Tallinna keskhaigla naistekliiniku juhataja Lee Tammemäe alustas möödunud nädala algul haigekassaga läbirääkimisi. "Olen haigekassa poole nii suuliselt kui ka kirjalikult mitu korda pöördunud, et raha juurde antaks, kuid seni tulutult. Olen haigekassale saatnud mitu kirja, ühelegi pole keegi vastanud," rääkis Tammemäe SL Õhtulehele.

Tammemäe sõnul on kriisi põhjus väga lihtne. "Haigekassa eraldas selleks aastaks 20 protsenti raha vähem kui eelmisel ja kui meie taotlesime. Kuna raha anti vähem, vähendasime arsti vastuvõtte," selgitas Tammemäe.

Eelmisel aastal töötasid Tallinna keskhaigla arstid üle haigekassa etteantud piiri, kuid haigekassa jättis selle eest kolm miljonit krooni maksmata. "Siiani põeme maksmata arvete pärast. Rohkem tasuta tööd ei saa me endale lubada," ütles Tammemäe.

Pikkade järjekordade tõttu kannatavad eelkõige naised, kellel ei ole veel kaebusi, kuid kes tahavad tervist kindluse mõttes kontrollida. "Profülaktilist tervisekontrolli naistearsti juures on vaja kord aastas, et avastada haigusi enne kui need juba kaebusi põhjustavad," seletas Tammemäe.

Kui naine kahtlustab rasedust, peab seda registratuuris ütlema ning aja saab kindlasti. Rasedaid teenindatakse eelisjärjekorras - neile on reserveeritud kindlad ajad. Erakorralist abi annab naistekliinikutes valvearst ööpäev läbi, hommikul naistenõuandlas ja pärastlõunal sünnitajate vastuvõtus.

Eelmisel nädalal saabus haigekassast lubadus, et lisaraha leitakse. Tammemäe ütles, et niipea kui haigekassast saadakse lisaleping, hakatakse naiste vastuvõttu suurendama.

Kesklinna naistekliiniku günekoloog Ferenc Szirko suhtus haigekassa lubadusse skeptiliselt: "Raha on varemgi lubatud anda. Enne kui raha pole, ei saa rõõmustada." Szirko sõnul käitub haigekassa naistega ülekohtuselt. Szirko sõnul kardab ta eelkõige, et pikkade järjekordade tõttu avastatakse kasvajaid hilisjärgus.

"Tõesti, tegu on hullumeelse olukorraga. Nüüd tahame seda muuta," ütles Eesti Haigekassa Harju piirkonna direktor Ado Viik. Möödunud nädalal sai haigekassa andmeid, mille kohaselt suvepuhkuste ajal on Tallinna ja Harjumaa inimesi haigestunud vähem kui oli arvestatud. "Tänu sellele on raha, muud reservi meil polnud. Võisime naistenõuandlatega kokku leppida: järjekord ei ole üle ühe kuu."

Sellegipoolest soovitab Viik günekoloogi juurde kippuvaid naisi kannatlikkusele. Naised võiksid helistama hakata järgmisel nädalal. "Ja kui tuleb üks kuu oodata, on see normaalne," kinnitas Viik.