Eelmisel sügisel korraldas USA Cosmo uuringu noorte naiste päevitamisharjumuste kohta. Kahjuks selgus, et 20ndates ja 30ndates naised küpsetavad end endiselt nii päikese käes kui ka solaariumites. Põhjused, miks nad seda teevad, üllatasid meid.

49% uuringus osalenud 550 naisest ütles, et nad päevitavad spetsiaalselt selleks, et endale pronksjat jumet saada. Enamik naisi aga arvas, et pruun nahk on vabas õhus viibimise kõrvalnähtus: 77%-le neist meeldib lihtsalt tunda, kuidas päike nahka paitab, ja 58% naisi sõnas, et nad päevitusid, kuna neil oli võimalus mere või järve ääres viibida.

Arusaadav, et sulle meeldib, kuidas päike paitab, eriti kui laotad oma rätiku rannaliivale… Järgmisel korral, kui (päikesekreemi ja -varjuta) end rannaribale peesitama sätid, tuleta endale meelde, et melanoom on 20. eluaastates naiste seas kõige enam levinud ning 30ndates esinemissageduselt teist kohta hoidev vähivorm. Ometi saad ranna- ja suvemõnusid nautida ka oluliselt riskivabamalt — kasuta päikesekaitsekreemi ja päikesevarju.

Cosmo pöördus lisainfo saamiseks dermatoloogide poole ja sai teada neli peamist põhjust, miks päike on naised oma võrku meelitanud. Lisaks anname nõu, kuidas endale liiga tegemata suve nautida.

1. Päikesekummardamine on meie loomuses

Pärast päevitussessiooni tunned end suurepäraselt — su energia on laes ja nahavead, mis enne olid nähtavad, on äkki kadunud. UV-kiired mõjuvad justkui ravimina.

“Kui UV-kiired su nahale langevad, toodab nahk D-vitamiini ja see hoiab immuunsüsteemi tasakaalus,” selgitab dermatoloog Ellen Marmur. “Päike kaitseb sind ka ägeda akne eest, tekitades naha-
poorides antibakteriaalseid reaktsioone. See elavdab naha vereringet ja on põletikuvastase toimega — kasulik ekseemide ja psoriaasi korral.“ 

Päike ei mõju positiivselt ainult meie füüsisele. Päikesevalgus vähendab ärevust ja tekitab nii päikese käes kui ka solaariumis päevitajate seas mõnusa lõõgastunud tunde.

“Kui nahk võtab vastu UV-kiiri, toodab organism õnnehormoon endorfiini, mis tekitab pikki tunde kestva rahulolutunde,” selgitab dermatoloogiaprofessor Steven Feldmann. Tõenäoliselt just see ongi põhjus, miks naised päikeselise ilmaga varjus puhata ei armasta — bloki päikesekiired ja sa ei tunne nende kemikaalide positiivset mõju.

Kuid ole tähelepanelik, heaolutunne petab su taju ära. Kui oled lõdvestunud, tundub sulle, et näed ka parem välja, ütleb Marmur. “Sa usaldad end päikesele, sest arvad, et päevitununa näed kuumem välja, see aga sunnib sind veelgi rohkem päikese käes olema, kuna päevitust on vaja ka hoida.” Seejuures ei kasuta sa mingit kaitset, sest nii tõrjuksid päikesekiired tagasi ega laseks kuldpruunil jumel (ja muudel headel asjadel, mida päikesega seostad) tekkida. Jäta meelde, et igasugune päikesest põhjustatud naha pigmentatsiooni muutus on märk nahakahjustusest, mitte sellest, kui kuumaks on päike sind tooninud.

2. Päike võib sõltuvust tekitada

Päikesesõltlased, “grillkanad”… Kasutame neid sõnu inimeste kohta, kes on sõltumata aastaajast pruunid ja jumaldavad oma kuldset jumet. Viimastest uuringutest on selgunud, et 10%-l väljas päevitajatel (25%-l solaariumitšikkidel) tõuseb endorfiinitase nii kõrgele, et see võib tõepoolest sõltuvust tekitada. Nad saavad päevitamisest niivõrd võimsa energialaengu, et ongi nagu narkomaanid, selgitab Feldman. Tema uurimuses tõestati, et kui päikesesõltlane ei saa enam päevitada, kogeb ta samasuguseid võõrutusnähtusid nagu narkomaan pärast võõrutusravi — värinaid, iiveldust ja ärevust.

