Iga naine peab oma kehale tähelepanu pöörama, et võimalikud probleemid ära tunda. Põrgulikud peavalud või unetud ööd — allpool on loetletud naiste tervisega seotud potentsiaalselt ohtlikud sümptomid.

Suur väsimus
Isegi kui sul on terve rida kohustusi, mis vajavad täitmist, ei tohiks naised kurnatud enesetunnet kunagi eirata. Miks? Suur väsimus võib viidata mitmetele erinevatele probleemidele, näiteks depressioonile, kilpnäärme häiretele või diabeedile, isegi südamepuudulikkusele või vähile. Kui leiad, et oled väga kurnatud, ning et puhkus, trenn ja tervislik toitumine ei suuda su jõudu taastada, pane arsti juures aeg kirja.

Kõhuvalu
Mõningane ja harv kõhuvalu pole ilmselt midagi hullu, ent pidev puhitus ja ebamugavustunne kõhus viitab juba võimalikele probleemidele. Kõhuvalu võib tekkida lihtsalt soolegaasidest, ent samuti võib see tähendada pimesoolepõletikku, maohaavasid või sapipõiega seotud probleeme. Kui sulle tundub, et kõhuvalu ei lähe kuidagi üle (eriti, kui see on püsiv ja mingis konkreetses kõhupiirkonnas), helista arstile ja räägi talle sümptomitest. Võib juhtuda, et sul tuleb probleemi tuvastamiseks pöörduda kohe arsti poole.

Rinnavalu
Kui tunned rinnas valu või survet, ei tohiks seda kergelt võtta. Ehkki rinnavalu ei tähenda alati infarkti, võib see olla märk südamepärgarteritõvest. Kui tunned mis tahes valu või survet rinnas, pöördu viivitamatult arsti poole.

Südamepekslemine
Kas su süda hakkab tugevamini lööma, kui näed oma armsamat? See on normaalne. Aga kui sulle kallis inimene pole parasjagu silmapiiril, võib tegemist olla terviseprobleemiga, millega tuleb tegeleda. Südamepekslemine võib tuleneda liigsest kofeiinist — või siis jällegi vere hapnikuvaesusest, südameklappide haigusest või kilpnäärme ületalitlusest. Lepi arstiga kokku läbivaatuse aeg, et arutada läbi sümptomid ja kontrollida südame seisundit.

Valulik vahekord
Kui seks teeb valu, pööra sellele tähelepanu: sinu keha võib püüda sulle midagi öelda. Valulik vahekord võib viidata mitmetele günekoloogilistele probleemidele, näiteks tupepõletikule, hormonaalse seisundi muutumisele või endometrioosile. Nii et kui seks muutub ebamugavaks või lausa valulikuks, pane oma günekoloogi juures aeg kinni, et põhjus tuvastada.

Põrgulikud peavalud
Ehkki stressirohke tööpäev või röökivad lapsed võivad aeg-ajalt ikka peavalu tekitada, on püsiv peavalu siiski märk terviseprobleemist. Sul võib olla migreen ehk tugevad, raskesti üle minevad peavalud, ent harvadel juhtudel võib peavalu viidata ka insuldile, ajupõletikule, kasvajale või aneurüsmile. Kui sa ei suuda ise peavalust jagu saada, räägi arstiga — nii saad hädale leevendust ja hingerahu.

Tükk rinnas
Kui sa tunned rinnas kahtlast tükki, on täiesti loomulik kahtlustada rinnavähki. Ent tükk rinnas võib tähendada ka tsüsti või healoomulist kasvajat. Kui avastad rinnast tüki, tuleks seda kindlasti viivitamatult arstile näidata; see kehtib ka muude tõsiste terviseprobleemide puhul. Pane arsti juures rindade kontrollimiseks aeg kinni, et tüki põhjus välja selgitada.

Hingeldus
Võtab hingeldama? Hingeldus on naiste puhul tavaline südameprobleemide sümptom ning see võib viidata südamehaigusele või isegi eelseisvale infarktile. Kui sa hingeldad (eriti siis, kui sellega kaasnevad uimasus, pööritus jt sümptomid), mõtle tõsiselt arstliku läbivaatuse peale. Kui ajab iiveldama või kui sul on rinnavalu, pöördu koheselt arsti poole.

Raskused magamisega
Enamikul naistest on aeg-ajalt unetuid öid, ent kui sa juba mitu ööd järjest und ei saa, võib selle põhjuseks olla terviseprobleem. Paljudel naistel on üleminekuikka jõudmisel unega probleeme. Unehäired (eriti öised hingamisraskused) võivad naiste puhul viidata ka südameprobleemidele (nt infarktile), südamelihase nõrgenemisele või isegi astmale. Naise tervise jaoks on küllaldane uni hädavajalik, nii et aruta arstiga, mis neid öiseid ülevalolemisi võib põhjustada. See aitab sul paremini välja puhata.

Allikas: everydayhealth.com