Kui eelmisel aastal üritasin oma rasvaprotsenti vähendada, oligi minu kõige suuremaks üllatuseks keha koostise muutus — kaal vähenes vaid ühe kilo võrra, kuigi kaotasin oma kehalt 3,6 kg rasva. Rasvavaba mass suurenes see-eest 2,6 kg võrra, millest suurem osa oli puhas vesi. Ka praegu tuleb ette päevi, mil mu kõht on vee tõttu imelikult punnis ja käed või jalad natuke paistes.

Otsustasin nüüd natuke uurida, mis täpselt vee salvestamist kehas mõjutab.

Ravimid. Teatud ravimite tarvitamine võib põhjustada vedeliku osakaalu suurenemist organismis. Lahendusena võid vähendada nende kogust, kuid kindlasti konsulteeri enne oma arstiga.

Veejoomine. Kui jood liiga vähe vett, hakkab su keha seda hoopis rohkem salvestama. Et seda ära hoida, tarbi iga päev vähemalt kaheksa klaasi puhast vett nagu Kaaluabi soovitab.

Sool. Soola liigtarvitamine on kõige levinum põhjus, miks organism hakkab liiga palju vedelikku kinni hoidma. Et seda vältida, jäta oma menüüst välja kõik valmistoidud ning loe
pakenditelt, kui palju soola tootes leidub. Söögitegemisel kasuta soola asemel rohkem teisi maitseaineid.

Süsivesikud. Kui soolatarbimise mõju on inimestele tavaliselt teada, siis vaid vähesed on kuulnud, et teatud süsivesikuterikaste toitude nagu saia ja valge riisi söömine põhjustab samuti vee salvestumist kehas. Kui viimased neli nädalat üritasin teraviljasöömist vältida, märkasin kohe, kuidas punnis kõht kadus eest ära ja riided istusid palju paremini seljas.

Stress. Liiga palju stressi põhjustab stressihormooni kortisooli vallandumist organismis, mistõttu hakkab keha vedelikku kinni hoidma. Stressi vähenemisele aitavad kaasa näiteks kvaliteetne uni, trenn, tervislik toitumine ja värske õhk.

Menstruatsioon. Naistele ei ole see mingi uudis, kuidas enne „päevi“ tunneme ennast nagu täispuhutud õhupall ja võtame mitu kilo kaalus juurde. Õnneks läheb kõik kehasse kogutud liigne vesi menstruatsiooni vältel jälle välja.

Mõnikord võib liigse vee salvestamine organismis olla põhjustatud ka tõsisematest haigustest. Kui sul on tihti näo või jäsemete tursumisega probleeme, siis konsulteeri kindlasti arstiga!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.