See on nagu iga teine sõltuvus — päikesesõltlane teab oma riske, seda, et UV-kiired võivad põhjustada nahavähki, kuid ta ei suuda siiski lõpetada.          

3. Päikeselised rannad meenutavad häid aegu

Mõtle kõige mõnusamatele aegadele, mida oled oma perekonna, sõprade või kutiga veetnud. Enamasti on need hetked olnud osa ilusast pilvitust päevast, näiteks basseini, järve või mere ääres, kus kõik on rahulikud ja muretud. Pole siis ime, et seostame päikest alateadlikult õnnetundega.

Teadus tõestab seda. John Hopkinsi ülikoolis läbiviidud uuringust ilmneb, et mälestused on tugevalt seotud ümbritseva keskkonnaga. Teisisõnu, kui veetsid oma lapsepõlvesuved mere ääres, soovid ilmselt neid toredaid aegu meenutada (loe: korrata) ja teed seda kindlasti just nimelt rannas lesides.

Päevitamine — nii väljas kui ka solaariumis — on võimalus häid emotsioone (taas) kogeda. Seda tõendab 2004. aastal Rootsis läbiviidud uuring, millest  selgus, et naised seostavad positiivseid tundeid päikesega pelgalt seepärast, et see meenutab neile päikeselist puhkust.

“Inimeste tugevat seost päikesega ei saa tõepoolest eitada,” ütleb ka dermatoloog Albert Lefkovits. “Seostame päevitust loendamatute mõnusate hetkede ja inimestega: puhkusega töölt või koolist, sõpradega koosolemise ja romantikaga.”

4. Hellitamisfaktor petab meid ära

Meie kultuuris sümboliseerivad päikesekummardamise juurde käivad tegevused (basseiniäärne massaaž, kokteili rüüpamine välibasseinis) tõelist vaimset ja füüsilist rahuldust. Isegi vaid mõte päikese käes lebamisest seostub inimesega, kellel on vabadus ja võimalus seda nautida. Seega, kui sul on õnnestunud leida veidi vaba aega ja tahad oma kiirele elule vahelduseks väikest pausi, sead end just päikese kätte peesitama.

Naljakas, et päevitunud nahk oli alles hiljuti kõige muu kui luksuse märk — see oli infoks, et teed väljas talutöid -, selgitab terviseekspert Joel Hillhouse. Alates 1940ndatest, mil industrialiseerimine inimesed siseruumidesse koondas, tähendab päevitus aga automaatselt, et inimesel on vaba aega, et rannas lesida. “Alates sellest ajast oleme päevitust seostanud hea välimuse ja puhkusega,” ütleb Hillhouse.

5. Kuidas kahjutult päikest nautida?

Kui igatsed päikest, kuid tead selle ohte, vali hoolega aega, mil päevitama sätid. “Selle  asemel et end kella 10 ja 14 vahel küpsetada, mine päikese kätte pärastlõunal või hoopis hommikul,” soovitab Marmur. “Siis on sama soe, kuid päike pole nii intensiivne.”

Kui tšillid sõpradega pargis või rannas, tee seda kas päikesevarju või puu all. “Sel moel saad hõlpsasti päikese kätte ja võid vahel ka varju põigata. Nii saavutad päikese pakutava hea tunde ja energia, ilma et oma nahka niipalju kahjustaksid kui siis, kui oleksid vaid päikese käes,” soovitab dermatoloog Lydia Parker.

Kui igatsed seda mõnusat päevitamisjärgset tunnet, leba mõni minut päikese käes ning tee siis midagi aktiivset pigem varjulisemas kohas — võta ette jalutuskäik või harrasta vabas õhus joogat. Kui tegutsed aktiivselt, toodab keha endorfiini just samamoodi, nagu lesiksid otse UV-kiirte all, selgitab Marmur. 
cosmopolitan

Ja kui proovid end solaariumiharjumusest võõrutada, kuid tunned puudust soojusest, mida solaarium pakub, siis ühine spordiklubiga, kus on saun(ad) ja mullivannid, mis tagavad sulle samasuguse soojuse nahka kahjustamata. 

Peamine on see, et sa ei unustaks päikesekreemi kasutada — SPF olgu vähemalt 15. Määri, pihusta… mida iganes. See aitab sul UV-kiired kahjutuks teha ja täiel rinnal muretult suve nautida.