Joogalik toitumine algab teadvustamisest, kuidas mingi toit meid mõjutab. Kui sööme ebapuhast ning meie kehale kahjulikku toitu, on ka meie meel ebapuhas ning vastupidi — hea toit paneb keha ja hinge särama!

Traditsiooniline joogalik toidusedel on lakto-vegetaarne, kuid tegelikult on iga inimese, ka joogi, toidulaud siiski tema enda valik. Toitumisharjumuste parandamine on nagu tervisekindlustus, sest just need harjumused avalduvad kõige kiiremini välja inimese vaimses ja füüsilises üldpildis.

Joogalik toitumine on tervisliku ja tervikliku elu üheks alustalaks:

1) Kuula oma keha

Katse- ja eksitusmeetodil saab selgeks, milliseid toiduaineid keha paremini seedib, mis annab energiat ja milliseks muutub enesetunne tunni-paari jooksul pärast söömist. Kui koogitükk päraslõunal annab küll hetkega energiasüsti, kuid hiljemalt tunni pärast on enesetunne loid ja kõht punnis, siis see ei olnud kehale hea. Õpi tegema vahet emotsionaalsetel isudel ja reaalsel näljatundel.

2) Söö tihti, nii umbes kolme-nelja tunni tagant

Jaga toidukogused päeva jooksul vähemalt kuue korra peale, toetades põhitoidukordi vahepaladega. See hoiab veresuhkru stabiilsena ja nii ei muutu sa ka väga näljaseks. Ainevahetuse seisukohalt ongi kõige parem selline sujuvas tempos töötav seedimine. Peotäis pähkleid pärastlõunase tee kõrvale annab palju energiat ja aitab kenasti õhtusöögini vastu pidada.

3) Ära söö üle

Jooga põhimõtted ei poolda kuidagi nälgimist, vaid õpetavad just, et keha ja vaim saavad olla tugevad ja terved siis, kui inimene abistab seda tervisliku toiduga, mida organism suudab kergesti omastada. Mõõdupuuks võiks olla selline tunne, et söögilauast tõustes suudaksid minna veel reipale jalutuskäigule.

4) Eelista taimetoitu

Lihast ja teistest loomse päritoluga toiduainetest loomulikult loobuma ei pea, kuid kasulik oleks liha-aedvilja vahekorda viimaste kasuks muuta. Kehal on aedviljadest kergem toitaineid omastada ja see on kõige kindlam viis hoida haigused eemal. Ka muudab liha vere happeliseks ning liha seedimine põhjustab kehas roiskumisprotsessi.

5) Eelista madala glükeemilise koormusega toite — täisteratooted, puu- ja köögiviljad, pähklid

Keha reageerib neile sujuvama eneregiatõusuga ja –langusega. Samas kui kõrge glükeemilise indeksiga toidud nagu suhkur annavad kiire energialaksu ja kiire langusega, mis põhjustab uimasust ja kehva enesetunnet.

6) Väldi rafineeritud suhkrut ja valgest jahust tehtud tooteid, sest need on tegelikult tühjad süsivesikud, mille juurest puuduvad kasulikud vitamiinid, mineraalid ja aminohapped.

Lisaks tõstavad nad happelisuse taset kehas ja põhjustavad seeläbi väsimust, allergiaid, seenhaigusi ja isegi psüühikahäireid. Samuti hoidu võimalusel pärmiga kergitatud küpsetistest, säilitusainetest ja toiduvärvidest — kõige parem toit on naturaalse päritoluga.

Joogalik toiduvalik eeldab lihtsalt hoolikamat planeerimist ja menüü läbimõtlemist. Mõistlik on võtta aega sisseostudeks, toiduvalmistamiseks ning toidu nautimiseks. Kui see ei ole olnud sinu igapäeva osa, siis ole enda vastu hea ja võta endale aega harjutada keha vähehaaval muutustega. Tulemus ei lase end kaua oodata!

Selle suve Joogafestivalil toimub juba saabuval nädalavahetusel! 26. ja 27. juulil on romantilise Haapsalu eri paigus esindatud 14 põnevat joogastiili, parimad õpetajad, väemuusika, bazaar ja lasteprogramm. Lisaprogrammis on ka kaks toidutöötuba, mis annavad inspiratsiooni, kuidas taimetoidu osakaalu oma igapäevases menüüs suurendada. Osta pilet siit https://shop.ticketpro.ee/et/external/link?ei=2396&af=1101