Hormonaalsüsteemi kahjustajad võivad erinevate hormoonide tootmist kehas nii suurendada kui ka vähendada, need võivad imiteerida hormoonide toimet, panna neid üksteise vastu töötama, sekkuda hormonaalse signaali vastuvõtmise mehhanismi, anda rakkudele signaali enneaegselt surra, võistelda eluks vajalike toitainetega rakku imendumisel, siduda kehale vajalikke hormoone ning akumuleeruda endokriinnäärmetes.

BPA — bisfenool A

Öeldakse, et imiteerimine on kõige siiram viis meelitada, aga kas me tegelikult tahame, et plastis leiduv kemikaal imiteeriks meie kehas suguhormooni östrogeeni? Loomulikult mitte. Kahjuks on sellel kemikaalil võime keha retseptoreid petta arvama, et tegemist on tõelise hormooniga ning selle tulemused ei ole head. BPA-d on seostatud paljude erinevate vähiliikide, eelkõige rinnavähi ja teiste reproduktiivorganite vähkidega, aga ka ülekaalulisusega, varajase puberteedi ja südamehaigustega.

BPA on keskkonnas väga levinud ning enamiku inimeste kehades leidub seda suuremas või väiksemas koguses. Selleks, et seda vältida, eelista värsket toitu konserveeritud toidu asemel — paljud ettevõtted kasutavad BPA-d konservipurkide sisepinnal. Keeldu kassatšekkidest, paber millele neid trükitakse, on sageli kaetud BPA-ga. Väldi plastikut, mis on märgistatud “PC“, polükarbonaat või taaskasutuse kood nr 7. Kõik need plastid ei pruugi BPA-d sisaldada, kuid mis puutub sünteetilistesse hormoonidesse, siis tasub ettevaatlik olla.

Dioksiin

Dioksiinid on grupp orgaanilisi polühalogeenitud ühendeid. Need moodustuvad tööstuses, kui kloor ja broom põlevad süsiniku ja hapniku juuresolekul. Dioksiinid võivad häirida nii mees- kui ka naissuguhormoonide toimimist. Juba madal dioksiinide hulk emaüsas veel enne lapse sündi võib halvendada meeste sperma kvaliteeti terveks eluks. Dioksiinid on keskkonnas väga pikka aega püsivad, kuhjuvad kehas ning toiduahelas, on tugevalt kartsinogeense toimega ning mõjutavad lisaks reproduktiivsüsteemile ka immuunsüsteemi.

Dioksiinide vältimine on üsna keeruline, kuna tööstusest pidevalt vabanev dioksiinide saaste on toiduvarud saastanud väga laialdaselt. Kõige enam sisaldavad neid liha, kala, piim, munad ja või. Parim viis vältida dioksiine on vähendada loomsete toodete tarbimist.

Atrasiin

Mis juhtub, kui sa lased loodusesse tugevalt mürgise kemikaali ning ei pööra sellele rohkem tähelepanu? Atrasiin on üks maailma populaarsemaid umbrohutõrjevahendeid, kuid teadlased on leidnud, et isegi madal atrasiini kontsentratsioon võib põhjustada konnadel soovahetust. See on sageliesinev saasteaine joogivees ja seda on seostatud rinnavähi, hilinenud puberteedi ja eesnäärme põletikuga loomadel ning mõningate uuringute põhjal ka eesnäärmevähiga inimestel.

Atrasiini vältimiseks eelista mahetoodangut ja hangi endale korralik veefilter joogivee jaoks.

Ftalaadid

Kas teadsid, et meie kehas on spetsiaalne signaal, mis käsib rakkudel surra? See on täiesti normaalne, et meie kehas sureb iga päev 50 miljardit rakku. Kuid uuringud on näidanud, et ftalaadid võivad vallandada selle “surmasignaali“ munandirakkudes, mille tagajärjel need surevad enneaegselt. Samuti seostatakse ftalaate hormonaalsete muutustega, madalama spermatosoidide hulga ja kvaliteediga, meeste suguorganite sünnidefektidega, ülekaalulisuse, diabeedi ja kilpnäärme talitluse häiretega.

