Tallinna Pelgulinna haigla gastroenteroloog
Külliki Suurmaa
ütleb, et mao happesuse ehk PH-meetria määramiseks on spetsiaalne aparatuur. Eestis nii täpset uuringut ei tehta, sest selline uus aparatuur on väga kallis. Liiati on viimasel ajal loobutud rääkimast mao alahappesusest, sest uuemate maotegevuse uuringute järgi ei saa seda kroonilisel kujul esineda.

Töökas happepump

Inimese maos on kolme sorti maonäärmeid, milles omakorda asuvad pearakud. Neid pearakke on maos tervelt miljard ning nad sisaldavad ensüümi, mis käivitavad n-ö maohappepumba. Sellest happeenergiast saab alguse maomahla tootmine. Magu eritab ööpäevas liitri-poolteist maomahla, mis on oluline vedelik seedimiseks.

  • golfimängu köögipoolt ning seda,
  • milline on õige matkaselli seljakott.
  • Lisaks kolm tõhusat harjutust sihvakate käsivarte heaks.
  • Ning kuidas saada kümne päevaga kolm kilo kergemaks.

    Telli ajakiri!

  • Seega toodab magu ise omaenda töös hoidmiseks sedajagu intensiivselt ja suure hulga rakkude kaasabil hapet, et selle pikemaaegset puudumist ei saakski tekkida. See, kui aktiivsed on happe tootmist käivitavad rakud, on inimeseti erinev.

    Mao ja söögitoru vahel asub lukuti ja selle sulgurmehhanism. Viimane hoiab ära ärritava happe sattumise söögitorusse. Lukuti lõtvuse ehk reflukshaiguse korral võib aga hape sattuda söögitorusse ning tekivad kõrvetised. Aastaid tagasi ei osatud sellele tervisehädale erilist tähelepanu pöörata. Tänu arenenud tehnikale ja uurimisvõimaluste paranemisele avastatakse ja ravitakse reflukshaigust kui küllaltki sagedasti esinevat vaevust.

    Kiire elutempo ja stress

    Reflukshaigus on kiire elutempo tagajärg: liiga palju kohustusi, liiga vähe aega, rutuga midagi möödaminnes hamba alla. Osa ravimeid soodustab reflukshaigust, näiteks mitmed astmaravimid, südamerohud ja vererõhualandajad. Ka raske füüsilise töö tegijatel on täheldatud nende hädade sagenemist. Mida enam sisaldab söögitorusse pääsev eritis hapet, seda rohkem see limaskestasid ärritab.

  • vaevavad kõrvetised
  • tekib pidev näljatunne
  • esinevad öised kõhuvalud
  • tekib pärast rasvase või hapu toidu söömist kõhus raskustunne
  • rahuliku elustiili puhul maovaevused vähenevad
  • leevendust toovad Rennie, Maalox, Zantac

  • Nüüdisajal on apteekides müügil mitmesuguseid happesust vähendavaid ravimeid, mis on leevendava toimega, kuid ei pruugi olla piisavad probleemi lahendamiseks. Juhul kui mure kolme kuu möödudes endiselt püsib, on soovitatav pöörduda erialaarsti poole, teha uuringud ja saada retseptiravim. Tänapäeval on mitmesuguseid tõhusaid ravimeid, näiteks prootonpumbainhibiitorid.

    Kuigi reflukshaiguse tüüpiliseks tunnuseks on regulaarsed ja segavad söömisjärgsed kõrvetised, võib ärritunud limaskestadele viidata ka tihe luksumine ja reflekoorne köha.

    Miks aga sellisele, tõsi küll, omajagu tüütule, kuid süütuna näivale terviserikkele sedajagu tähelepanu pöörata? Uurimused on näidanud, et pidev limaskestade ärritus tekitab põletikke, mis omakorda võivad kulmineeruda aastatega vähile soodsaks limaskestamuutuseks. Mida “kangem hape”, seda ulatuslikumaid muutusi see limaskestades põhjustab.

    Seedimine on seotud mõtlemisega

    Selleks, et magu tööle hakkaks ja seedeprotsess tervislikult kulgeks, on vaja aega ja õiget häälestatust ning loomulikult ka tervislikku toitu. Peaaegu kõik maoprobleemid on seotud mõtlemisega. Seedeprotsessi käivitumisel on kolm kohustuslikku faasi:

    · psüühiline faas, mille ajal inimene mõtleb söögist;
    · ajufaas, mil toidu lõhn ja nägemine käivitab protsessi, mille käigus vabanevad vajalikud biokeemilised ained;
    · maofaas, mille käigus eelmise faasi biokeemilised ained mõjutavad maonäärme rakke vajalikul määral happe tootmise alustamiseks ning ülejäänud seedetegevuse soodustamiseks.

    Aastaid tagasi kasutati peale ülihappesuse mõiste ka mõistet alahappesus. Pole aga võimalusi alahappesuse täpsemateks analüüsideks ega ka fakte selle seisundi määramiseks. Käibel on palju väärarvamusi, ent on täheldatud, et võib-olla maohaavandiga haigetel esineb alahappesust.