodus neid taimi, siis kindlasti on igas peres varutud koju värske ingverijuur. Ingver on soojendav taim, loob külmetusel kohe sooja tunde, hoiab ära kõrge palaviku, hävitab gripiviirused, leevendab valu jm. Sellest võib teha teed, kui ka süüa riivitult toitudes.
Teed tee nii: 1sl riivitud juurt vala üle 1kl keeva veega, lase seista soojas 15min ja joo 0,5kl korraga 4 korda päevas. Hingamisteede haiguste korral sobivad taimeteed põdrasamblast, liivateest, salveist, raudrohust, männikasvudest jt. Kuid kinnise köha korral tuleb teha ka inhalatsiooni, nagu kartuli- ja soodaaur, purustatud küüslaugu- ja sibulaaur, nuluõli aur, kuuse- ja männioksa kerge suits pliidiraual jm.
Kurguhädade puhul on abiks ravimtaimedest tõmmised ja tinktuurid — salveist, saialillest, päevakübarast, kasepungadest, sibulast, küüslaugust jt. Hea on ka soolaga kuristamine ja mesi, mida tuleks pikali olles lasta vaikselt kurgust alla valguda.
Söö kergeid toite kalast, munast, piimast, hapupiimast, kaunviljadest, teraviljadest, lahjast lihast (pole vaja liialdada) ja loomulikult aedviljadest. Söö siis, kui isu!