Emakakaelavähk on vähieelses seisundis, mis võib kesta 10 kuni 15 aastat, kergesti diagnoositav ja ravitav kui jälgitakse ennetuse juhendeid. Emakakaela vähieelsete seisundite ja emakakaelavähi tekitajaks on inimese papilloomiviirus (HPV). Iga suguliselt aktiivne inimene võib nakatuda HPV-ga ja ligikaudu 70% naistest on mingil eluperioodil olnud nakatunud selle viirusega. Kõik suguelu alustanud naised peaksid 2-3 aastase vahega andma PAP testi.

PAP testi abil leitakse emakakaelal muutused enne, kui on välja kujunenud emakakaelavähk. PAP testi võtmisega alustatakse paar aastat peale suguelu algust ning emakakaela uuringuid PAP testi abil teostatakse kuni 70 eluaastani. Sageli ei põhjusta emakakaela vähieelsed seisundid kaebusi ja muutusi naise enesetundes. Regulaarne tervisekontroll PAP testiga aitab avastada emakakaela vähieelseid seisundeid ja ennetada emakakaelavähki.

Maailmas on viimaste aastate jooksul toimunud läbimurre emakakaelavähi varase avastamise võimalustes — kasutusele on võetud tundlikud HPV testid. Kuna ravi viiruse vastu puudub, aitab emakakaelavähki ennetada ainult korrapärane arstlik kontroll, vaktsineerimine HPV vastu ja vähieelsete muutuste puhul emakakaela õigeaegne ravi.

Parim viis emakakaelavähi avastamiseks on sõeluuring. Koostöös Eesti Haigekassaga viib SA Vähi Sõeluuringud läbi emakakaelavähi sõeluuringuid, mille raames tehakse 5-aastase vahega PAP teste.

Sellel aastal kutsustakse PAP testi andma 1972, 1967, 1962 ja 1957 aastal sündinud naised, kes on Haigekassa ravikindlustuse andmekogus.

Emakakaelavähk on naistel esinevatest günekoloogilistest vähivormidest kolmandal kohal.