Kui kannatad regulaarselt unetuse, depressiooni ja ärevuse käes, tajud uimasust, peapööritust ja iiveldust, tunned end olevat energiast tühjaks imetud või vaevavad sind püsivad bakteri- ja viirusnakkused, on aeg midagi ette võtta. Need kurnatuse sümptomid on praegu laialt levinud ja võivad oma kõige halvemal kujul viia füüsilise kokkukukkumiseni.

Nii toitumine kui ka füüsiline treening on vaimse tervise seisukohast ülitähtsad. Me tõepoolest oleme see, mida sööme. Kofeiin, suhkur ja rasvad võivad mõjuda meie kehale laastavalt ja mõjutada meie heaolu, nii et mõtle hoolega sellele, mida sa endale suhu pistad. Kui sul on püsivaid probleeme, tasub teha toidutundlikkuse test ja kogenud toitumisspetsialistilt abi küsida. Võid märgata, et mõningaid toite ei ole tõhusalt töödeldud, mille tõttu tunnedki end nii vaimselt kui ka füüsiliselt tasakaalust väljas olevat. Nisu, pärm, piimatooted ja suhkur on tavalised süüdlased. Püüa neid ühekaupa üheks nädalaks oma menüüst kõrvaldada, et kontrollida, kuidas su keha neile toitudele reageerib. Hoolitse selle eest, et tarvitaksid rohkelt värsket salatit, pähkleid, seemneid ja valku, aitamaks kehal toksiinide eemaldamise ajal tervena püsida.

Regulaarse, leebe treeningu juurutamine on veel üks oluline samm õnnelikuma ja tervema meele suunas. Aeroobne treening vabastab hea tuju hormoone ehk endorfiine, mis tekitavad sinus pärast aktiivset liigutamist palju kergema enesetunde. Võta teatavaks, et meid mõjutab ka informatsioon, millega ennast toidame — võimaluse korral väldi ajalehti ja uudistesaateid, mis on täis masendavaid teateid maailmas toimuva kohta. Pigem loe selle asemel midagi inspireerivat või vaata tujutõstvat filmi.

Meditatsioonist võib hea vaimse tervise tagamisel väga palju abi olla ja sa märkad, et regulaarne praktiseerimine aitab sul parandada keskendumis­võimet ja mälu. Su üldine meeleolu peaks paranema, uni on sügavam ja korrapärasem ning probleemid ei tundu enam nii ületamatutena. Bachi õietilgad on loodud spetsiaalselt emotsionaalsete häirete ravimiseks. Viie lille essentsi segu ehk päästeravim on alustuseks hea asi, kuna seda võib kasutada väga paljude seisundite raviks. Tarbi seda, kui tunned masendust või ärevust.

Selle ja teised praktilised nõuanded kogu pere ravimiseks leiad Melisssa Corkhilli teosest “Looduslikud kodused ravimid”.