See lihtne nõuanne, kuidas infarkti puhul osutada esmaabi ilma ravimeid kasutamata levib otsekui viirus. Inimesed usuvad naiivselt, et sellisel viisil on tõepoolest võimalik elu päästa.

Ometi on see täielik vale! Mitte ükski inimene pole suuteline iseseisvalt kindlaks tegema, mida tähendavad sarnased sümptomid — on see arenev infarkt või stenokardia atakk.

Kui inimesel on infarkt, tema aga üritab kõigest jõust veel pingsalt köhida, kiirenevad ta südamelöögid, suureneb veelgi koormus haigele südamele ning tõuseb ka vererõhk. Sellises olukorras on aga igasugused koormused äärmiselt ohtlikud.

Infarkti ei ravita köhaga! Mida rutem kutsuda kiirabi, seda rohkem on inimesel šansse ellu jääda. Üldiselt on rindkere valude põhjuseid suur hulk. Ning enamikel juhtudel need ei viita infarktile. Seetõttu, teadmata täpset diagnoosi, tuleb ka ravimeid kasutada suure ettevaatlikkusega. Eriti siis, kui on kavas aidata möödakäijat, kes kurdab valude üle südame piirkonnas.

Kardioloog hoiatab: isegi kõige tuntumat preparaati — nitroglütseriini — tuleb esmaabina kasutada suure ettevaatlikkusega. Seda eriti juhul, kui valud südames on tekkinud esimest korda. See ravim võib tekitada ortostaatilise kollapsi — seisundi, mille puhul väheneb järsult vere juurdevool ajju, mis sageli on tingitud keha asendi järsust muutusest. Inimesed, kellel on kalduvus järsule vererõhu langusele, peaksid nitroglütseriini võtma lamades.

Suur teeskleja

Milliste haiguste taha võib infarkt end peita?

1. Hambavalu ja valu lõualuu vasakul pool.
2. Valu kaelas, vasakus käes, küünarnukis ja isegi jalas. Atakid kestavad 10-15 minutit ja isegi kauem. Seejärel vaibuvad ajutuselt.
3. Astmat meenutav atakk. Haige hakkab hingeldama, tekib õhupuudus.
4. Kahvatus, nõrkus, äkiline higistamine. Vahel saadab infarkti otsekui „põhjusetu“ temperatuuri tõus kuni 38,5.
5. Midagi, mis on sarnane toidumürgitusele. Tugev kõhuvalu. Sellega kaasnevad sageli kõrvetised, iiveldus ja oksendamine. Kui inimesel on kasvõi üks nendest sümptomitest, tuleb viivitamatult kutsuda kiirabi.

Nagu ülaltoodust nähtub, on väga lihtne segi ajada eelnimetatud haigusi müokardi infarktiga.

Pea meeles

Põhiline infarkti tunnus on terav valu rinnaku taga. Igasugune ebamugavustunne selles piirkonnas peab inimese ettevaatlikuks tegema. Otsekohe on vajalik kutsuda kiirabi ja teha kardiogramm. Valu ei tohi mitte mingil juhul kannatada.

Allikas: Hea tervise kollektsioon, 8(68)/2016