1. MÜÜT: Kõhnad inimesed on terved, paksud on haiged

Lihtsalt inimesele peale vaadates ei saa iialgi öelda, kui terve või haige ta on. Kõhn inimene võib olla täiesti treenimata, istuva eluviisiga ahelsuitsetaja. Samuti on võimalik, et täidlane  inimene, kelle kehamassiindeks ütleb, et ta on ülekaaluline, teeb tegelikult regulaarselt trenni, sööb palju värsket ja elab muidu tervislikult. Ennekõike oleneb inimese kehakuju siiski tema kehatüübist.

2. MÜÜT: Sa pead päeva jooksul jooma ära 1,5 liitrit vett

Ei pea nii palju. Jah, sa pead päeva jooksul vett jooma küll ja sa võiksid seda alati eelistada magustatud jookidele nagu mahlajoogid ja limonaad. Aga iga inimese hüdratsiooni vajadused on erinevad ja see, milline kogus vett päevas kellelegi piisav on, sõltub ikkagi inimesest. Tegelikult on meil kõigil lollikindel indikaator, mis näitab täpselt sinu hüdratsioonitaset: kui su uriin on kahvatukollane, on sul hüdratsiooniga kõik korras. Ja siit edasi loogiliselt: mida tumedam kollane su uriin on, seda suurem dehüdratsioon sul on. Nii et joo vastavalt tundele ja jälgi indikaatortit ja kõik on korras.

Aga miks seda hüdratsioonitaset siis ikkagi hoida vaja on? Loe seda siit: Kasud sees: vee joomine teeb ilusaks ja hoiab tervena!

3. MÜÜT: Hommikusöök on päeva tähtsaim toidukord

Seda on uuritud mitmel erineval viisil, aga lõpuks on kõige adekvaatsem ka siin oma kõhutunnet kasutada. Kas sa oled hommikul näljane? Kui ei ole, siis ära suru toitu oma kurgust alla. Aga kui oled näljane, siis sa pead sööma — mida tervislikumalt, seda parem.

4. MÜÜT: Sa saad mingit kindlat harjutust korrates mingit kindlat kehaosa vormida — näites kaotada kõhurasva igal õhtul kõhulihaste harjutusi tehes

Kahjuks päris nii see ei tööta. Mingi lihasgrupi treenimine muudab selle piirkonna lihased tugevamaks, aga ei kaota nende pealt rasva. Muskel saab tugevamaks rasva all. Ega siis pekk ei ole sama mis lihas, lihtsalt treenimata olekus, need on ikka kaks eri asja. Kui tahad kaotada rasva oma kehalt, siis ei saa seda teha üks piirkond korraga, vaid tulebki teha terve kehaga. Lisaks pead samal ajal jälgima oma toitumist.

5. MÜÜT: Rasedana ei tohi treenida

Vastupidi — rasedana just tuleb igapäevaselt võimelda, lihtsalt ei tohi üle pingutada. Jätka rasedana samasuguse treeningkavaga, mis sul oli enne rasedust ja kõhu kasvades korrigeeri harjutusi vastavalt sellele, mida sa selle suure kõhuga teha saad ja mida ei saa.

6. MÜÜT: Vitamiinid ja toidulisandid teevad sind tervemaks

Järjest rohkem tõestatakse uuringutes seda, et vitamiinide ja toidulisandite söömine suurendab paljude haiguste riski ja takistab toidus sisalduvate vitamiinide loomulikku imendumist. Mõtle väga hoolega ja konsulteeri arstiga, kui arvad, et peaksid mingit vitamiini või toidulisandit tarbima. Tegelikult saab terve inimene tasakaalustatud toidust kõik endale vajaliku kätte.

Loe vitamiinide kohta põhjalikumalt siit:

7. MÜÜT: Teha tundide viisi cardiot — näiteks veloergomeetril või jooksulindil — on parim trenn, kui tahad kaalu kaotada

Tavaline jõusaalis raskuste tõstmine töötab tegelikult paremini. Kui neid õigesti teha (kiire intervalliga, parajate raskustega — küsi treenerilt), on see tohutult tulemuslik — ja seda tuleb teha vaid umbes 20 minutit, selle asemel, et jooksulindil tund või rohkem rühkida.

8. MÜÜT: Naised, kes teevad jõutrenni, lähevad liiga lihaseliseks

Inimeste lihaste ehitus on erinev: mõnedel kasvavad lihased kergesti, mõnel mitte. Aga nii kergesti need lihased nüüd küll ei tule, et tõstad paar korda kangi ja oledki varsti kapp. Naiste kehas pole nii palju testosteroonigi, et lihased nii ruttu kasvada saaksid. Pealegi vaevalt sa jaksad nii palju kaloreid süüa, kui lihasmäed kasvamiseks vajavad.

9. MÜÜT: Rasedana sööd kahe eest

Enamik arste soovitavad, et sa sööksid rasedana oma tavalisele toidukogusele ainult 300 kalorit lisaks — sellest lisast vaevalt kaks inimest söönuks saavad.

10. MÜÜT: Kui sa oled külma saanud, siis C-vitamiin aitab sul terveks saada

Kui sa sööd regulaarselt C-vitamiini rikkaid toite, siis see lühendab su tõbisid tõepoolest. Aga kui sa hakkad C-vitamiini alles siis ohjeldamatult tarbima, kui sa juba haige oled, siis pole sellest küll absoluutselt mitte mingit kasu.

11. MÜÜT: Et oma organismi puhastada, vajad sa detox-dieeti või -tooteid

Ei — selleks, et oma organismi puhastada, vajad sa maksa ja neere. Näiteks mahlapaast võib sulle teha pigem halba kui head:

12. MÜÜT: Madala rasvasisaldusega tooted on sulle kasulikumad kui kõrgema rasvasisaldusega tooted

Paljudele vähese rasvasisaldusega toodetele on lisatud sahhariide, et need paremini maitseksid (kuna toidu hea maitse tulebki muidu põhiliselt rasvadest). See on paha. Aga väike rasv su toidus on ainult hea, kui sa sellega üle ei pinguta.

13. Päevade ajal ei saa rasedaks jääda

Saab küll. Seda ei juhtu tihti, aga kahtlemata seda juhtub. Spermatosoidid võivad naise kehas kuni seitse päeva elada ja ovuleerida võid sa juba mõni päev pärast päevade lõppu — nii et arvuta tõenäosus ise!

Allikas: Buzzfeed