Uuringu tulemusel tegi Ewald järelduse, et geenide ja elustiili lummuses olev meditsiin jätab kahe silma vahele kõige levinumate ja laastavamate haiguste peamise põhjuse.

Südamehaigus? Ta kahtlustab, et seda põhjustavad pisikud. Vähk? Põhjuseks on tõenäoliselt samuti infektsioon. Vaimsed häired? Samuti pisikud.

Paari kolleegi abiga uuris ta pisikute teooriat, mis on jäänud suuresti teiste ideede varju paarkümmend aastat pärast seda, kui polüomüeliidi, rõugete, tuberkuloosi ja muude inimkonda sajandeid laastanud haiguste põhjustaja - pisikud - paljastati. Teaduslikud tõendid näitavad, et Ewaldil võib olla õigus, kui ta ütleb, et pisikute osatähtsust on moodsa ühiskonna haiguste põhjustajana alahinnatud.

Näiteks peetakse varem stressi ja ambitsioonikusega seostatud seedeelundite haavandite põhjustajaks moodsal ajal Helicobacter pylori nimelist bakterit ning haigust ravitakse antibiootikumidega. Emakakaelavähki seostatakse papiilloomiviirusega, mis põhjustab samuti suguelundite tüükaid.

Ewald ei teinud neid avastusi, aga ta kasutas neid ära, et näidata, et geneetika ja keskkonna mõju hinnati nende haiguste tekitamisel üle ning et ees seisavad uued pisikuotsingud.

"Nakkuslikku meditsiini on kogu aeg alahinnatud," tsiteeris AP Ewaldi sõnu. "Probleem on selles, et nakkushaigused on äärmiselt erinevad."

Ewald annab ülevaate meditsiiniajaloost muhkkatkust inimgenoomi projektini oktoobris ilmunud raamatus "Katkuaeg: kuidas salainfektsioonid põhjustavad vähki, südamehaigusi ja muid surmavaid tõbesid" ("Plague Time: How Stealth Infections Cause Cancers, Heart Disease and Other Deadly Ailments").