Kehavälisel viljastamisel viljastatakse munarakk väljaspool naise keha ehk katseklaasis. Viljastatud munarakud viiakse seejärel tagasi naise kehasse. Just sellel päeval soovitataksegi vastavaid punktmassaaži protseduure ette võtta.

Kokkuvõttes järeldati, et suhteliselt kehva väljavaatega rühmades lisas akupunktuur ühe eduka rasestumise kümne katsealuse kohta. See on väga hea tulemus. Lisaks pole see ka kuigi kulukas võrreldes IVF protseduuri enda maksumusega. Niigi väga heade keskmise rasestumistulemustega rühmades tulemuse paremaks muutumist ei täheldatud.

Hiina meditsiin on akupunktuuri kasutanud naiste viljakusprobleemide lahendamiseks erineva eduga juba aastasadu. Uurimuses pakutakse välja ka kolm teed, millega akupunktuur viljakust mõjutada saab.

Esiteks võib akupunktuur mõjutada virgatsaineid, mis aitavad vabaneda gonadotropiinil — see mõjutab fertiilsust, menstruatsiooni ja ovulatsiooni. Teiseks võib akupunktuur soodustada verevarustust emakas. Kolmandaks — suurendab kehaomaste opioidide ehk mõnuainete sünteesi, et hakata vastu bioloogilisele stressile.

Kommentaar:

Selle uurimuse tulemused on huvitavad, aga siiski mitte üllatavad. Nõelraviarstidel on kogemus, et fertiilses eas naised kalduvad rasestuma nõelravi kuuri ajal. Võib-olla on sel ajal rasestumisvastaste vahendite efektiivsus väiksem, kuid on ka neid juhtumeid, kus rasedus tekib aastaid pärast eelmist last, kus rasestumisvastaseid vahendeid pole enam tarvitatud.

Hea, et sellelaadseid uuringuid on tehtud ka Euroopas, see näitab komplementaarsete meetodite aktsepteerimist meie meditsiinis. Samal ajal ei tuleks panna liiga suuri lootusi akupunktuurile viljakusprobleemi lahendamisel.

Kindlasti ei aita see anatoomilist laadi probleemide esinemisel (näiteks liidetest põhjustatud munajuhade läbimatus). See tähendab, et alati on kasuks põhjalikud tänapäevased uuringud. Kuid kindlasti on mõistlik kasutada ka akupunktuuri neil juhtudel, kus kehavälise viljastuse meetod üksi ei ole andnud soovitud tulemust.

/LEMBIT KUHLBERG, nõelraviarst/