Toonekured lendavad üle 40ste juurde kümme korda harvem

Keskmine menopausi iga naistel on 45 eluaastal, ühel protsendil toimub see enne 40 ja kolmel protsendil enne 35 eluaastat. Juuresolev graafik näitab, et fertiilsus hakkab langema juba 10 aastat varem ning peale 35. eluaastat järsemalt.

Kokkuvõttes hakkab võimekus viljastuda ja rasestuda langema peale 35ndat eluaastat ning veel kiiremini peale 40ndat eluaastat, munarakkude kvaliteet ja võimekus viljastuda muutub ja langeb vananedes samuti.

40aastase naise rasestumisvõime on tõenäoliselt 10 korda väiksem kui 30aastasel. Tõenäosus rasestuda on, aga see võimalus on väike. Samas ka 50selt võivad inimesed rasestuda, kuid 20 korda väiksema kindlusega kui 20-30 vahel. Omaette mure on, et kas siis naine on võimeline last kandma ning see, et koormus on organismile ja südame-veresoonkonnale suur.

Kehaväline viljastamine ja külmutatud munarakud aitavad vanemas eas rasestuda

Rasestumise võimalust vanemas eas saab tõsta kehavälise viljastamisega. Nii on võimalus kontrollida rakkude ja embrüo kvaliteeti, teha valik, kontrollida munarakku või -rakkude viljastumist ja protsessi juhtida.

Kui see, et rasedaks ei jää, on munaraku geneetilise võimekuse probleem, saad kasutada munarakudoonorit. Doonorid on noored naised, kelle munarakud parimas seisukorras ja kelle sobilikkust on põhjalikult uuritud. Ka geneetilised testid nagu PGS ja PGD aitavad välja selgitada, kas mingi geneetiline probleem võib emalt lapsele kanduda.

Noorena külmutatud munarakud aitavad välja

Kui 20-30 aastasel ei soovi sa mingil põhjusel rasestuda, võid ette planeerida ja oma munarakud tuleviku tarbeks külmutada.

Siis on võimalus näiteks 40selt pere looma hakates raseduseks suurem ja munarakkude kvaliteet sama, mis noorena, kui need külmutada anti.