5 lihtsat viisi intiimsete tervisemurede ennetamiseks:

  1. Intiimpiirkond vajab õrna hoolitsust ja puhtust. Kasuta leelisevabu, looduslikke ja kaitsvaid koostisaineid, näiteks piimhapet sisaldavaid intiimpesuvahendeid.
  2. Kanna naturaalsest materjalist pesu ja vaheta seda iga päev. Kitsad püksid, liiga soojad ja umbsed riided, pesukaitsed ja sidemed võivad põhjustada alakeha haudumust ning see omakorda seenhaigust.
  3. Tee regulaarselt vaagnapõhjalihaste harjutusi, eriti sünnituse järel. Nii saab ennetada uriinipidamatust ja naissuguelundite allavajumist ning parandada ka seksuaalelu.
  4. Tee aeg-ajalt piimhappebakterite kuure ja tarvita oomega-rasvhappeid sisaldavaid õlisid.
  5. Külasta regulaarselt naistearsti, kes aitab tervisemuredele varakult jaole saada.

Millal on intiimhügieen eriliselt tähtis?

Menstruatsiooni ajal

Menstruatsiooni ajal piimhappebakterite arv väheneb, mis soodustab kahjulike bakteritepaljunemist. Selle vältimiseks järgi spetsiaalset hügieenirežiimi, kasutades intiimhooldusvahendit, mis sisaldab piimhapet.

Raseduse ajal

Delikaatset loomulikku tasakaalu võivad rikkuda hormonaalsed muutused ja nõrgenenud immuunsüsteem. Sinu intiimpiirkonna pH-tase tõuseb, mille tulemusena võivad tekkidainfektsioonid. 20% rasedatel tuvastatakse mõni vaginaalne infektsioon. Oluline on võideldabakterite paljunemise vastu, kasutades toodet, mis on spetsiaalselt välja töötatud sellel erilisel ajal kasutamiseks.

Menopausi ajal ja menopausi järgsel perioodil

Menopausi ajal ja menopausijärgsel perioodil toodab keha väiksemas koguses naissuguhormooni, östrogeeni, mistõttu muutuvad vagiina seinad õhemaks ja kuivemaks ning ka haavatavamaks. Intiimtervisetoote niisutavad omadused võivad aidata vähendada ebamugavust.

Kuidas tuleks intiimtervise eest igapäevaselt hoolitseda?

Intiimpiirkonda on vaja puhastada õrnalt ning selleks on olemas looduslikke ja kaitsvaid koostisaineid sisaldavad intiimpesuvahendid, mis enamasti sisaldavad ka piimhapet.

Need puhastavad õrnalt ja neutraliseerivad ebameeldivaid lõhnu. Samuti hoiavad need naha happelist kaitsekihti, mis on vajalik põletike ennetamiseks. Kui happeline kaitsekiht kahjustub, muutub nahk tavalisest tundlikumaks, tekivad ärritusnähud ja haigustekitajatel on lihtne organismi tungida.

Seega tuleks eelistada ja kasutada leelisevabu pesuvahendeid, millel on antibakteriaalsed omadused.

Pidevalt võiks kasutada oomega-rasvhappeid sisaldavaid kalaõlikapsleid või taimseid õlisid sisaldavaid tooteid, näiteks kuningakepi-, lina-, rapsi- või astelpajuõli.

Õige DHA- ja EPA-rasvhapete sisalduse korral on neil positiivne mõju kogu naha ainevahetusele, muutes selle pehmeks, elastseks ja jumekaks. Rääkimata tervistavast toimest veresoontele, südamele ja ajule.

Miks on oluline vaagnapõhjalihaste tugevdamine?

Vaagnapõhjalihaste treening on oluline igas eas naistele! Eriti tähtis on see sünnitusjärgsel perioodil.

Vaagnapõhjalihased toetavad emakat ja siseelundkonda, need on justkui kehatüve vundament. Regulaarselt vaagnapõhjalihaste harjutusi tehes saab parandada uriinipidamist ning ennetada uriinipidamatust ja naissuguelundite allavajumist. Lisaks kõigele võib vaagnapõhjalihaste treenimine parandada ka seksuaalelu.

Millised on naiste tüüpilisemad intiimtervisega seotud kaebused?

Sagedasemad ja tüüpilisemad intiimkaebused ehk kuse- ja suguteedega seotud mured on tupekuivus, ebamugavustunne, ärritus ja valulikkus tupes, seksuaaltungi langus, uriinipidamatus, urineerimisraskused, sage urineerimine ja kuseteede põletikud.

Need nähud on seotud enamasti muutustega, mis tekivad üleminekueas naistel naissuguhormoonide taseme langusest organismis. Aja jooksul nahk ja limaskestad õhenevad, lihased muutuvad lõdvemaks ja koed nõrgemaks.

Millist nõu apteegis intiimtervise muredega naistele annate?

Intiimtervise kaebustega apteeki pöörduvatele naistel soovitame eelkõige külastada perearsti ja günekoloogi, sest arst otsustab selle üle, kas vaevused vajavad ravi.

Günekoloogiline läbivaatus, mammograafia, vaagnaelundite uuring jms aitavad ennetada, välistada või avastada ka muid tervisehäireid, kroonilisi või pahaloomulisi haiguseid.

Näiteks uriinipidamatuse korral on vaja välja selgitada selle tegelikud põhjused, et siis õigetele ravivõimalustele keskenduda.

Samuti annab arst vajadusel soovitusi elustiili muutmiseks ja tervist hoidvaks käitumiseks.

Milliseid abivahendeid leiab intiimtervise muredele apteegist?

  • Apteegist saab kindlasti abi näiteks tupekuivusest tingitud vaevuste leevendamiseks. Kasutada võib lihtsalt limakesta niisutavaid tupekuule ja geele. Piimhappebaktereid sisaldavad geelid ennetavad ja ravivad sügelust, ärritust, kipitus- või põletustunnet tupes. Piimhappebakterid toetavad tupe tervislikku keskkonda ning geelid vähendavad ka ebameeldivat lõhna ja voolust, tõrjuvad tupeseent ja bakteriaalset vaginoosi.
  • Aeg ajalt võib teha ka suukaudse organismi tugevdava ja immuunsüsteemi turgutava piimhappebakterite kuuri, mis võiks kesta 10-30 päeva.
  • Nii enne kui ka pärast vahekorda tuleks tupekuivuse korral kasutada vastavat kaitsekreemi või libestusgeele.
  • Vaimse ja füüsilise kurnatuse, vähenenud sugutungi ja elujõu korral leiab apteegist looduslikke erguteid sisaldavaid toidulisandeid, nt makapulber, goji-marjad jne.
  • Kuseteede põletike korral või ennetamiseks on apteegis retseptivabalt jõhvikatabletid, mis sisaldavad kontsentreeritud põletikuvastast toimeainet. Tablettide mõjul ei saa bakterid ja haigustekitajad kinnituda põie limaskestale ja kuseteedele ning suure vedelikutarbimise tagajärjel uhatakse need organismist välja.

Mõnedele kuseteede põletikke ennetavatele toodetele on lisatud piimhappebaktereid, kuldvitsa või teisi looduslikke aineid, mis tugevdavad ja laiendavad tablettide toimet.

Kui vaevused ei möödu apteegi käsimüügi vahenditega ravides nädala kuni paariga või isegi süvenevad, siis tuleks pöörduda kindlasti naistearsti vastuvõtule.