• Lonks oliiviõli aitab väga hästi. Aga ei tasu üle pingutada — läheb kõht lahti.
  • Kasuta linaseemeõli või purusta kohviveskis linaseemneid ja tühja kõhuga võta paar korda päevas.
  • Vanakooli abi on teelusikatäis söögisoodat ca 0,5l vee sisse segada ja ära juua — korduvalt proovitud ja töötav metoodika.
  • Kui te selili ei oska magada, siis magage öösel vasakul küljel. Lihtsatele kõrvetistele aitab öösel klaas piima, rasketele kõrvetistele aitab toiduvalik — tšillised toidud. Pärast seda kui me ise tšillit hakkasime kasvatama ja seda pea iga toidu sisse topime on meie pere kõrvetised pea kadunud.
  • Lapsest saati olin gaasidega hädas. Pärast lapse sündi ei kadunud raseduseaegsed kõrvetised ära. Ca 5 aastat jooksin arstide vahet refluksi kahtlusega — kolm korda neelasin mõõka, ei leitud ei bakterit ega refluksi, ainult pisut punetust. Sõin peotäite kaupa tablette, et hapet neutraliseerida, kuid abi ei miskit. Arst soovitas lisaks piima juua, pidi aitama. Mul aga läks järjest hullemaks. Otsustasin rohud ära jätta ja hakkasin toitumise kohta uurima, jätsin menüüst välja laktoosi sisaldavad piimatooted. Lasin teha teistid ja selguski, et mul on laktoositalumatus. Nüüd on sellest õudusest möödas kolm aastat ja pole kordagi enam kõrvetisi kogenud. Minu jaoks üllatav on, et kuigi söön väga palju happelisi toiduaineid (hapukapsas ja vürtsikad hiinatoidud on mu lemmikud), siis absoluutselt mingeid vaevusi nendest ei teki.
  • Aitab mitte rasvase söömine + täistaimne, tooks välja kaunviljad ja kui helikobakteri nakkus veel liiga suur pole, siis jõhvikas nt. takistab sel bakteril mao seal alumises pyloris otsas limaskestal vohamist ja sellel kinnitumist. Küüslauk ka hea. Aga ikka vähehaaval ja pigem hea kui regulaarne kui et korraga ja palju nii jõhvikat kui küüslauku. Nt. probiootikumid ei aita, kui tervest seedekulglast rääkida — bakterid tahavad oma õiget toitu elus püsimiseks — kasulikud bakterid kiudainerikast toitu — st. taimset — linaseeme ideaalne + kaunviljad. Seda siis muuhulgas. Toit peab enamasti olema süsivesikud — tatar, kaerahelbed, riis, hirss + palju rohelist — spinat, lehtkapsas, muud kapsad.