Miks tekib?

1. Kontrolli nägemist.
See jätab paremat soovida, sina aga ei kanna prille või kasutad sinu jaoks liialt nõrku prilliklaase. Vahel tekib pideva pingutamise tõttu silmalaugude äärtele põletik ning sellel foonil võibki odraiva kasvama hakata.

2. Allergia.
Odraiva pole mitte üksnes valulik, vaid ka kihelev. See on kindel allergia tunnus. Vajadusel kasuta silmatilku ning tee kompresse. Võib võtta ka antihistamiinse ravimi tableti. Muide, kalduvus allergilistele reaktsioonidele on olemas igas inimeses.

Eriti ohtlik mitmesuguste tüsistuste tõttu (sealhulgas ka odraiva) on laugude ning silma limaskesta põletik, mis tekib õietolmu, ravimpreparaatide, koduse ja raamatute tolmu, kosmeetika, parfümeeria ning teiste allergeenidega kokkupuutel. Sellega kaasneb põletustunne ja valu silmades, paistetus ning laugude kihelus. Ka eredasse valgusesse vaatamine tekitab valu. Kihelus muutub eriti intensiivseks ja väljakannatamatuks, odraiva ilmub aga ikka sagedamini ja sagedamini siis, kui protsess muutub krooniliseks. Sellisel juhul tuleb konsulteerida silmaarsti ja allegroloogiga.

3. Ära jäta laugude põletikku tähelepanuta.
Muretsemiseks annab põhjust ka lauäärte paistetus. Tekivad koorikud, ripsmed hakkavad välja langema ning sügelus ei anna asu. Põletikulised ilmingud võivad olla esile kutsutud mikroobide, seenbakterite ning mikroskoopiliste lestade poolt. Otsingud kõikide kannatuste tekitajate avastamiseks tuleb jätta silmaarsti hooleks. Pea meeles, et odraiva on eelpoolnimetatud haigestumiste sage tüsistus.

4. Võitle infektsiooniga.
Organismi kaitsejõudusid nõrgestavad külmetused, gripp, angiin ning teised ägedad põletikulised haigused. See on odraiva „tähetund”. Ära lase tal hetke ära kasutada, vaid võta tarvitusele vahendid, mis tugevdavad immuunsust: 0,5 g C-vitamiini iga päev ning 20 tilka immunali või ehhinatsiini kolm korda päevas.

Juhul kui odraiva tekib ka siis, kui tunned end suurepäraselt, käi ära hambaarsti ja nina-kõrva-kurgu arsti juures. Võimalik, et immuunsüsteemi jõud on lõpukorral, kuna võitlevad krooniliste infektsioonide kolletega — kaariese või angiiniga. Kui ravida terveks hambad ning mandlid, ei meenuta ka odraiva rohkem ennast.

5. Tee veresuhkru analüüs.
See on hädavajalik, kui odraiva ilmub ikka ja jälle. Taolised korduvad ägedad põletikulised protsessid on sageli ühed varajasemad diabeedi tunnused. Kui diagnoos leiab kinnitust, tuleb järsult vähendada maiustamist.

Muide, ka ilma diabeedita aitab see soovitus paljudel odraivast vabaneda: kuldne stafülokokk, mis kõige sagedamini tekitab põletikku lau näärmetes, kasvab hoogsalt just tänu süsivesikutele.

Tuttav pilt

Silmalau äär on punane, turses ja valulik, sinna on ilmunud tihke täpike. On tekkinud ripsmekotikese või rasunäärme põletik lau ripsmepoolsel serval. Edasi arenevad sündmused stsenaariumi järgi, mis on tuttav pea kõikidele: 2-4 päeva pärast moodustub täpikesel kollakas peake. Kui selle sisu välja valgub, saabub kergendus.

Sellised on välise odraiva sümptomid ning see on kõige ohutum variant, mis ei vaja arsti poole pöördumist.

Välispidise odraivaga võib hakkama saada koduste vahendite abil. Eriti hästi õnnestub see siis, kui alustada raviga kohe alguses — niipea kui on tekkinud ebamugavustunne silmas ning lau peale on moodustumas kahtlane täpike.