Ftalaatide vältimiseks tasub vältida plastist toidukarpe, mõningaid plastist mänguasju (osa ftalaate on mänguasjades juba keelatud) ning plastkilet, mis on tehtud PVC-st ning märgistusega nr 3. Mõned kehahooldustooted sisaldavad ka ftalaate, nii et loe koostist ja väldi tooteid, millele on lisatud lihtsalt “lõhnaaineid“, kuna see termin võib sageli tähendada peidetud ftalaate.

Perkloraat

Kas soovid raketikütusega vürtsitatud toitu? Perkloraat, mis on raketikütuse komponent, saastab paljudes piirkondades toiduaineid ja piima. Inimese kehas konkureerib see joodiga, mida kilpnääre vajab türeoidhormoonide valmistamiseks. Sisuliselt tähendab see seda, et kui tarbid liiga palju perkloraati, siis muudab see kilpnäärme hormoonide taset, mis reguleerivad ainevahetust ning on lastel aju ja organite väljaarenemisel kriitilise tähtsusega.

Kuidas seda vältida? Joogivees leiduvat perkloraati aitab välja filtreerida pöördosmoosi filter. Toidus on seda peaaegu võimatu vältida, kuid selle mõju on võimalik vähendada, pöörates tähelepanu sellele, et saad toiduga piisavalt joodi.

Broomitud tuleaeglusti

Mis on ühist rinnapiimal ja jääkarudel? Aastal 1999 leidsid Rootsi teadlased, et rinnapiim sisaldab endokriinsüsteemi tööd häirivaid broomitud tuleaeglusteid ning nende kontsentratsioon tõuseb aja jooksul kiiresti. Need on keskkonnas väga püsivad kemikaalid ning need on üle terve maailma levinud saasteained, mida on leitud isegi jääkarudest. Inimese kehas imiteerivad ja häirivad need türeoidhormoonide tööd, mis võib paljude muude tervisekahjustuste hulgas kaasa tuua ka madalama IQ.

Tuleaeglustite vältimine on pea võimatu, kuid pidevalt vastu võetavad uued mürkkemikaale reglementeerivad seadused nõuavad, et kõiki kemikaale testitakse enne müüki saatmist ning see vähendab ehk meie kokkupuudet mürgiste ainetega. Seniks kasuta näiteks tolmuimejal HEPA filtrit, mis vähendab veidi toksiiniderikast kodutolmu, väldi vahtkummiga pehmendatud mööblit ning ole ettevaatlik vana vaiba väljavahetamisel.

Plii

Plii on raskemetall, mida kindlasti tasub vältida. Selle toksilisus on hästi teada, eriti laste jaoks. Plii kahjustab pea iga organisüsteemi kehas ning seda on seostatud tohutu hulga terviseprobleemidega, sealhulgas püsiv ajukahjustus, langenud IQ, kuulmise kadu, nurisünnitused, enneaegne sünd, kõrgenenud vererõhk, neerukahjustused ja närvisüsteemi kahjustused. Loomadel on leitud, et see vähendab suguhormoonide taset ning häirib hormoonsignaale, mis reguleerivad keha peamist stressireaktsiooni süsteemi. Meie elu on isegi stressirohke, nii et viimane asi, mida me vajame, on see, et miski sellega toime tulemise keerukamaks teeks. Eriti, kui sellega kaasneb kõrge vererõhk, diabeet, ärevus ja depressioon.

Kuidas seda vältida? Hoia kodu puhas ja hooldatud. Üks suuremaid pliisaaste allikaid on vana värv, nii et eemalda seda ettevaatlikult. Korralik veefilter aitab ka pliisaaste ohtu vähendada. Ning uuringud on näidanud ka seda, et lastel, kes toituvad tervislikult, on plii imendumine kehas madalam.

Arseen

Arseen ei esine ainult mõrvamüsteeriumides. See toksiin hiilib meie toidusse ja joogivette. Piisavalt suures koguses on arseen surmav, kuid väiksemates kogustes põhjustab naha-, põie- ja kopsuvähki. Hormonaalsüsteemis sekkub arseen glükokortikoidsüsteemi töösse, mis reguleerib seda, kuidas meie keha toimib suhkrute ja teiste süsivesikutega. Seda on seostatud kaalutõusu ja -kaotusega, valkude hävitamisega kehas, immuunsüsteemi allasurumise, insuliiniresistentsuse, osteoporoosi, kasvu pidurdumise ja kõrgenenud vererõhuga.

