Kuigi ärritunud soole sündroomi peamist põhjust ei tunta, on teada, et seda võib kutsuda esile õhu neelamine kiirel söömisel ja toidu vähene närimine.

Paljudele tekitavad soolegaase ja röhitisi herned, oad, kapsas, banaan. Ka suur annus saia või rukkileiba võib tundlikule inimesele kõhugaase põhjustada. Aga ka kõik nisujahu sisaldavad tooted, puljongikuubikud, pärmi sisaldavad toidud, äädikas, suhkur, maiustused, kuivatatud puuvili ja maapähklid võivad paisunud kõhus süüdi olla.

Häire on tingitud ebatäielikust imendumisest sooltes. Miks nii, meditsiin veel ei tea. Kui imendumata toit jämesoolde jõuab, aktiviseerub bakterite tegevus, mis tekitab gaasi. Ka rohkesti valke sisaldav toidusedel võib mõnel inimesel gaase tekitada. Suhkur või magustajana kasutatavad ksülitool ja sorbitool võivad tundlikul põhjustada ka kõhulahtisust.

Eneseravil peaks esmalt jätma menüüst välja tuntud gaase tekitavad toiduained või vältida ühte toiduainet korraga, jõudmaks selgusele, mis on põhjus.

Gaaside vastu aitab rohke veejoomine ja aegapidi (korraga rohke lisamine võib vastupidise tulemuse anda) kiudainete rikkamale menüüle üleminek. Sobiva toiduvaliku tulemust näeb mitme kuu pärast.

Ärritatud soolt leevendavad toiduained on kaer ja kaeratooted, riis (tume on parem), pärmi mittesisaldav rukkileib (nt Leiburi täisteraleib) ja rukkijahust näkileib, köögivili, kartul, kala, elav jogurt, sojapiim ja -juust, piparmünditee, pähklid (v.a maapähkel).

Kõhugaase põhjustavat laktoosi-intolerantsi ehk piimasuhkru imendumishäireid esineb ligi 16 protsendil, keliaakiat ehk teravilja gluteiini imendumishäiret vähem kui 1 protsendil elanikkonnast.