Külmade talvetormide embuses on raske eitada soojaverelisuse eeliseid. Ent kuidas jääb suure ainevahetusliku lõivuga, mida kõrge kehatemperatuuri säilitamine nõuab? Värske uurimus leiab, et meie ja muud imetajad hoiame taolist palavust üleval sellepärast, et tegemist on n-ö Kuldkihara-vööndiga: 37 °C pole ei liiga kuum ega liiga külm, vaid täpselt paras, vahendab Scientific American.

Albert Einsteini nimelise arstiteaduste kolledži uurijad on varem näidanud, et iga ühekraadine temperatuuritõus Fahrenheiti astmikul tõrjub umbes kuue protsendi võrra rohkem seeneliike. Seega võivad roomajaid ja kahepaikseid nakatada kümned tuhanded seennakkused, samas kui kahepaiksete organismis suudab ellu jääda vaid paarsada seeneliiki.

Ajakirjas mBio avaldatud viimatise uurimuse raames konstrueerisid teadurid Aviv Bergman ja Arturo Casadevall matemaatilise mudeli, mis kõrvutas kõrge kehatemperatuuri pakutava seentevastase kaitse plusse selle nõutava ainevahetusliku lõivuga. Tuli välja, et optimaalseks temperatuuriks on 36,72 °C ehk enam-vähem sama tulemus, milleni on jõudnud ka evolutsioon.

Kui temperatuur on liiga madal, oleme me seennakkuste suhtes kaugelt liiga kaitsetud, kui liiga kõrge, peame pidevalt kütust manustama. 37 °C on seega täpselt parajalt soe, nagu keskmine pudrukauss Kuldkihara ja kolme karu muinasjutus.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!