Uus suund.
Telemeditsiini näol on tegemist uue suunaga tervishoiu valdkonnas, mis võimaldab muuta täna liialt tsentraliseeritud tervishoiuteenust patsiendikesksemaks ja efektiivsemaks, kuna otsuseid tehakse lokaalselt, võimalikult lähedal patsiendile. Kiire areng info-, kommunikatsiooni- ja biotehnoloogia valdkonnas on põhjuseks, miks traditsioonilised tervishoiu mudelid hakkavad kogu maailmas kiiresti muutuma. Telemeditsiin on tegevusala, mille eesmärgiks on tõsta patsientide elukvaliteeti ja vähendada tervishoiule kulutatavaid summasid, võttes kasutusele tehnoloogiaid väljastpoolt meditsiinisfääri.

Valdkonnad. Telemeditsiin hõlmab tänaseks väga laia osa tervishoiu valdkonnast, mille hulka kuuluvad näiteks radioloogia ja kardioloogia, patsientide ja meditsiiniasutuste vaheline infovahetus, dermatoloogia, patoloogia, endoskoopia, kodune järelevalve, kaughoole ja palju muud.

Patsiendikeskne lähenemine. Kõige suuremaks telemeditsiini toodud muudatuseks loetakse patsiendikeskset lähenemist. Mitmete USAs ja Euroopas läbiviidud uuringute põhjal täheldatakse kindlat suundumust patsiendi rolli pidevale suurenemisele tervenemisprotsessis. Eriti puudutab see kroonilisi patsiente, kelle hulka kuuluvad ka kõrgvererõhku ja teisi südamehaigusi põdevad haiged. Koduse järelevalve ja kaughoolde vahendite abil on võimalik lihtsalt jälgida selliste haigete igapäevaseid sümptomeid ja ennetada ohtlikke kriisiolukordi.

Patsiendile annab telemeditsiin mobiilsuse ja vabaduse - ta saab hoida haiguse kontrolli all oma igapäevast rutiini muutmata. Tervishoiuteenuse pakkuja jaoks on kodune järelevalve vähem kulukas, kuna ära jäävad kallid uuringud ja kriiside korral patsiendi pikaajalised viibimised haiglas.

Perspektiiv. Hetkeseisuga on rakendatud telemeditsiinilisi lahendusi rohkem haiglate ja arstide vahelise kommunikatsiooni korraldamisel, kuid suure potentsiaaliga koduse järelevalve ja kaughoolde teenustega on tunduvalt vähem tegeletud. Euroopa Liidu ekspertide hinnangul võib kogu telemeditsiini turu mahtu hinnata 40 miljardile eurole, mis praeguse 20-protsendilise kasvutempo juures jõuab 2005. aastaks 100 miljardi euroni.