Parim viis arseeni vältida on joogivee filtreerimine.

Elavhõbe

Ettevaatust — sushi söömine võib tervisele kahjulik olla. Elavhõbe on looduslikult esinev toksiline raskemetall, mis satub õhku ja ookeanivette peamiselt kivisöe põletamisel ning sealt satub see sinu taldrikule saastunud mereandide läbi. Kõige ohtlikumaks peetakse seda rasedatele naistele, kuna on teada, et elavhõbe kontsentreerub loote ajus ning häirib selle arengut. Lisaks on teada, et see seostub ühe kindla hormooniga, mis reguleerib naiste menstruaaltsüklit. On leitud, et see raskemetall mängib rolli diabeedi tekkes, kuna kahjustab insuliini tootvaid pankrease rakke ja häirib sel moel süsivesikute ainevahetust kehas.

Kuidas seda vältida? Mereandide ja kala söömisel eelista metsikult kasvanud lõhet ja kasvanduses kasvanud forelli.

Perfluoreeritud kemikaalid (perfluorinated chemicals, PFCs)

See on väga laialt levinud kemikaalide grupp, mille tuntuim allikas on mittekõrbeva põhjaga pannid. Üks eriti kurikuulus ühend selles grupis on PFOA, mis on seniste teadmiste põhjal looduses täiesti lagunematu. See tähendab, et kuigi selle kasutamine on juba keelatud, ilmub see ikka veel keskkonnas ja inimeste kehades järgmiste aastakümnete vältel. Selle ainega kokkupuudet seostatakse sperma langenud kvaliteedi, beebide madala sünnikaalu, neeruhaiguste ja kilpnäärme haiguste kõrge kolesterooliga. Teadlased ei tea veel kõike selle kohta, kuidas PFOA inimest mõjutab, kuid loomkatsed on näidanud kahju kilpnäärme ja suguhormoonide tasemele.

Selleks, et perfluoreeritud kemikaale vältida, ära kasuta põhjakõrbemiskindla pinnaga panne ning veekindlaks töödeldud riideid, mööblit ja vaipu.

Fosfaatorgaanilised pestitsiidid

II maailmasõja ajal tootsid natsid tohututes kogustes fosfaatorgaanilisi neurotoksilisi aineid keemiasõja tarbeks, kuid õnneks ei võetud neid kunagi kasutusele. Pärast sõja lõppu kasutasid Ameerika teadlased sama meetodit, et välja arendada suur hulk erinevaid pestitsiide, mille sihtmärgiks on putukate närvisüsteem. Kuigi aina suurenev hulk teadusuuringuid kinnitavad, et fosfaatorgaanilised ühendid mõjutavad aju arengut, käitumist ning viljakust, on need siiani ühed levinumad pestitsiidid, mida tänapäeval kasutatakse. Üks paljudest viisidest, kuidas need kemikaalid inimese keha mõjutavad, on see, et need alandavad testosterooni taset ning mõjutavad türeoidhormoonide taset.

Selleks, et fosfaatorgaanilisi pestitsiide vältida, eelista mahetoodangut ning jälgi, millistes puu- ja köögiviljades leitakse laboritestides kõige enam pestitsiidide jääke.

Glükooleetrid

Kärbunud munandid. Kas äratas tähelepanu? See on üks asi, mis juhtus laborirottidega, kui neil oli kokkupuude glükooleetritega, mis on väga levinud ühendid värvilahustites, puhastusvahendites, pidurivedelikus ja kosmeetikas. Kas teeb murelikuks? Peakski tegema. Uuringud on näidanud, et need kemikaalid kahjustavad fertiilsust ning veel sündimata lapsi. Kokkupuude glükooleetritega alandas sperma kvaliteeti ning lastel, kes olid selle kemikaali mõjuväljas tänu värvile, mida nende magamistoa värvimiseks kasutatud oli, esines rohkem astmat ja allergiaid.

Vali väga hoolikalt oma kodus kasutatavaid puhastusvahendeid ning väldi tooteid, mis sisaldavad koostises järgmiseid nimetusi: 2-butoxyethanol (EGBE) ja methoxydiglycol (DEGME).