Palju hullem on, kui tegemist tuleb teha sisemise odraivaga, mis avaneb lau sisemisele küljele — silma sidekestale. Silm tursub ning tekib valulik mädapaise. See võib väljuda läbi naha või läbi lau sidekesta, põhjustades tüsistusi: lau ja silmakoopa konjunktiviiti (sidekesta põletikku). Siin enam üksnes kreemide ja antibiootikumidega hakkama ei saa. Appi tuleb kirurg. Peab tegema kõik, et seda viimast ei juhtuks. Kui pole õnnestunud protsessi peatada rahvameditsiini vahenditega, tuleb kiiresti silmaarsti juurde minna!

Kuidas ennast ise aidata

Esimeste odraiva tunnuste ilmnemisel (ebamugavustunne silmas ning lau punetamine), püüa sellele kohe piir panna rahvameditsiini vahendite abil. Lõika pikuti lõhki küüslauguküün, sulge silm ning aseta küüslauk 1-2 minutiks lõigatud äärega kohta, kuhu peaks odraiva tulema. Protseduuri on soovitav korrata 2 korda päevas 2-3 ööpäeva jooksul.

Juba väljaarenenud odraiva puhul mine silmaarsti juurde, kes soovitab sulfaniilamiide ning antibiootikume sisaldavaid ravisalve või annab saatekirja füsioteraapia kabinetti.

Odraiva ei tohi mingil juhul välja pigistada — infektsioon võib levida silmas, see võib ulatuda isegi peaajju, provotseerides seal meningiidi arengut.

Eksisteerivad ka vähem radikaalsed, kuid ohutumad vahendid, näiteks kuum kompress musta tee sortidest. Soe parandab kohalikku vereringet, tagab põletiku produktide äravoolu, ning odraiva kaob kiiresti.

Musta tee tõmmis iseenesest on juba raviv, kuna sisaldab antiseptiliste omadustega tanniinhapet. Juba peale esimest protseduuri läheb kergemaks: valu vaibub ning naha- ja silma sidekesta ärritus väheneb.

Aseta teepakike kuuma keedetud vette, lase veidi jahtuda (kompress peab olema väga kuum, kuid mitte kõrvetav) ning aseta odraivale. Kui pakike enam nahka ei soojenda, aseta see uuesti kuuma vette ning jätka protseduuri. Selliseid kompresse tehakse 4 korda päevas a´15 minutit kuni täieliku tervenemiseni. Pärast kuumi protseduure hakkab laug veidi kestendama, kuid see kaob lähemate päevade jooksul.

Rahvameditsiini vahendid

Kaasaegsele inimesele võivad need näida vähe imelikud, ometi uskusid meie esivanemad nende mõjusse. Tee proovi… äkki aitab. Seo punane villane lõng selle randme ümber, mis on vastaspool tekkinud odraivale. Või palu, et keegi lähedastest vaataks sulle ainiti silma, seejärel teeks abielusõrmusega (tema või sinu omaga) kolm ringi kellaosuti suunas haige silma kohal, puudutades ripsmeotsi, kusjuures iga ringi järel tuleb puhuda kõrvale.

On tähele pandud, et odraiva tekib sageli remondi ajal. Põhjus on tolmus, mis langeb laugudele ning ummistab näärmejuhad. Töötades tolmuses atmosfääris tuleb kaitsta silmi kaitseprillidega. Kui odraiva ilmub korduvalt, on võimalik, et sa ise soodustad põletikulist protsessi puudutades haiget laugu mitte küllalt puhta taskurätiku, käteräti või käega — selle tagajärjel toimubki teisene infektsioon.

Looduse kingitus

Saialille on alati peetud suurepäraseks vahendiks mitmesuguste silmapõletike ravimisel. Seetõttu võib ka odraiva käes vaevlejatele soovitada juua selle kena lille õitest valmistatud tõmmist. Ravitõmmise valmistamiseks tuleb võtta 10-15 g kuivatatud õisi klaasi keeva vee kohta, lasta 30-40 minutit froteerätikuga kaetult tõmmata, seejärel kurnata. Võtta 1/3 klaasi 2-3 korda päevas.

Odraiva puhul võib haigeid silmi niisutada või teha neile kompresse vähemalt kaks korda päevas. Selleks võtta saialille tõmmis ning lahjendada see keedetud veega 1:10.