Paljud naised teavad, et põiepõletiku puhul on kasulik tarvitada jõhvikat või sellest valmistatud preparaate. Vähem teatakse seda, mis teeb nimelt jõhvika nii vajalikuks kuseteede vaevuste leevendajaks.

Kuidas põiepõletik tekib?
Põiepõletikku tekitab tavaliselt inimese seedetraktis elutsev soolebakter Escherichia coli. Nende arv soolestikus on tohutu ja pahatihti satuvad need bakterid ka põide. Tavaliselt uhutakse haigusttekitavad bakterid põiest uriiniga välja ja bakter ei jõuagi paljunema hakata. Kui aga normaalne kaitsevõime on häiritud, kinnituvad bakterid põie limaskestale ja hakkavad jõudsasti paljunema ning tulemuseks võib olla põiepõletik.

Mis on põiepõletiku tunnused?
Põiepõletiku tunnuseks on tihenenud või valulik urineerimine, samuti võib valutada alakõht. Valud võivad olla pidevad või esineda vaid urineerimise ajal. Harva võib esineda ka palavikku.

Kes on ohustatud?
Kaitstud ei ole põiepõletiku eest paraku keegi. Haigestumist soodustab ka meie külm ja niiske kliima. Külmetades väheneb meie keha vastupanuvõime ja haigustekitajad pääsevad kergemini võimule. Samuti ei soodusta meie kliima ka piisavat vedelikutarbimist. Põies ei teki küllaldaselt uriini, mis uhuks halvad bakterid välja.

Põiepõletikku esineb tihti rasedatel, kuna surve põiele suureneb, mis takistab uriini voolu kuseteedes. Haigust põevad tihedamini ka kõrge seksuaalse aktiivsusega inimesed, kuna sugulisel vahekorral võib sattuda kuseteedesse arvukalt baktereid, seda seisundit nimetatakse ka „mesinädalate tsüstiidiks“.

Arsti juurde!
Kuseteede põletikud on üleneva kulgemisega, saavad alguse kusitist ja põiest, ning liiguvad siis kõrgemale, kuni neeruvaagnani välja. Seetõttu peab põiepõletiku ravi alustama võimalikult kiiresti. Kui kahtlustate põiepõletikku, tuleb kohe pöörduda arsti juurde, et vältida võimalikke tüsistusi.

Jõhvika koostisained aitavad põiepõletikust hoiduda
Jõhvikates leiduvad erilised koostisained proantotsüanidiinid (PAC-id) takistavad põletikku põhjustavate bakterite kinnitumist põieseinale. Bakterid ei haaku põieseinaga ja nad uhutakse uriiniga kehast välja. See omakorda hoiabki ära põletike teket.
Teaduslikult on tõestatud, et jõhvikate positiivne mõju organismile algab alles siis, kui tarbida 36 mg PAC-e päevas.

Igapäevane jõhvikate või jõhvikamahla tarbimine põie tervise säilitamiseks on praktilises elus keeruline, kuna neis on PAC-ide kogust võimatu kindlaks määrata. Samuti ei ole paljudes apteekides müüdavates jõhvikapreparaatides teada, palju nad PAC-e sisaldavad. Seetõttu ei ole jõhvikapreparaadid oma omadustelt võrreldavad.

Hiljuti jõudis Eesti apteekidesse uus jõhvikaekstrakti sisaldav preparaat UroForte, kus PAC-ide sisaldus on kontrollitud. Tänu jõhvikaekstrakti erilisele kontsentreerimismeetodile sisaldab UroForte üks annus 36 mg PAC-e. See on piisav kogus, et taastada ja säilitada kuseteede normaalne tervis.

UroForte on apteekides müügil nii tablettide kui ka lahusena. Kasutaja saab ise otsustada, millisel kujul ta toodet eelistab.

Põhjalikumat infot nii põiepõletikust kui ka UroFortest saab lugeda: www.uroforte.net.