Tavapärase šokolaadi kõrval muutub järjest populaarsemaks tooršokolaad, samuti leiab poelettidelt rohkelt erinevad kakaotooted, millele peale vaadates ei oskagi esimese hooga öelda, kuidas neid kasutada. Kirjutame sel teemal veidi pikemalt — nii on teil võimalik teha parim valik, et nauding oleks ühtlasi ka tervisele kasulik.

TEEKOND KAKAOOAST ŠOKOLAADINI

Vähesed teavad, et kakaoubadele annab õige šokolaadise maitse nende fermenteerimine. Põhimõtteliselt jäetakse korjatud kakaooad enne kuivatamist tünni paariks nädalaks seisma. Pärast fermenteerimist kuivatatakse kakaooad päikese käes, et vältida hallituse teket. Seejärel kakaooad röstitakse, puhastatakse ja purustatakse, et saada kakaonibsid. Toorkakao puhul jäetakse röstimise protsess muidugi vahele. Niimoodi puhastatud ubadest pressitakse välja kakaovõi ning selle jäägina tekkiv mass jahvatatakse kakaoks. Hiljem saavad eraldatud kakaovõi ja kakaopulber taas kokku, kui nende segamisel valmistatakse šokolaad.

KAKAO KASULIKUD OMADUSED

Kakao kasulikkusest on räägitud palju. Peamisel peetakse seda heaks magneesiumiallikaks, mis toetab südant, aitab kaasa ajutegevusele ja seedimisele, lõdvestab lihaseid, aitab menstruaalvalude korral, aitab luid tugevdada, suurendab painduvust ning aluselisust. Kui kehal on piisavalt magneesiumi, paraneb keha verevarustus ja sellega koos ka hapnikutasakaal ning toitainete kättesaadavus kogu kehas. Magneesiumipuudulikkust on seostatud ka südamehaigustega ja depressiooniga, seega on tükk kvaliteetset šokolaadi päevas mitte ainult lubatud, vaid koguni soovitatav.

Soovitame alati eelistada toorkakaod ja -šokolaadi — toortoit on valminud põhimõttel, et ühtki koostisosa ei tohi kuumutada üle 40 kraadi, nii säilivad toidus täielikult kõik vitamiinid ja mineraalid, mis kõrgemal kuumusel hävida võivad.

OAD JA NIBSID

Mida vähem on toit töödeldud, seda kasulikum see meie organismile on. Kõik töödeldud šokolaadid sisaldavad rääsunud omega-6 rasvhappeid ehk transrasvu, mis võivad tekitada põletikulisi reaktsioone. Kui kakaooad on kuumtöödeldud, sisaldavad nendest valmistatud šokolaadid automaatselt transrasvu.

Nii on paljud inimesed avastanud enda jaoks šokolaadi asemel kakaooad. Ube saab tervelt kasutada smuutides, kasta mee sisse või purustada ise kakaonibsideks. Purustatud oad sobivad nii puhtalt näksimiseks kui ka lisandiks paljudele magustoitudele. Proovi nendega kaunistada kooke, maitsestada jäätist ning valmistada šokolaadi.

KAKAOVÕI

Kakaoubadest pressimise teel eraldatud rasvas on säilinud palju antioksüdante ja teisi kasulikke aineid. Šokolaadi baaskomponent on magusa lõhnaga, maitselt pehme ja mahe. Kakaovõi on saavutanud laialdase tuntuse kehahoolduses — tegu on suurepärase niisutajaga, mis aitab võidelda ka venitusarmidega. Kehahoolduseks valmistatud kakaovõi on hinnalt soodsam, kuid kasutamiseks sobib ka seesama pakk, millest šokolaadi valmistate.

KAKAOMASS

Sõnal “liköör” ei tundu olevat tervislikul tooršokolaadist maiustusega midagi pistmist, kuid just likööriks (liquor) nimetatakse inglise keeles kakaomassi. Kakaomass saadakse kakaoubade kokku pressimisel ning selles on kombineeritud kakaopulbri ja kakaovõi parimad omadused. Kakaomassist saab vaid magustaja lisamisega valmistada ise tooršokolaadi, samuti võib seda kasutada teiste magustoitude valmistamiseks.

KUIDAS KAKAOTOODETEST ŠOKOLAADI VALMISTADA?

Üks tooršokolaadi baasretsept on üleval ka meie retseptide lehel, ent alustamiseks on vaja vaid kakaovõid, kakaopulbrit ja magustajat oma vabal valikul. Veelgi lihtsam on kasutada kakaomassi, mis tuleb riivida, madalal temperatuuril sulatada ning magusainega segada. Nii saadud segu tuleb tõsta käepärastes vormides külma tahenema ja ongi meelepärane maiustus valmis! Ise valmistatud tooršokolaadi magustamiseks sobivad peale tavapärase suhkru nii kodune mesi, palmisuhkur, agaavi– ja vahtrasiirup kui ka teised alternatiivsed ja vähemtuntud magusained nagu lucuma või jakoon, millest viimane on saadaval nii pulbri kui siirupina. Piimašokolaadi armastajad võivad lisada piimapulbrit.

Kui oma maitsele vastav baasšokolaad on “käpas”, saab alustada katsetamist lisanditega ja siin on piiriks vaid oma fantaasia — sobivad kõik pähklid, seemned, marjad, küpsisetükid jne.

KAKAO ALTERNATIIVID

Need vähesed, kes on kakao suhtes ülitundlikud või allergilised, võivad kakaopulbri asemel kasutada kaarobi ehk jaanikauna pulbrit, mis on maitselt magus ja kakaole väga sarnane, kuid ei sisalda stimulante kofeiini ega theobromiini. Vähese rasvasisaldusega kaarob sisaldab palju vitamiine (A, B1, B2, B3, D) ja mineraalaineid (kaltsiumit, fosforit, kaaliumi, magneesiumi, rauda), samuti lahustumatuid kiudaineid, mis toetavad soolestiku motoorikat, aidates nii kaasa salenemisele.

Kakaovõi asemel võib kasutada ka näiteks kookosõli.

KAKAOTOODETE TULEVIK

Viimase aastaga on kakaoubade hind tõusnud 40% ning on endiselt tõusuteel. Sellele on andnud tõuke suurenenud šokolaadi tarbimine ning ka see, et kakaopuud on oma olemuselt väga kapriissed ning raskesti kasvatatavad, ning paljud põllumehed on end pühendanud muudele viljadele. Kakaopuu on pirtsakas ka oma kasvukoha suhtes, eelistades ekvaatorilähedasi piirkondi, mistõttu on istanduste rajamine raskendatud. Ilmselt on tulevikus poelettidel saadaval vähesel määral kallist ja kvaliteetset šokolaadi, mille kõrvale ilmuvad vähese kakaosisaldusega šokolaadilaadsed “tahvlid”.

Allikas: Bioblogi