KÜSIMUS: Arst leidis emakaelal mingid näsad, mis tema arvates vajaksid laseriga eemaldamist. Tekkis küsimus - kas need näsad võivad tekkida "üleöö"? Eelmine arst, kelle juures varem käisin (läks nüüd pensionile), ei rääkinud nende olemasolust ja eemaldamisest midagi. Kas pean KINDLASTI neid eemaldama minema? Kas nad kujutavad endast ka mingit ohtu?

VASTUS:
Ilmselt on tegemist papilloomiviirusinfektsiooniga, mille tagajärjel tekivad kondüloomid (tüükad) suguelunditele. Papilloomiviirus(HPV) levib otsese limaskesta kontakti kaudu, seega ka sugulisel teel. Peiteperiood varieerub kolmest nädalast mitme kuuni ja haigustunnused sõltuvad HPV tüübist. Teatud viirustüüpidel on leitud kasvaja teket soodustavat toimet emakakaelale. Risk ei ole kuigi suur, kuid siis on vajalik regulaarne arstlik kontroll, mille käigus võetakse analüüse(Papa-test) emakakaelalt, et hinnata muutusi emakakaela limaskesta rakkudes.

Kondüloomid tekivad emakakaelale harva ja haiguse alguses ei ole need silmaga nähtavad. Alles kolposkoopial, kui emakakaela uuritakse suure suurendusega, on neid võimalik eristada. Nende eemaldamine laseriga on igati õigustatud. Lisaks tuleks uurida, millise papilloomiviiruse tüübiga oli tegemist. Kahjuks ei tunta viiruse vastast põhjuslikku ravi, mistõttu ei saa välistada nende kordumist. Naine peaks pärast kirurgilist ravi käima regulaarselt kontrollis vastavalt arsti soovitustele.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst