Suurepäraseid pingutajaid hinnatakse, tunnustatakse ja tõstetakse esile. Loodud on suhtumise muster: pinguta ja sa oled edukas. Kuid pideva pingutamisega kaasnevad erinevad pinged, nii emotsionaalsed kui mentaalsed, mis viivad omakorda füüsilise keha lihaspingeteni. Lihaspinged kipuvad kuhjuma, kui me ei lõdvesta neid regulaarselt ja kuna sageli me lihtsalt ei oska lõdvestuda, siis seda me ei tee.

Lõdvestumisest räägitakse põhiliselt kui puhkusest, kui unest, kui vaheldust pakkuvast muust tegevusest. Jah, selline tegevus küll aitab teataval määral lõdvestuda, kuid mitte piisavalt, et tunda end pikaajaliselt hästi ja lõdvestada lihased täiel määral.

Pingepiirkonna kehas leiate lihtalt üles, kas jäiga lihase või valuaistingu järgi. Uurides selliselt kogu keha, on võimalik hinnata kui pinges ehk stressis on lihased ja kui palju on vereringlus takistatud. Mida enam inimesel on pingeid, seda enam valupiirkondi, seda enam happelist keskkonda kehas, seda enam häiritud vereringlus ja erinevaid probleeme organite töös. Hädad, nagu peavalud, unekvaliteedi langus, külmad jalad on tüüpilised pingete kuhjumise tunnused.

Enamik maailma juhtivatest neuroloogidest ja psühholoogidest, kes on uurinud stressi vabastamist ehk lõdvestumist on jõudnud, kas otse või ringiga jooga juurde. Nad kasutavad erinevaid hingamise ja konsentratsiooni tehnikaid, ning erinevaid Hatha jooga harjutusi konkreetsete piirkondade pinge vabastamiseks. Idamaades on levinud arvamus, et hiljemalt 40 eluaastaks on kogunenud nii palju lihaspingeid, et viimane aeg on asuda neid vabastama läbi venitamisharjutuste — jooga — asanate. Tihti annab suurepäraseid lõdvestumise tulemusi ka ainult üksikute lõdvestustehnikate kasutamine.

Jooga sügavad õpetused eneseuurimisest (svǎdhyǎya) ja kiindumatusest ehk lahtilaskmisest (vairǎgya) annavad täpsed suunad, kuidas avastada pingeid (prayatna) ja kuidas neid vabastada. Valdkond, mida tänapäeva teadus uurib ja “taasavastab” on joogameistritele teada ja tuntud juba aasatatuhandeid.

Mõned joogatehnikad, mille kasutamine aitab lõdvestuda:

Hingamistehnikad toovad sügava lõdvestuse. Kuid iga hingamisetehnika (pranayama) tuleb omandada täpselt. Seetõttu soovitatakse seda õppida mitte raamatutest vaid otse joogaõpetajatelt. Enamik täiskasvanuid kipuvad hingama pinnapealselt ehk kasutama ainult oma rindkere ja mitte kasutama diafragmat. Pinnapealne hingamine toimub tavaliselt kontoris arvuti taga olles ja tekitab pingeid ja väsimust. Kuid just diafragma kasutamine aktiveerib ajus parasümpaatilise närvisüsteemi, mida tihti nimetatakse ka kui “puhka ja seedi” funktsiooni, millel on stressi leevendav mõju ja mille tulemusel lihased lõdvenevad ning saadetakse verd seedeorganitesse. Seetõttu alustatakse tihti just hingamistehnikate õpinguid täielikust ehk täishingamisest.

Meditatsiooni tervislik mõju keha rahunemisele on üldteada. See on ka põhjus, miks paljud stressipsühholoogid meditasiooni praktiseerimist soovitavad. Väheneb lihaspinge, stress ja ärevus, leevenevad füüsilised valud ja suureneb immuunsus haigustele.

Joogaharjutuste lihaseid lõdvestav mõju on üks olulisemaid põhjuseid, miks liitutakse hatha jooga gruppidega. Joogaharjutustes pikalt püsimine toob kaasa nn.kuumuse (tapas), mis ongi lihaspingete vabastamisel üks olulisemaid tehnikaid. Tihti nimetatakse sellist protsessi ka puhastumiseks või oma karmakoorma põletamiseks.

Jooga ühendab meditatsiooni, hingamisharjutused ja venitamise ning pideva enesevaatluse ja lõdvestamise. Joogapraktikate pidev praktiseerija muutub üha teadlikumaks nii sellest, mis toimub tema sees kui ka sellest, mis toimub väljaspool. Selline inimene õpib muutusi märkama ja nendega kohanema. Aja jooksul omandab joogapraktik erinevaid oskuseid ja lõdvestuse tehnikaid pingete ja takistuste kõrvaldamiseks. Kõrvaltvaataja võiks seda nimetada LÕDVESTUMISE KUNSTIKS.

24. — 25. jaanuaril toimub Salme kultuurikeskuses Jooga- ja muusikafestival. Kriya hatha jooga juhendaja Toomas Õunap viib festivali raames läbi töötoa “Lõdvestumise kunst”, kus annab praktilist nõu kõigile, kes soovivad läbi teadliku lihaste venitamise vähendada oma füüsilise keha pingeid. Vaata festivali programmi siit: http://www.joogafestival.ee/jooga-ja-muusikafestival-2015/ Piletid saadaval Ticketpros: https://shop.ticketpro.ee/et/external/link?ei=2634&af=1101