Leetrite olemus

Haigus levib piisknakkusena ja on väga nakkav. Haige on nakkusohtlik juba 4-5 ööpäeva enne ja kuni 5 päeva pärast lööbe teket. Sagedamini haigestutakse lapseeas. Viimasel ajal on leetrid märgatavalt vähenenud tänu plaanilisele vaktsineerimisele. Haigusele spetsiifilist ravi ei ole, ravitakse komplikatsioone.

Sümptomid ehk avaldumine

Peale nakatumist esineb peiteperiood ehk aeg, mil viirus on juba organismis, kuid haigusilmingud veel puuduvad 10-15 päeva (maksimaalselt 21 päeva).

Seejärel tekib palavik mis kestab 3-4 päeva, kaasuda võib ka köha, nohu ja silmapõletik.

Tekib lööve, mis algab kõrvade tagant, levib näole, järgmisel päeval kehale ja kätele. Kolmandaks päevaks on lööve ka peopesades ja jalataldadel. Lööve on algul roosa, hiljem intensiivselt punetav, kestab 5 päeva ja kaob samas järjekorras nagu tekkiski.

Iseloomulikud on põskede sisepinnale tekkivad pruunikad laigud ehk Kopliki laigud.

Haiguse kulg on enamasti healoomuline. Harva võib haigus tüsistuda kopsupõletiku, keskkõrvapõletiku või peaajupõletikuga.

Diagnoosimine ehk millised uuringud võidakse teha ja miks

Haigust diagnoositakse sümptomite järgi. Nakatumine on tõenäoline juhul, kui on teada kokkupuude haigestunuga ja plaanilist vaktsineerimist ei ole tehtud.

Seroloogiline uuring — selleks on vajalik vereanalüüs, millest otsitakse organismis viiruse vastu tekkinud kaitsekehi. Kui need on olemas suures hulgas, on haigus väga tõenäoline.

Ravivõimalused

Spetsiifilist ravi ei ole, püütakse leevendada sümptomeid. Peamiselt palavikku langetav ravi Paracetamoliga, aspiriini ei soovitata kasutada.
Kui haigus tüsistub, siis kasutatakse antibiootikume vastavalt haigust põhjustavale mikroobile.

Haiglaravi on vajalik kui laps on raskes üldseisundis, tekivad tüsistused või kaasub raske põhihaigus.

Ennetamine

Inimesed, kes on olnud kokkupuutes haigega, tuleks isoleerida 8-17 päevaks.
Peale lööbe teket peaks haige isoleerima 5 päevaks.
Lapsi vaktsineeritakse plaaniliselt 12.elukuul ja revaktsineeritakse 13. eluaastal.
Raske põhihaiguse korral (HIV, tuberkuloos, vähihaiged lapsed) on võimalik passivne immuniseerimine spetsiifilise γ-globuliiniga (see on valmis kaitsekeha).
Vaktsineerimine on vastunäidustatud rasedatele ja munaallergia korral.

Allikas: Terviseportaal Inimene.ee