1. Ei kuskilt ilmunud akne

Akne ja mustpead ilmuvad su nahale, kui poorid on ummistunud. Küll aga väidavad mitmed arstid, et järsku nahale ilmunud akne võib olla tekkinud ka järsust hormonaalsest tasakaalutusest inimese kehas. Näiteks madal androgeenide tase tekitab aknet üle kogu keha. Seda esineb kõige sagedamini teismeeas, kui aknest vabaneda on väga keeruline.

2. Tihti esinev peavalu

Endokrinoloogide sõnul tekitab lisaks stressile ja väsimusele peavalusid ka madal östrogeeni tase. Östrogeenid on naissuguhormoonid, mida toodetakse munasarjades ja mis reguleerivad naissoole omaseid bioloogilisi ja füsioloogilisi funktsioone. Kui sul on östrogeeni tase liiga kõrge või madal, võib sul esineda rohkem migreenihooge või pidevat halba tuju.

3. Unetus

Unetus võib olla väga ohtlik märk, sest see võib olla seotud madala progesterooni tasemega. Unespetsialist dr Traci Johnson väidab, et progesteroon on looduslik rahusti, mis aitab sul lõõgastuda ja rahuneda ning muudab une täisväärtuslikumaks. Muutused selle tasemes põhjustavad unehäireid.

Östrogeeni ja progesterooni tase on väga madal äsja sünnitanud naistel, mistõttu on neil just sel perioodil raske magama jääda, aga muul ajal pole selle esinemine normaalne.

4. Tugev higistamine

Ootamatu higistamine või palavik on väga tavapärane märk sellest, et su hormoonid on tasakaalust väljas. Hormoonid reguleerivad su kehatemperatuuri, mistõttu, kui need on tasakaalust väljas, võid tunda ootamatut kuumalainet.

Arstide sõnul esineb seda sümptomit sageli pärast menopausi, kui hormoonide tase on väga ebastabiilne. Muudel aegadel viitab see sümptom mingile muule probleemile, millega su keha võitleb.

5. Pidev väsimus

Me kõik väsime aeg-ajalt, aga kui tunned end kogu aeg väsinuna (isegi siis, kui sa oled puhanud), võib see olla märk sassis hormoonide tasakaalust nagu näiteks kilpnäärmehormoonide probleemid.

6. Ootamatu kaalutõus või -langus

Kui sul esineb hormoonaalne tasakaalutus, võib su kaal tõusta vaatamata sellele, kuidas sa toitud. Mõndade hormoonide liiga madal või kõrge tase võib panna keha rasva ladustama. Näiteks östrogeen, kortisool või insuliin koos madala testosterooni tasemega võib tähendada, et organism ladustab rasva just su kõhupiirkonda. Madal kilpnäärmehormoonide tase aeglustab aga seedimist ja kaal tõuseb.

7. Juuksed langevad välja

Kui märkad, et sul langeb tavapärasest rohkem juuksekarvakesi välja, siis tea, et seda võivad põhjustada kilpnäärmehormoonid, insuliin või testosteroon. Näiteks kõrge testosterooni tase muudab mehed suureks ja karvaseks, aga naisi võib muuta see kiilakaks.

8. Seedehäired

Paljud inimesed on tõenäoliselt kogenud, et nende kõht läheb korrast ära, kui nad on pisut närvilisemad. Seda efekti tekitavad hormoonid. Texase ülikooli poolt läbi viidud uuring näitas, et kõrge östrogeeni tase mõjutab meie kõhu mikrofloorat. Muud uuringud on tõestanud, et kõrge hormoonide tase munasarjades võib olla süüdi tugevates kõhuvaludes.

9. Kontrollimatu söögiisu

Hormoonid mõjutavad ka meie söögiisusid ja näljatunnet. Hormonaalne tasakaalutus põhjustab kontrollimatuid isusid. Arstid on leidnud, et kahte sorti hormoonid peavad olema tasakaalus, et neid isusid kontrolli all hoida — leptiin ja greliin. Leptiin vähendab söögiisu, kui me oleme midagi juba söönud ja greliin teeb vastupidist ehk annab meile teada, kui on aeg midagi süüa.

10. Andestamine

Kui tunned, et sul on raske inimestele andeks anda ja lisaks veel keeruline keskenduda, võib süüdlasi olla mitmeid ja nende hulgas ka hormoonide tasakaalutus. Viimase puhul märgib rolli madal kortisooli ja östrogeeni tase.

Uuringud on näidanud, et madal östrogeeni tase muudab andestamise keerulisemaks ja häirib ka keskendumisvõimet. Madal kortisooli tase mõjutab aga lühiajalist mälu.

Allikas: BrightSide