Arst kirjutas välja rohu, mille infolehest lugesin, et vajalik on ka partneri ravi. Niisiis saatsin ka mehe kontrolli.

Endal on justkui kõik korras, kuid mehel avastati mycoplasma genitalum, kirjutati välja rohud (tab. Vibramycini) ning anti saatekiri, et ka mina peaksin uuesti arsti juurde minema ja alustama uut ravi.

Seoses sellega tahaksingi küsida kellegi kolmanda aravmust: kui minu arst kinnitas, et minuga on kõik korras, kas peaksin siiski minema uuesti kontrolli (järjekord on 1 kuu + testi analüüside ootamiseks 10 päeva) või pole minu ravi vajalik?

Kas bakteriaalne vaginoos on nakkav, ehk et kas on võimalik, et ma peale seda, kui ennast terveks ravisin, kuid mehega vahekorras olles (siis kui mehel (võib olla minu vaginoosist tingitud) mycoplasma genitalum), uuesti nakatusin???

Kuna ise selles asjas eriti ei orienteeru, siis oleksin väga tänulik, kui keegi mulle kiiresti nõu annaks!

PS! Planeerime ka pisiperet-kas peaksime selle mõtte mõneks ajaks maha matma või ei takista mycoplasma gen. neid plaane. (Mehe arsti jutust jäi mulje, et võib olla seda polegi vaja ravida? — Samas ei tahaks riskida)

Vastab Beegi Sillat, Naistelehe tervise konsultant

See mis teiega juhtus, bakteriaalne vaginoos (BV) ja ravimite järgne seene vohamine on tavaline tsükkel, sest iga ravimi (eriti antibiootikumi) võtmise korraga lööte oma keha loomuliku mikrofloora fooni järjest rohkem ja rohkem sassi ning seenel on kergem võimust võtta.

BV on põhimõtteliselt mitme tupe normaalse mikrofloora hulka kuuluva bakteri liigne paljunemine. See EI OLE suguhaigus. Põhjuseks, miks üks või teine neist ühel hetkel aktiviseerub, võib olla mitmeid: beebipill, mõni haigus ja sinna juurde võetavad ravimid, mis mõjutavad limaskesti, ka multivitamiinid (näiteks rauda sisaldavad), pingelisem tööperiood, emotsionaalsed üleelamised ja kindlasti ka enda toitumine ehk see, mis on keha toimimise aluseks. Sama käib ka mehe kohta.
Kirjast ei selgu kahjuks taustainfot: kas te läksite arsti juurde juba kindlate kaebustega või tulid muutused tavalise testimise käigus välja. Kui need teile vaevusi ei põhjusta, siis ei pruugi seda ka ravimitega torkima hakata, vaid püüda tugevdada imuunsüsteemi ja näiteks toitumises muudatused sisse viia, et sel moel mikrofloorat tasakaalustada. Kindlasti võiksite mõlemad parteriga kasutada toidu kõrvale piimahappebaktereid. Vaadake apteegist sellised, millel võimalikult lai koostis.

Täiesti möödapääsmatud on piimhappebakterid praegu, sest BV-le järgnev seen näitab, et seene vohamist kontrolli alla hoidnud bakterid on üldise suurpuhastuse käigus samuti “ära tapetud”. Poes müüdavad Gefiluse tooted paraku raviefekti ei oma, sest sealne bakterite kooslus on organismile pikemas perspektiivis omastamatu. Keha puhastamiseks ravimijääkidest soovitan veel 2 nädala jooksul iga päev näpuotsaga kuivatatud nõgese puru toidu peale raputada.

Kui Teil kaebusi (enam) ei ole, aga analüüsid näitavad mõne bakteri hulka normidest suuremana, siis tasub alati enne ravima hakkamist mõelda:

1. Ega pole tegemist lihtsalt asjaolude kokkusattumisest (ülal loetletud) tekkinud ajutise muutusega, mis ise stabiliseerub. Sellisel juhul tasub ka keha selline käitumine meeles pidada, sest tavaliselt “avastatakse” naistel BV või ureaplasma ka raseduse alguses ja hakatakse ravima (saades tulemuseks närvilise raseda, kellel praktiliselt igas semestris leitakse taas BV või ureaplasma pluss järjest süvenev seeneke). Samas kui mõningane bakterifooni muutus on keha loomulik reaktsioon sellele muudatuste kompleksile, mis rasedus naise keha jaoks kaasa toob ja toitumise kontrollimisega ning psüühhiliselt rasedusega harjudes, normaliseeruks kõik ilma vahele torkimiseta.
2. Normid on mingi üldine “harju keskmine”. Naised on aga erinevad. See, mis ühel osal vaevusi tekitab, on teiste jaoks normaalne mikrofloora kooslus ja hoopis seda torkides tõmbate “häda” kaela.

Juhul, kui BV põhjustab vaevusi, siis tuleks ravimeid võtta targalt, et ennetada seent. Arvestage, et kõik baktereid tapvad ravimid võtavad endaga kaasa ka hulga häid tegelasi ja seetõttu tuleb koheselt hakata viimaseid toetama, ennekõike looduslike piimhappebakteritega (hapukapsa vedelik, hapendunud maapiim, Beneflora).

Kui tahate, et tulemused ka püsiksid, võiks ka elukorralduse üle vaadata:
1. Kanda naturaalsest kiust pesu ja ei mingeid pesukaitseid (esimeste ohumärkide ilmumisel on kõige parem üldse mitte pesu kanda ja katsetada Gefilus toodetega tampoone)
3. Toidust välja valge suhkur (poodides on saadaval ka rafineerimata suhkur, kui suhkrust loobumine välja ei tule), jahutooted (s.h vortsid)
4. ÖÖ/päeva, töö/puhkuse rütm üle vaadata ja korrastada
5. Kui tarvitate beebipilli või muid ravimeid, siis lugeda nende infolehed taas korralikult läbi ja kaaluda nende ravimite edasist otstarbekust
6. Igakülgselt tugevadada immuunsüsteemi (värske õhk, rohkelt puu- ja juurvilja).

BV kohta leiate üht-teist ka Naistelehest, kasutades meie otsingut.