Tüüpilised seksiga seotud põletikud meestel on eesnaha ja peenise pea põletik ehk balanopostiit, kusitipõletik ehk uretriit ning eesnäärmepõletik ehk prostatiit.

Eesnaha ja peenise pea põletik on meestel enamasti sugulisel teel leviv haigus (90-95%). Üheks võimalikuks põhjuseks on ka näiteks vähene või vastupidi – liigne hügieen.

Eesnaha seenpõletik tekib mehel esimestel kontaktidel mõne tunni jooksul pärast seksi ja kaob normaalse hügieeni puhul paari päevaga. Iseloomulikeks sümptomiteks on sügelus ja ebamugavustunne. Korduvatel nakatumistel võib tekkida krooniline alaäge eesnaha põletik, mis vajab kindlasti ravi. Samamoodi vajab ravi ka partner(id). Ravimata juhtudel on võimalik eesnaha kootumine ja kitsenemine

Uretriit on mehel pea alati sugulisel teel leviv haigus, mille tüüpilised kaebused on eritis kusitist ja/või valu/ebamugavus kusemisel. Tänapäeval on enamik juhtudest alaägedad ning ebatüüpilised. Kui kusitipõletik on tekkinud siiski sõltumatult seksuaalkontaktist, on põhjust mõelda prostatiidi võimalusele

Prostatiit ja mehe partner

Kõik prostatiiti põdevate meeste partnerid vajavad kindlasti ka naistearsti kontrolli. Tervenemine on seda suurema tõenäosusega, mida harmoonilisem on partnerite suhe. Naise kroonilised põletikud on väga sageli seotud mehe/partneri sugutrakti põletikega.

Allikas: Konverents "Mees, seks ja arst", dr Margus Punab